Κοσμος

Κόκκινες αμμοθύελλες στη Βραζιλία

Τις τελευταίες τέσσερις μέρες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κόκκινη αμμοθύελλα στη Βραζιλία

Βραζιλία: Νέο ακραίο μετεωρολογικό φαινόμενο - Οι αμμοθύελλες που έπληξαν την πολιτεία του Σάο Πάολο

Το καινούργιο ακραίο μετεωρολογικό φαινόμενο στη Βραζιλία είναι οι αμμοθύελλες που έπληξαν από την περασμένη Κυριακή την πολιτεία του Σάο Πάολο: ιδιαίτερα οι πόλεις Φράνκα, Αρατσατούμπα, Μπαρέτος, Τζάλες, Πρεζιντέντε Προυντέντε και Ριμπεράου Πρέτο καλύφθηκαν από «τείχος κοκκινωπής άμμου» και η μέρα έγινε νύχτα. Η άμμος κάλυψε όλα τα κτίρια, ακόμα και τα πολυώροφα, μέχρι τα βόρεια σύνορα της πολιτείας με το Μίνας Γκεράις, δημιουργώντας ατμόσφαιρα μισοσκόταδου.

To τοπίο έμοιαζε με κινηματογραφική ταινία Αποκάλυψης με τον άνεμο να σφυρίζει, ενώ σύννεφα άμμου εκσφενδονίζονταν στον ουρανό. Καθώς η ορατότητα έπεσε στο μηδέν, επικράτησε χάος στα αεροδρόμια και στην οδική κυκλοφορία. Η αμμοθύελλα οφείλεται στον συνδυασμό παρατεταμένης ξηρασίας και ισχυρών ανέμων ταχύτητας περίπου 92 χλμ./ώρα, που προκάλεσαν στροβίλους οι οποίοι πέταξαν τη σκόνη σε ύψος μέχρι και 10 χιλιόμετρα. Σε μερικές πόλεις, το επόμενο 24ωρο ακολούθησαν σφοδρές βροχοπτώσεις που έφτασαν τα 55 χιλιοστά, χωρίς ωστόσο η θερμοκρασία να πέσει κάτω από 30 βαθμούς.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Estael Sias, το φαινόμενο είναι συνηθισμένο στην Ασία -γνωστό ως haboob- αλλά όχι στη Βραζιλία, η οποία γνωρίζει από το 2014 τη μεγαλύτερη ξηρασία των τελευταίων 100 ετών. Ιδιαίτερα από το 2014 μέχρι το 2017 επλήγησαν οι μητροπολιτικές περιοχές του Σάο Πάολο και του Ρίο ντε Τζανέιρο και έκτοτε έχουν δοθεί κίνητρα στους αγρότες προκειμένου να κάνουν οικονομία στο νερό. Αποτέλεσμα της ξηρασίας ήταν η εξάντληση των αποθεμάτων ύδατος: αν η κατάσταση συνεχιστεί, οι πολιτειακές κυβερνήσεις θα επιβάλουν δελτίο στην κατανάλωση τόσο του ύδατος όσο και της ενέργειας. Η ξηρασία αποδίδεται στην υπερθέρμανση των υδάτων του Ατλαντικού στη νοτιοανατολική ακτή της Βραζιλίας.

Brazil: Massive dust and sand storm hits Sao Paulo state

Ο υπουργός Ενέργειας Bento Albuquerque δήλωσε ότι στη Βραζιλία τα προβλήματα της ανυδρίας και της ενέργειας συνδέονται, διότι το 70% της ενέργειας προέρχεται από υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις και φράγματα. Ο Albuquerque πρόσθεσε ότι η χώρα του διέρχεται τη χειρότερη περίοδο έλλειψης νερού των τελευταίων 91 ετών.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν επιδεινώσει τον ρυθμό του πληθωρισμού και, μαζί με την κακή διαχείριση της πανδημίας, έχουν αποθαρρύνει τους ξένους επενδυτές. Ο Albuquerque υποσχέθηκε στροφή της Βραζιλίας στο φυσικό αέριο, αλλά στο μεταξύ οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αναμένονται να αυξηθούν μέσα στο 2021 κατά 20% τουλάχιστον.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ