Κοσμος

Pandora Papers: Έξι αποκαλύψεις που προκάλεσαν «πάταγο»

Αυτές ξεχωρίζει το Bloomberg

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H Πόλη του Παναμά
H Πόλη του Παναμά ©EPA Pool

Το πρακτορείο Bloomberg συνοψίζει μερικές από τις μεγαλύτερες αποκαλύψεις για τον κρυφό πλούτο ηγετών του κόσμου, πολιτικών και δισεκατομμυριούχων.

Τα έγγραφα, γνωστά ως Pandora Papers τα οποία περιλαμβάνουν περί τους 35 νυν και πρώην ηγέτες και περισσότερους από 300 δημόσιους λειτουργούς, τα ονόματα των οποίων εμφανίζονται σε υπεράκτιες εταιρείες (offshore), μέσω των οποίων έχουν κρυφά επενδύσει τεράστια ποσά για την αγορά ακινήτων σε ΗΠΑ και Βρετανία. Το δίκτυο Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists- ICIJ), απέκτησε πρόσβαση σε 11,9 εκατομμύρια εμπιστευτικά έγγραφα από 14 ξεχωριστές εταιρείες νομικών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό, το πρακτορείο Bloomberg συνοψίζει μερικές από τις μεγαλύτερες αποκαλύψεις:

Ο βασιλιάς Ιορδανίας διαθέτει ακίνητα στην Καλιφόρνια

Ο μονάρχης της Ιορδανίας, Βασιλιάς Αμπντάλα ΙΙ, χρησιμοποίησε έναν Άγγλο λογιστή στην Ελβετία και δικηγόρους στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους για να αγοράσει κρυφά 14 πολυτελή σπίτια αξίας 106 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου ενός ακινήτου 23 εκατομμυρίων δολαρίων στην Καλιφόρνια με θέα στην παραλία. Όλα αυτά την ώρα που η χώρα βασίζεται σε ξένη βοήθεια για να στηρίξει τους ανθρώπους της και να φιλοξενήσει εκατομμύρια πρόσφυγες.

Τα ακίνητα της Γαλλικής Ριβιέρας του Τσέχου πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις, ο οποίος διεκδικεί εκ νέου την εκλογή του στο αξίωμα, «μετέφερε 22 εκατομμύρια δολάρια μέσω υπεράκτιων εταιρειών για να αγοράσει ένα πολυτελές ακίνητο στη Γαλλική Ριβιέρα το 2009, διατηρώντας παράλληλα την ιδιοκτησία του μυστική», ανέφερε το ICIJ.

 Το Chateau Bigaud διαθέτει πέντε υπνοδωμάτια και ανήκει σε θυγατρική μιας από τις τσεχικές εταιρείες του Μπάμπις. Το ακίνητο βρίσκεται σε έκταση 9,4 στρεμμάτων σε ένα χωριό στην κορυφή ενός λόφου, όπου ο Πάμπλο Πικάσο πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ανέφερε η ομάδα.

Η βασίλισσα Ελισάβετ και το Αζερμπαϊτζάν

Η δημοσίευση των στοιχείων αποκάλυψε ότι η οικογένεια Αλίγιεφ του Αζερμπαϊτζάν έχει εμπλακεί σε μυστικές συμφωνίες αξίας περίπου 540 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την Guardian, ένας από τους συνεργάτες του ICIJ στα μέσα ενημέρωσης. Το crown estate της βασίλισσας Ελισάβετ Β 'αγόρασε ένα ακίνητο αξίας σχεδόν 91 εκατομμυρίων δολαρίων από την οικογένεια και βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη μέση μιας εσωτερικής αναθεώρησης της αγοράς, ανέφερε η εφημερίδα. «Λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές ανησυχίες, ερευνούμε το θέμα», δήλωσε εκπρόσωπος του crown estate, προσθέτοντας ότι οι Αλίγιεφ αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Οι παράδεισοι στη  Νότια Ντακότα και τη Νεβάδα

Μία από τις πιο «ανησυχητικές αποκαλύψεις» για τις ΗΠΑ ήταν ο ρόλος της Νότιας Ντακότα, της Νεβάδα και άλλων πολιτειών που έχουν υιοθετήσει νόμους περί οικονομικού απορρήτου που «ανταγωνίζονται εκείνους των υπεράκτιων δικαιοδοσιών» και καταδεικνύουν την «διευρυνόμενη συνενοχή της Αμερικής στην υπεράκτια οικονομία», γράφει η Washington Post, ένας από τους συνεργάτες του ICIJ στα μέσα ενημέρωσης. Για παράδειγμα, το 2019, τα μέλη της οικογενείας του πρώην αντιπροέδρου της Δομινικανικής Δημοκρατίας Κάρλος Μοράλες Τρονκόζο, εγκατέλειψαν τις Μπαχάμες και άνοιξαν λογαριασμούς στη Νότια Ντακότα όπου έκρυψαν «προσωπικά περιουσιακά στοιχεία και μετοχές εταιρείας που είχε κατηγορηθεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, επίσης, είχε γκρεμίσει σπίτια φτωχών για να επεκτείνει τις φυτείες της». Η Νότια Ντακότα έγινε χρηματοπιστωτικό κέντρο ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν ο ιστορικός κυβερνήτης της Γουίλιαμ Τζάνκλοου, γνωστός ως Wild Bill, πρώην πεζοναύτης, αναζήτησε τρόπο για να ωθήσει την Πολιτεία του στην ανάπτυξη και, έτσι, προσέλκυσε τραπεζιτικές επενδύσεις

Η πολιτική ελίτ του Πακιστάν

Αρκετά άτομα του κύκλου του πρωθυπουργού του Πακιστάν Ιμράν Καν, και κάποιοι από τους σημερινούς και πρώην υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου, «κατείχαν κρυφά μια σειρά από εταιρείες και καταπιστεύματα που κατείχαν εκατομμύρια δολάρια κρυμμένου πλούτου», ανέφερε η ομάδα.

Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει πολιτικό πονοκέφαλο για τον πρώην σταρ του κρίκετ, ο οποίος έκανε εκστρατεία για το υψηλότερο αξίωμα της χώρας της Νότιας Ασίας ως επικεφαλής ενός μεταρρυθμιστικού κόμματος που υποσχέθηκε μια ισχυρή ατζέντα κατά της διαφθοράς.

Πριν από τα Pandora Papers, ένας εκπρόσωπος του Χαν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο Χαν δεν είχε υπεράκτια εταιρεία, αλλά οι υπουργοί και οι σύμβουλοι «θα πρέπει να λογοδοτήσουν» για τις μεμονωμένες πράξεις τους.

Αγορά ακινήτου από τον Τόνι Μπλερ

Τα έγγραφα δείχνουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τόνι Μπλερ και η σύζυγός του εξοικονόμησαν περίπου 422.000 δολάρια χρησιμοποιώντας μια υπεράκτια εταιρεία για να αγοράσουν ένα γραφείο σχεδόν 9 εκατομμυρίων δολαρίων στην περιοχή Marylebone του Λονδίνου που ανήκε εν μέρει στην οικογένεια ενός υπουργού του Μπαχρέιν, ανέφερε ο Guardian.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι δεν υπήρχε τίποτα παράνομο στη συμφωνία, αλλά «υπογραμμίζει ένα κενό που επέτρεψε στους πλούσιους ιδιοκτήτες ακινήτων να μην πληρώνουν φόρο που είναι συνηθισμένος για τους απλούς Βρετανούς».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ