Κοσμος

Αφγανιστάν: Φήμες για εμφύλιο εντός των Ταλιμπάν

Διχογνωμίες σχετικά με το ποιος στους Ταλιμπάν θα πρέπει να πάρει τα εύσημα για τη νίκη τους στο Αφγανιστάν αναφέρει το BBC

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ταλιμπάν περιπολούν σε δρόμους του Αφγανιστάν
Ταλιμπάν περιπολούν σε δρόμους του Αφγανιστάν © EPA / STRINGER

Σε εσωτερική σύγκρουση βρίσκονται οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν σύμφωνα με το BBC λίγες μέρες μετά την σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Σύγκρουση ανάμεσα στους ηγέτες των Ταλιμπάν για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης στο Αφγανιστάν φέρεται να προκλήθηκε σύμφωνα με πηγές του BBC μέσα από την οργάνωση. 

Μία πηγή των Ταλιμπάν είπε στο BBC Pashto ότι ο Μπαραντάρ και ο Χαλίλ ουρ Ραχμάν Χακάνι - υπουργός για τους πρόσφυγες και εξέχουσα προσωπικότητα στο ένοπλο δίκτυο Χακάνι - αντάλλαξαν «βαριές κουβέντες», ενώ οι οπαδοί τους τσακώθηκαν μεταξύ τους. Ένα ανώτερο μέλος των Ταλιμπάν που εδρεύει στο Κατάρ και ένα άτομο που συνδέεται με τους εμπλεκόμενους επιβεβαίωσαν επίσης τη διαφωνία στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. 

Οι πηγές ανέφεραν ότι η σύγκρουση ξέσπασε επειδή ο Μπαραντάρ, ο νέος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δεν ήταν ικανοποιημένος από τη σύνθεση της προσωρινής κυβέρνησής των Ταλιμπάν. 

Επιπρόσθετα προέκυψαν διχογνωμίες σχετικά με το ποιος στους Ταλιμπάν θα πρέπει να πάρει τα εύσημα για τη νίκη τους στο Αφγανιστάν. Ο κ. Μπαραντάρ φέρεται να πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στη διπλωματία που διεξάγεται από ανθρώπους σαν αυτόν, ενώ τα μέλη της ομάδας Χακάνι - και οι υποστηρικτές τους λένε ότι επιτεύχθηκε μέσω των στρατιωτικών αναμετρήσεων. 

Ο Μπαραντάρ ήταν ο πρώτος ηγέτης των Ταλιμπάν που επικοινώνησε απευθείας με έναν πρόεδρο των ΗΠΑ, έχοντας τηλεφωνική συνομιλία με τον Ντόναλντ Τραμπ το 2020. Προηγουμένως υπέγραψε τη συμφωνία της Ντόχα για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων για λογαριασμό των Ταλιμπάν. 

Το ισχυρό δίκτυο Χακάνι συνδέεται με μερικές από τις πιο βίαιες επιθέσεις που έχουν σημειωθεί στο Αφγανιστάν κατά των αφγανικών δυνάμεων και των δυτικών συμμάχων τους τα τελευταία χρόνια. Η ομάδα χαρακτηρίζεται από τις ΗΠΑ ως τρομοκρατική οργάνωση. Ο ηγέτης του, Σιραχουντίν Χακάνι, είναι υπουργός Εσωτερικών στη νέα κυβέρνηση. 

Κυκλοφόρησαν φήμες ότι οι δυο ηγέτες των Ταλιμπάν είναι νεκροί

Στην Καμπούλ κυκλοφορούσαν χθες φήμες ότι ο Αμπντούλ Γάνι Μπαραντάρ, σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε σοβαρά σε καβγά με άλλο ανώτερο πρόσωπο των Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια μιας διαμάχης σχετικά με τον τρόπο διχοτόμησης των υπουργείων του Αφγανιστάν.

Επιπρόσθετα, κυκλοφορούν φήμες εδώ και μέρες σύμφωνα με τις οποίες υποστηρικτές του Μπαράνταρ συγκρούστηκαν με υποστηρικτές του Σιρατζουντίν Χακάνι, επικεφαλής του δικτύου Χακάνι, που έχει την έδρα του κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, στον οποίο επιρρίπτεται η ευθύνη για κάποιες από τις χειρότερες επιθέσεις αυτοκτονίας του πολέμου.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Σουχάιλ Σαχίν μετέφερε τις φήμες μιλώντας στα αγγλικά όταν τις διέψευσε στο Twitter. «Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν, σε φωνητικό μήνυμα απέρριψε όλους αυτούς τους ισχυρισμούς ότι τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε σε σύγκρουση. Λέει ότι είναι ψέματα και εντελώς αβάσιμα», έγραψε.

Οι Ταλιμπάν επίσης έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο που φέρεται ότι δείχνει τον Μπαράνταρ σε συναντήσεις στην Κανταχάρ, στο νότιο Αφγανιστάν. Το Reuters δεν ήταν σε θέση μέχρι στιγμής να επαληθεύσει την γνησιότητα του βίντεο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ