Κοσμος

AUKUS: Η Γαλλία ανακαλεί τους πρέσβεις από ΗΠΑ - Αυστραλία

«Αντίποινα» από τη Γαλλία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμανουέλ Μακρόν
Εμανουέλ Μακρόν © EPA

AUKUS: Η Γαλλία ανακαλεί τους πρέσβεις από ΗΠΑ και Αυστραλία μετά το διπλωματικό επεισόδιο.

Aργά το βράδυ της Παρασκεύης ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, ανακοίνωσε πως κάλεσε για εξηγήσεις τους πρέσβεις ΗΠΑ και Αυστραλίας, μετά το διπλωματικό επεισόδιο που προκάλεσε η ανακοίνωση της αμυντικής συμφωνίας AUKUS.

«Μια τέτοια εξαιρετική απόφαση δικαιολογείται από την σοβαρότητα των ανακοινώσεων της 15ης Σεπτεμβρίου από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ», εξήγησε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

Ακόμη δήλωσε πως ανακαλεί τους πρέσβεις προκειμένου να τους συμβουλευτεί αναφορικά με το ζήτημα.

«Κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισα να ανακαλέσω αμέσως στο Παρίσι για διαβουλεύσεις τους δύο πρεσβευτές μας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Αυτή η ασυνήθιστη απόφαση δικαιολογείται από την ασυνήθιστη σοβαρότητα των ανακοινώσεων που έγιναν στις 15 Σεπτεμβρίου από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ο υπουργός.

Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωση ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας περί αμυντικής συμφωνίας με στόχο την αντιμετώπιση της κινεζικής απειλής, η οποία πήρε το όνομα AUKUS, περιλαμβανόταν μεταξύ άλλων και η παράδοση στην Καμπέρα αμερικανικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων.

Xθές, οι γαλλικές αρχές ακύρωσαν ένα γκαλά που επρόκειτο να παραθέσουν αύριο, Παρασκευή, στην Ουάσιγκτον, με αφορμή το σπάσιμο του «συμβολαίου του αιώνα» για την παράδοση γαλλικών υποβρυχίων στην Αυστραλία, όπως έγινε γνωστό από έναν αξιωματούχο. Η δεξίωση επρόκειτο να δοθεί στην κατοικία του πρεσβευτή της Γαλλίας στην Ουάσιγκτον.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ