Κοσμος

Pandora Papers: Ξεκινούν έρευνες σε εννέα χώρες

Στον απόηχο των μεγάλων αποκαλύψεων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Πόλη του Παναμά
Η Πόλη του Παναμά ©EPA Pool

Οι κυβερνητικές αρχές εννέα χωρών ξεκινούν έρευνες μετά τις αποκαλύψεις από τα Pandora Papers.

Αξιωματούχοι από την Ινδία, το Πακιστάν, το Μεξικό, την Ισπανία, τη Βραζιλία, τη Σρι Λάνκα, την Αυστραλία και τον Παναμά δεσμεύτηκαν να διενεργήσουν έρευνες μετά τις αποκαλύψεις από τα Pandora Papers σύμφωνα με τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων.

Την ίδια ώρα, οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές ζητούν δράσεις μετά από πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που δισεκατομμυριούχοι, πολιτικοί και εγκληματίες εκμεταλλεύονται ένα σκιώδες χρηματοπιστωτικό σύστημα που καλύπτει τη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα χρήματος.

Οι αρχές στην Τσεχία ανέφεραν σήμερα σε ανάρτησή τους στο Twitter ότι θα ξεκινήσουν έρευνες για εκείνους που το όνομά τους αναφέρεται στα Pandora Papers, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού, Αντρέι Μπαμπίς, ο οποίος βρίσκεται εν μέσω εκστρατείας για την επανεκλογή του.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ιμράν Καν, δεσμεύτηκε επίσης για έρευνες καθώς και για τις «απαραίτητες δράσεις» εάν διαπιστωθούν παραβάσεις.

«Η Γερμανία θα πρέπει να αυξήσει την πίεση για δράση σε διεθνές επίπεδο, αλλά έχουμε επίσης (και στη χώρα μας) περαιτέρω ανάγκες ρυθμίσεων όσον αφορά στη νομοθεσία και την εφαρμογή των νόμων. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Όλαφ Σολτς έχει ήδη κάνει αρκετά τα τελευταία χρόνια, αλλά και η επόμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα αυτό», ανέφερε σχετικά ο συμπρόεδρος του SPD.

Τα Pandora Papers ξεσκεπάζουν τις μυστικές συναλλαγές των ισχυρών


Σε μία από τις μεγαλύτερες διαρροές οικονομικών εγγράφων –από την ομάδα Pandora Papers– αποκαλύπτονται ο μυστικός πλούτος και οι συναλλαγές παγκόσμιων ηγετών, πολιτικών και δισεκατομμυριούχων. Περίπου 35 σημερινοί και πρώην ηγέτες και περισσότεροι από 300 δημόσιοι υπάλληλοι εμφανίζονται σε αρχεία υπεράκτιων (offshore) εταιρειών. Το BBC Panorama σε κοινή έρευνα με τον Guardian και άλλα μέσα ενημέρωσης είχαν πρόσβαση σε σχεδόν 12 εκατομμύρια έγγραφα και αρχεία από 14 εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σε χώρες όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, ο Παναμάς, το Μπελίζ, η Κύπρος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σιγκαπούρη και η Ελβετία.

Μεταξύ άλλων, αποκαλύπτουν ότι ο βασιλιάς της Ιορδανίας συγκέντρωσε κρυφά 70 εκατ. λίρες Αγγλίας και ΗΠΑ. Δείχνουν επίσης πώς ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τόνι Μπλερ και η σύζυγός του συγκέντρωσαν 312.000 λίρες σε χαρτονομίσματα όταν αγόρασαν γραφείο στο Λονδίνο. Το πρωθυπουργικό ζευγάρι της Βρετανίας αγόρασε μια υπεράκτια εταιρεία που ανήκε στο κτίριο.

Η διαρροή συνδέει επίσης τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με μυστικά περιουσιακά στοιχεία στο Μονακό και δείχνει ότι ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις δεν δήλωσε ότι μια υπεράκτια επενδυτική εταιρεία αγόρασε δύο βίλες για 12 εκατομμύρια λίρες στη νότια Γαλλία.

Τα Pandora Papers αποτελούν την τελευταία σε μια ακολουθία διαρροών τα τελευταία επτά χρόνια, μετά τα FinCen, τα Paradise Papers, τα Panama Papers και τα LuxLeaks.

Διαφθορά και φοροδιαφυγή

Μια από τις μεγαλύτερες αποκαλύψεις είναι το πώς επιφανείς και πλούσιοι άνθρωποι δημιούργησαν νόμιμα εταιρείες για να αγοράσουν –με μυστικό και κρυφό τρόπο–ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν τους ιδιοκτήτες μερικών από τις 95.000 υπεράκτιων εταιρειών πίσω από τις αγορές. Επισημαίνουν επίσης την αποτυχία της βρετανικής κυβέρνησης να εισαγάγει μητρώο ιδιοκτητών υπεράκτιων ακινήτων παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις να το πράξει, εν μέσω ανησυχιών ότι ορισμένοι αγοραστές ακινήτων θα μπορούσαν να κρύβουν δραστηριότητες ξεπλύματος χρήματος. Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Iλχάμ Αλίγιεφ και η οικογένειά του, που κατηγορούνται για λεηλασία της χώρας τους, αποτελούν ένα τέτοιο παράδειγμα. 

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι Αλίγιεφ και οι στενοί συνεργάτες τους είχαν εμπλακεί κρυφά σε συμφωνίες ιδιοκτησίας στο Ηνωμένο Βασίλειο αξίας άνω των 400 εκατομμυρίων λιρών. Οι αποκαλύψεις θα μπορούσαν να αποδειχθούν ενοχλητικές για τη βρετανική κυβέρνηση, καθώς ο Αλίγιεφ φαίνεται να είχε κέρδη 31 εκατ. λιρών μετά την πώληση ενός από τα ακίνητά τους στο Λονδίνο.

Επίσης, τα οικονομικά έγγραφα δείχνουν πώς ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα ο Β' συγκέντρωσε κρυφά μια ολόκληρη περιουσία ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, αξίας άνω των 100 εκατ. δολαρίων). Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν ένα δίκτυο υπεράκτιων εταιρειών στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και άλλους φορολογικούς παραδείσους για να αγοραστούν 15 σπίτια από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 1999. Οι δικηγόροι του βασιλιά Αμπντάλα δήλωσαν ότι όλα τα ακίνητα αγοράστηκαν με προσωπικό πλούτο, τον οποίο χρησιμοποιεί επίσης για τη χρηματοδότηση έργων για τους πολίτες της Ιορδανίας. Είπαν ότι ήταν συνήθης πρακτική των ηγετών σε τέτοια κράτη να αγοράζουν ακίνητα μέσω υπεράκτιων εταιρειών.

Στο «κόλπο» σταρ της μουσικής και του αθλητισμού

Σύμφωνα με δημοσίευμα της DW, σε υπεράκτιες εταιρείες καταφεύγουν και πολλοί αστέρες του θεάματος. Ένα παράδειγμα είναι η δημοφιλής τραγουδίστρια Σακίρα. Ο δικηγόρος της δηλώνει πάντως ότι όλοι οι λογαριασμοί της Σακίρα έχουν δηλωθεί και επιπλέον δεν της προσφέρουν κάποια προνομιακή φορολογική μεταχείριση.

Άλλο παράδειγμα είναι ο Ινδός πρώην άσος του κρίκετ Σαχίν Τεντουλκάρ. Οι δικηγόροι του δεν απάντησαν σε παράκληση της DW για κάποιο σχόλιο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ