- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Τζάστιν Τριντό: Η ανώμαλη προσγείωση μετά τις εκλογές
Η άνοδος, οι υψηλές προσδοκίες και η επαναφορά στη σκληρή πραγματικότητα
Ο Τζάστιν Τριντό βγήκε «λαβωμένος» από τις εκλογές στον Καναδά και καλείται να προχωρήσει σε συμμαχίες για να διασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση.
Ο Τζάστιν Τριντό θεωρούσε ότι η άμεση αντίδρασή του στη διαχείριση της πανδημίας θα τον βοηθούσε να επανεκλεγεί εύκολα στην πρωθυπουργία στον Καναδά. Ωστόσο, η κάλπη έφερε ανατροπές, καθώς ο Τριντό κέρδισε τις εκλογές αλλά έχασε την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα να καλείται πλέον να αναζητήσει συμμαχίες.
Ο πρωτότοκος γιος του εκλιπόντος πρωθυπουργού Πιερ Τριντό ανήλθε στην εξουσία το 2015 με μια σαρωτική νίκη. Αρρενωπός, με αυτοπεποίθηση, γινόταν ένα με τα πλήθη για να βγάλει selfie με τους νεαρούς θαυμαστές του. Έξι χρόνια αργότερα, στα 49 του, ο αρχηγός του Φιλελεύθερου Κόμματος αντιμετώπισε σωρεία επικρίσεων κατά την προεκλογική περίοδο, ακόμη και απειλές. Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο επεισόδιο με διαδηλωτή που προσέβαλε τη σύζυγό του.
Αφού μοίρασε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε πακέτα στήριξης για τον κορωνοϊό στους εργαζόμενους και στις επιχειρήσεις, ο Τριντό προκήρυξε πρόωρες εκλογές επιδιώκοντας να ανακτήσει την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο του Καναδά που είχε χάσει το 2019.
Αλλά κατά την προεκλογική εκστρατεία βρέθηκε σε μια κούρσα με τον άπειρο αρχηγό του αντιπολιτευόμενου Συντηρητικού Κόμματος Έριν Ο'Τουλ και έγινε από «golden boy του Καναδά ένας βετεράνος πυγμάχος που ρίχνει ό,τι χτύπημα μπορεί, προκειμένου να παραμείνει στο ρινγκ», όπως εύστοχα περιγράφει ο δημοσκόπος Τιμ Πάουερς, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο Τριντό κατάφερε να κερδίσει, πείθοντας τους ψηφοφόρους να τον στηρίξουν σε αυτήν την κρίσιμη καμπή της πανδημίας, η οποία έχει εμφανίσει νέα έξαρση λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.
Ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Γουίνιπεγκ, ο Φελίξ Ματιέ, ωστόσο, λέει ότι ο Τριντό πιθανόν να αντιμετωπίσει μια πρόκληση για την ηγεσία του κόμματός του «επειδή έχασε το στοίχημα που είχε βάλει με τον εαυτό του» για μια κυβέρνηση πλειοψηφίας. Σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει ότι «μένει να φανεί πόσο θα αντέξει η κυβέρνηση μειοψηφίας του».
Αυτή θα είναι η πέμπτη κυβέρνηση μειοψηφίας στη χώρα μετά το 2004 με την καθεμιά να έχει αντέξει το πολύ δύο χρόνια.
Οι υψηλές προσδοκίες που δεν επιβεβαιώθηκαν για τον Τζάστιν Τριντό και τα σκάνδαλα
Ο κόσμος παρακολουθούσε με ενδιαφέρον, ακόμη και με θαυμασμό, καθώς ο Τζάστιν Τριντό ανακοίνωνε το 2015, έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία διακυβέρνησης της χώρας από τους συντηρητικούς (γνωστούς και ως Τόρις), ότι «Ο Καναδάς επέστρεψε!». Μεταξύ άλλων είχαν γίνει viral οι pop κάλτσες του.
«Γιατί να μην μπορεί να είναι ο πρόεδρός μας;», αναρωτιόταν στο εξώφυλλό του το αμερικανικό περιοδικό Rolling Stone που φιλοξενούσε τη φωτογραφία του Τριντό. Σήμερα η κόπωση από τη διακυβέρνησή του στον Καναδά είναι εμφανής. Παλαιότερα σκάνδαλα έκαναν την επανεμφάνισή τους, ανάμεσά τους και η απόλυση της πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Τζόντι Ουίλσον-Ρέιμπουλντ (σ.σ. η πρώτη ιθαγενής υπουργός στην ιστορία του Καναδά) για τις αποκαλύψεις της ότι ο Τριντό τής άσκησε αφόρητη πίεση για να «θάψει» τις έρευνες για δωροδοκία Λίβυων αξιωματούχων με 33 εκατομμύρια ευρώ από την καναδική κατασκευαστική πολυεθνική SNC-Lavalin.
Σε συνδυασμό με τις υψηλές προσδοκίες που διαψεύστηκαν, η δημοτικότητα του ηγέτη των Φιλελευθέρων καταποντίστηκε. Σε προεκλογικές του συγκεντρώσεις βρέθηκε αντιμέτωπος με διαδηλωτές τους οποίους χαρακτήρισε «πλήθος αντιεμβολιαστών», κάποιοι εκ των οποίων του πετούσαν πέτρες.
Υπήρξαν, επίσης, αντιδράσεις ως προς τη χρονική συγκυρία που επέλεξε ο Τριντό για να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, μόλις δύο χρόνια μετά τις τελευταίες εκλογές και καθώς η χώρα έβγαινε από τα lockdown λόγω της πανδημίας κορωνοϊού. Απαντώντας στις επικρίσεις, ο Τριντό χαρακτήρισε τις εκλογές αυτές τις σημαντικότερες για τον Καναδά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Επεσήμανε, επίσης, τις «έντονες» πολιτικές διαφορές ανάμεσα στο κόμμα του και στους αντιπάλους του ως προς τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, το πρόγραμμα για δομές βρεφονηπιακής φροντίδας και το περιβάλλον, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αναγκαιότητα για μια νέα λαϊκή εντολή ώστε να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την πανδημία. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να ζωντανέψει τη σπίθα της προεκλογικής του εκστρατείας του 2015, η οποία είχε να εμφανιστεί στην πολιτική ζωή του Καναδά από την εποχή της «Τριντομανίας», που είχε συνοδεύσει την είσοδο στην πολιτική του πατέρα του μισό αιώνα νωρίτερα.
«Ο ενθουσιασμός που ακολούθησε τη νίκη του Τριντό στις εκλογές του 2015 έχει εξαφανιστεί. Είτε πρόκειται για την κλιματική αλλαγή ή για τη συμφιλίωση με τους αυτόχθονες, για παράδειγμα, ο Τριντό υπήρξε -θεωρώ- λιγότερο ικανός να φέρει αλλαγές σε σχέση με αυτό που ήλπιζαν πολλοί ψηφοφόροι» ξεκαθαρίζει ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, Μαξ Κάμερον, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Οι αυτόχθονες που δεν έχουν καθαρό πόσιμο νερό και η επιβολή φόρου άνθρακα στον Καναδά
Μπαίνοντας αργά στην πολιτική αφού προηγουμένως εργάστηκε ως δάσκαλος snowboard, πορτιέρης, μπάρμαν και δάσκαλος, ο Τζάστιν Τριντό εξελέγη για πρώτη φορά το 2008 στη Βουλή των Κοινοτήτων, εκπροσωπώντας μια συνοικία της εργατικής τάξης στο Μόντρεαλ.
Κατά τις δύο πρώτες θητείες του στην πρωθυπουργία, έφερε μεταρρυθμίσεις στη Γερουσία, υπέγραψε μια νέα εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και επέβαλε έναν φόρο άνθρακα για να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της χώρας. Παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών ο Τριντό νομιμοποίησε την κάνναβη, πραγματοποίησε δημόσια έρευνα για τις αγνοούμενες και δολοφονημένες αυτόχθονες γυναίκες και ψήφισε νομοθεσία που επιτρέπει την υποβοηθούμενη ευθανασία. Αλλά οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του Καναδά δεν είναι τόσο χαμηλές όσο πολλοί θα ήλπιζαν ότι θα είναι σε αυτήν τη φάση.
Επιπλέον, 32 κοινότητες αυτοχθόνων, από 111 που ήταν στο απόγειό τους, εξακολουθούν να στερούνται το καθαρό πόσιμο νερό, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, παρά τη δέσμευση του Τριντό ότι θα έπραττε κάτι για τον κίνδυνο αυτόν για τη Δημόσια Υγεία στις ήδη περιθωριοποιημένες περιοχές.
Την ίδια ώρα, στη διεθνή σκηνή, μια πρώην σύμβουλός του, η Τζοσλίν Κουλόν, δήλωσε στο AFP: «Ο Καναδάς ήταν μια χώρα με ισχυρή φωνή στο εξωτερικό, αλλά υπό τον Τριντό, ήμαστε περισσότερο θεατές παρά παίκτες».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στον «πάγο» η Βόρεια Μακεδονία
«Πρέπει να τεθεί αμέσως κατάπαυση πυρός στον Λίβανο», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος
10.000 άνδρες υπό διασταυρούμενα πυρά του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ
Στην παραλίμνια πόλη της Οχρίδας στη Βόρεια Μακεδονία
Ήθελε να πείσει Ιράν και Χεζμπολάχ να συμμετάσχουν
Η χώρα θα παραμείνει συνταγματική μοναρχία ή θα γίνει αβασίλευτη δημοκρατία;
Διαταγή εκκένωσης για 22 χωριά στο νότιο Λίβανο
Επιδιώκοντας να φέρει σε δύσκολη θέση τον Ντόναλντ Τραμπ
Αντιμέτωπη με μια απεργία που διαρκεί εδώ κι ένα μήνα
«Πλήρως αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας» - Τι είπε για θαλάσσιο και εναέριο χώρο
Επανέλαβε την υπόσχεσή του για μαζικές απελάσεις - «Εγκληματίας» η Κάμαλα Χάρις
Το περιοδικό βλέπει στο πρόσωπό της «την υποψήφια της εποχής μας»
Στόχος εργοστάσιο εκρηκτικών υλών - Τουλάχιστον 60 νεκροί το τελευταίο 24ωρο στον Λίβανο
Του επιβλήθηκε πρόστιμο 1.080 ευρώ για «ανυπακοή»
H Άγκυρα σκοπεύει να αγοράσει 24 μαχητικά
Πώς ο αθλητής φαινόμενο του άλματος επί κοντώ αιφνιδιάσε την Ντεσιρέ
Η υπόθεση που κατέδειξε την πολυπλοκότητα της νομοθεσίας γύρω από την υποβοηθούμενη αυτοκτονία
Βολές και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση
Περισσότεροι από 300 Ιταλοί στρατιώτες, γιατροί και δικαστές θα απασχολούνται στην επιχείρηση αυτή
Τα ουκρανικά αιτήματα, οι πύραυλοι και το «Όχι» του Όλαφ Σολτς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.