Κοσμος

Ισλαμικό Κράτος: Ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην Καμπούλ

Βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά, σκορπώντας τον θάνατο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αφγανοί πολίτες έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν
Αφγανοί πολίτες έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν © EPA/AKHTER GULFAM

Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άνθρωποι.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε απόψε την ευθύνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Καμπούλ, όπως ανέφερε ο εξειδικευμένος ιστότοπος «Site Intelligence», που παρακολουθεί τις αναρτήσεις των τζιχαντιστών στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό για το μακελειό στην πρωτεύουσα  του Αφγανιστάν, οι νεκροί έχουν φθάσει τους 60 και οι τραυματίες τους 150. Μεταξύ των νεκρών στην Καμπούλ είναι γυναίκες, παιδιά, καθώς και τέσσερις Αμερικανοί πεζοναύτες.

Νεότερες πληροφορίες από τις ΗΠΑ αναφέρουν ότι οι νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες αυξήθηκαν σε 12, εκ των οποίων οι 11 πεζοναύτες.

Η πολύνεκρη επίθεση στην Καμπούλ προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, με το ελληνικό ΥΠΕΞ να κάνει λόγο για «απεχθή επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με θύματα Αφγανούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, καθώς και μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων».

Σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το προπαγανδιστικό όργανό του, το Amaq, το Ισλαμικό Κράτος υποστηρίζει ότι μαχητής του πλησίασε σε απόσταση «μικρότερη των πέντε μέτρων» από τους Αμερικανούς στρατιώτες.

Η επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε σε έναν χώρο όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι πολλοί Αφγανοί πολίτες, οι οποίοι προσπαθούσαν να φθάσουν σε σημείο ελέγχου για να δείξουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα και να εισέλθουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Afghanistan: Crowds gather outside Kabul airport hours before explosions

Πώς έγινε το μακελειό στην Καμπούλ - Ο βομβιστής αυτοκτονίας

Ο βομβιστής αυτοκτονίας «κατάφερε να φτάσει σε μια μεγάλη συγκέντρωση μεταφραστών και συνεργατών του αμερικανικού στρατού στο "στρατόπεδο Μπαράν" κοντά στο αεροδρόμιο» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Πυροδότησε τα εκρηκτικά, με τα οποία ήταν ζωσμένος, σκοτώνοντας περίπου 60 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 100 άλλους, συμπεριλαμβανομένων και μαχητών Ταλιμπάν» προστίθεται στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το κανάλι του Amaq στο Telegram.

Afghanistan: Dozens taken to hospital after blast near Kabul airport

Συγκλονισμένος ο Γκουτέρες (ΟΗΕ) - Συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση για το Αφγανιστάν

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση για το Αφγανιστάν την Δευτέρα, με τη συμμετοχή των διπλωματικών αντιπροσώπων της Βρετανίας, της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας και της Ρωσίας, δηλαδή των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας που διαθέτουν δικαίωμα βέτο, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Νωρίτερα, είχε καταδικάσει την «τρομοκρατική επίθεση που σκότωσε και τραυμάτισε πολλούς αμάχους» κοντά στο αεροδρόμιο στην αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουραζίκ, «αυτό το συμβάν υπογραμμίζει τη μεταβλητότητα της κατάστασης στο πεδίο στο Αφγανιστάν, αλλά επίσης ενδυναμώνει την αποφασιστικότητά μας καθώς συνεχίζουμε να παρέχουμε επείγουσα βοήθεια σε όλη τη χώρα προς υποστήριξη του αφγανικού λαού».

Οι ΗΠΑ απειλούν με αντίποινα το Ισλαμικό Κράτο - Συνεχίζεται η εκκένωση της Καμπούλ

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ απείλησαν το Ισλαμικό Κράτος με αντίποινα στο Αφγανιστάν μετά τη σημερινή πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ενώ το Πεντάγωνο δήλωσε ότι αναμένει περισσότερες επιθέσεις.

«Εάν μπορέσουμε να βρούμε ποιοί συνδέεται με αυτή, θα τους καταδιώξουμε» τόνισε ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, στρατηγός Κένεθ Μακένζι σε συνέντευξη Τύπου, ξεκαθαρίζοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν άλλες «επικείμενες» απειλές.

Οι ΗΠΑ «δεν θα πτοηθούν» από τις σημερινές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν, καθώς τουλάχιστον 12 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στις επιθέσεις αυτές, δήλωσε από τη μεριά του ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

«Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στα αγαπημένα πρόσωπα και τους συναδέλφους όλων εκείνων που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στην Καμπούλ σήμερα» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Όστιν. Και συμπλήρωσε: «Δεν θα αποθαρρυνθούμε από την αποστολή που έχουμε αναλάβει».

Εν τω μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με περίπου 1.000 Αμερικανούς που παραμένουν στο Αφγανιστάν, εκ των οποίων πάνω από τα 2/3 δηλώνουν ότι δρομολογούν την αποχώρησή τους.

«Πιστεύουμε ότι πολλά, αν όχι τα περισσότερα από αυτά τα άτομα είναι σχεδόν ή ήδη εκτός χώρας», τόνισε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε μια ανακοίνωση. Και πρόσθεσε: «Και, γνωρίζουμε ότι δεκάδες άλλοι δεν επιθυμούν να φύγουν από το Αφγανιστάν για διάφορους λόγους».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ