Κοσμος

Εκλογές-Κατάρ: Εξελέγησαν 30 από τα 45 μέλη της Συμβ. Συνέλευσης

Ψήφισε το 63,5% όσων έχουν δικαίωμα ψήφου, ενώ δεν εξελέγη καμιά από τις 28 γυναίκες υποψήφιες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντόχα, Κατάρ
Ντόχα, Κατάρ / Φωτογραφία αρχείου © Radoslaw Prekurat / Unsplash

Εκλογές στο Κατάρ: Οι πρώτες βουλευτικές εκλογές στην ιστορία της χώρας - Τα μέλη της Συμβουλευτικής Συνέλευσης, ο ρόλος του εμίρη και η συμμετοχή των πολιτών.

Δεν εξελέγη καμιά από τις 28 γυναίκες που έθεσαν υποψηφιότητα στις πρώτες βουλευτικές εκλογές του Κατάρ. Στις εκλογές του περασμένου Σαββάτου, τις πρώτες στην ιστορία, εξελέγησαν τα 30 από τα 45 μέλη της Συμβουλευτικής Συνέλευσης. Η Συνέλευση, ή Majlis al-Shura, έχει βοηθητικό ρόλο, καθώς το Κατάρ είναι απόλυτη μοναρχία με επικεφαλής τον εμίρη Ταμίμ μπεν Χαμάντ Αλ-Θάνι. Πάντως, αυτό το συμβούλιο της Σούρα θα μπορεί να προτείνει νόμους, να εγκρίνει τον προϋπολογισμό ή ακόμη να αποπέμψει υπουργούς, προνόμια που δεν είχε προηγουμένως. Παραλλήλως ο εμίρης διατηρεί το δικαίωμα του βέτο.

Η συμμετοχή ήταν 63,5%, ένα ικανοποιητικό ποσοστό δεδομένου ότι στις δημοτικές εκλογές του 2019 –που κι ήταν οι πρώτες δημοτικές στην ιστορία– ψήφισε λιγότερο από το 10% των εγγεγραμμένων. Στις βουλευτικές κατέβηκαν 284 υποψήφιοι. Ο πληθυσμός της μικρής αυτής χώρας του Περσικού Κόλπου είναι γύρω στα 2,94 εκατομμύρια άτομα, αλλά οι εγγεγραμμένοι που έχουν δικαίωμα ψήφου είναι γύρω στο 10% του πληθυσμού, 300.000 περίπου. Σύμφωνα με το Σύνταγμα του Κατάρ, που εγκρίθηκε μετά από δημοψήφισμα το 2003, τα 30 από τα 45 μέλη της Συμβουλευτικής Συνέλευσης εκλέγονται με δημόσιες, άμεσες εκλογές, με μυστική ψηφοφορία για τετραετή θητεία. Τα υπόλοιπα 15 μέλη διορίζονται από τον εμίρη. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι πολιτογραφημένοι Καταριανοί πριν από το 1930 και οι απόγονοι αυτών που έχουν κλείσει τα 18: στη χώρα εργάζονται πάρα πολύ ξένοι. Το εκλογικό σύστημα είναι απλό πλειοψηφικό, δηλαδή ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους ανακηρύσσεται νικητής. Στο Κατάρ δεν υπάρχουν πολιτικά κόμματα, οπότε όλοι οι υποψήφιοι συμμετέχουν ως ανεξάρτητοι. Στις προεκλογικές αφίσες έπρεπε να εμφανίζονται ντυμένοι με το παραδοσιακό ένδυμα του Κατάρ, και στις λιγοστές συζητήσεις στην κρατική τηλεόραση να αποφεύγουν οπωσδήποτε θέματα θρησκείας και εξωτερικής πολιτικής και να εστιάζουν στην υγεία και στην εκπαίδευση. Οι 284 υποψήφιοι έπρεπε να προεγκριθούν από το υπουργείο Εσωτερικών σύμφωνα με μια σειρά κριτηρίων, όπως η ηλικία, η φήμη και το (λευκό) ποινικό μητρώο. Οι υποψήφιοι έπρεπε επίσης να ειδοποιήσουν εκ των προτέρων το υπουργείο για τις εκδηλώσεις της προεκλογικής εκστρατείας τους, καθώς και για τα ονόματα όσων θα έπαιρναν τον λόγο σε αυτές.

Οι ψευτοεκλογές θεωρούνται μέρος της πολιτικής διεθνούς εικόνας του Κατάρ ενόψει της διοργάνωσης του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στην Ντόχα από τις 21 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου. Θα είναι το πρώτο Μουντιάλ που θα πραγματοποιηθεί σε μουσουλμανική χώρα και το δεύτερο που θα πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου στην Ασία μετά τη διοργάνωση του 2002 στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ