Κοσμος

Καμπούλ: Εκατοντάδες οικογένειες εκλιπαρούν για φαγητό και στέγη

Η επάρκειά σε ιατροφαρμακευτικές προμήθειες αρκεί μόνο για μια εβδομάδα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι Αφγανοί εγκαταλείπουν τη χωρά μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν © Paula Bronstein / Getty Images
Οι Αφγανοί εγκαταλείπουν τη χωρά μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν © Paula Bronstein / Getty Images

Αφγανιστάν: Εκτοπισμένες οικογένειες εκλιπαρούν για φαγητό και στέγη στην Καμπούλ - Η χώρα έχει βυθιστεί στο χάος.

Εκατοντάδες οικογένειες Αφγανών, οι οποίες έχουν κατασκηνώσει κάτω από τον καυτό ήλιο σε ένα πάρκο της Καμπούλ, εκλιπαρούσαν χθες για φαγητό και στέγη - μια ζωντανή απόδειξη της ανθρωπιστικής κρίσης που συντελείται στο κατακερματισμένο από τον πόλεμο Αφγανιστάν.

Η ταχεία ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στη χώρα αυτόν τον μήνα, που κορυφώθηκε με την κατάληψη της Καμπούλ στις 15 Αυγούστου, έχει βυθίσει τη χώρα στο χάος.

Ενώ χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο για να εγκαταλείψουν τη χώρα πολλοί άλλοι, όπως οι οικογένειες αυτές στο πάρκο, βρίσκονται σε αδιέξοδο, αβέβαιες για το αν είναι ασφαλέστερο να επιχειρήσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους ή να παραμείνουν εκεί που βρίσκονται.

«Βρίσκομαι σε κακή κατάσταση. Πονάει η ψυχή μου. Αισθάνομαι πολύ άσχημα, το στομάχι μου είνα εντελώς άδειο», λέει η Ζαχίντα Μπίμπι, μια νοικοκυρά που κάθεται κάτω από τον καυτό ήλιο με την πολυμελή οικογένειά της.

Ο Άχμεντ Γουασίμ, ένας εκτοπισμένος από το βόρειο Αφγανιστάν, λέει ότι όσοι κάθονται στο πάρκο ευελπιστούν πως η κυβέρνηση θα τους προσέξει. «Βρισκόμαστε σε έναν ανοιχτό χώρο και κάτω από τη ζέστη».

Εκατοντάδες εκτοπισμένες οικογένειες έχουν κατασκηνώσει σε πάρκο της Καμπούλ εκλιπαρώντας για φαγητό και στέγη  © EPA / HEDAYATULLAH AMID
Εκατοντάδες εκτοπισμένες οικογένειες έχουν κατασκηνώσει σε πάρκο της Καμπούλ εκλιπαρώντας για φαγητό και στέγη © EPA / HEDAYATULLAH AMID

Ταλιμπάν: Δεν παρέχουμε τρόφιμα σε αυτούς που βρίσκονται στο πάρκο

Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε στο Ρόιτερς ότι το κίνημα δεν παρέχει τρόφιμα σε αυτούς που βρίσκονται στο πάρκο και σε άλλους στο αεροδρόμιο γιατί αυτό θα προσελκύσει περισσότερο κόσμο. Θα πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους, τονίζει.

Ο υποστηριζόμενος από τη Δύση πρόεδρος της χώρας και πολλοί άλλοι αξιωματούχοι εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Το κίνημα έχει τοποθετήσει τα μέλη του σε υπουργεία και έχει υποχρεώσει κάποιους αξιωματούχους να επιστρέψουν στις εργασίες τους, αλλά οι υπηρεσίες δεν έχουν αρχίσει ακόμη να επαναλειτουργούν και οι τράπεζες παραμένουν κλειστές.

Ο Φαλουάν Σαμίρ, επίσης από το βόρειο Αφγανιστάν, λέει ότι η οικογένειά του πήγε στην Καμπούλ μετά την ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στην πόλη του.

«Υπήρχαν πολλές μάχες και βομβαρδισμοί. Γι΄αυτό ήρθαμε εδώ. Τα σπίτια μας πυρπολήθηκαν και μείναμε άστεγοι», σημειώνει.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η επάρκειά του σε ιατροφαρμακευτικές προμήθειες στο Αφγανιστάν αρκεί για μια εβδομάδα μετά το μπλοκάρισμα των αποστολών εξαιτίας των περιορισμών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών έκανε επείγουσα έκκληση για επισιτιστική βοήθεια 200 εκατομμυρίων δολαρίων προς τη χώρα.

Τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν ότι περισσότεροι από 18 εκατομμύρια άνθρωποι -πάνω από τον μισό πληθυσμό της χώρας - έχουν ανάγκη από βοήθεια και τα μισά από όλα τα παιδιά στο Αφγανιστάν κάτω των πέντε ετών ήδη υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό εν μέσω της δεύτερης ξηρασίας που μαστίζει τη χώρα μέσα σε μια τετραετία.

Οι Ταλιμπάν έχουν διαβεβαιώσει τα Ηνωμένα Έθνη ότι ο Οργανισμός μπορεί να συνεχίσει το ανθρωπιστικό του έργο καθώς οι ξένες κυβερνήσεις σταθμίζουν το ζήτημα του αν και με ποιόν τρόπο θα υποστηρίξουν τον πληθυσμό υπό την σκληρή ισλαμιστική διακυβέρνηση.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ