Κοσμος

Άδεια ράφια σε σούπερ μάρκετ στη Βρετανία-Προβλήματα ανεφοδιασμού

Έλλειψη και σε οδηγούς φορτηγών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άδεια ράφια σε σούπερ μάρκετ στη Βρετανία (φωτογραφία αρχείου)
Άδεια ράφια σε σούπερ μάρκετ στη Βρετανία (φωτογραφία αρχείου) © EPA / FACUNDO ARRIZABALAGA

Βρετανία: Προβλήματα ανεφοδιασμού λόγω κορωνοϊού και Brexit - Με άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ γίνονται φανερές οι ελλείψεις.

Προβλήματα ανεφοδιασμού αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις στη Βρετανία, ανάμεσά τους και σούπερ μάρκετ, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και του Brexit. Σε πολλές περιπτώσεις ράφια είναι άδεια ή προϊόντα βρίσκονται αραιά σε αυτά, δηλώνοντας τις ελλείψεις. 

«Είχαμε ήδη αποφασίσει να μειώσουμε τα αποθέματά μας λόγω της covid, όμως τώρα δυσκολευόμαστε να μας παραδώσουν κάποια προϊόντα διότι απλώς δεν είναι διαθέσιμα», καταγγέλλει ο Σάτιαν Πατέλ, υπεύθυνος ενός καταστήματος στο κέντρο του Λονδίνου και συνεχίζει: «Την προηγούμενη εβδομάδα μου είχε τελειώσει η coca cola. Δεν έχουμε μεγάλα μπουκάλια Evian εδώ και τρεις εβδομάδες. Χωρίς προϊόντα δεν υπάρχει εμπόριο. Με άδεια ράφια όπως αυτά κανείς δεν θα μπει στο μαγαζί».

Λόγω του Brexit, αλλά και του κορωνοϊού, πολλοί από τους αλλοδαπούς εργαζόμενους γύρισαν στις χώρες καταγωγής τους, χωρίς να επιστρέφουν. 'Ετσι, παρέμειναν πολλές κενές θέσεις εργασίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει έλλειψη 100.000 επαγγελματιών οδηγών φορτηγών, απαραίτητοι για τη μεταφορά προϊόντων.

Οι ελλείψεις μπορεί να ξεκίνησαν με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, όμως, η κατάσταση επιδεινώθηκε με το Brexit, όπως εκτιμούν και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες.

Όπως αναφέρει η Συνομοσπονδία Βρετανικής Βιομηχανίας (CBI), «θα χρειαστούν τουλάχιστον 18 μήνες για να εκπαιδευτούν αρκετοί οδηγοί βαρέων οχημάτων» προκειμένου να τερματιστούν τα προβλήματα ανεφοδιασμού. Η CBI έχει ζητήσει την κυβέρνηση να φανεί πιο ευέλικτη στη μεταναστευτική της πολιτική. 

Τα προβλήματα ανεφοδιασμού ανάγκασαν φέτος το καλοκαίρι τις αυτοκινητοβιομηχανίες να αναστείλουν την παραγωγή τους λόγω της έλλειψης ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, ενώ κατασκευαστικές εταιρείες βρέθηκαν χωρίς υλικά.

Τις τελευταίες εβδομάδες εξάλλου οι ελλείψεις έφτασαν στα εστιατόρια McDonald’s, τις παμπ Wetherspoon, ακόμη και στα εργοστάσια της Coca Cola, αλλά και τα καταστήματα Ikea. Και η βρετανική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις να βρει λύσεις προκειμένου οι καταναλωτές να μην βρουν άδεια ράφια τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ