Κοσμος

UNESCO: Έξω το Λίβερπουλ από τον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς

Οι πρώτες αντιδράσεις στη Μεγάλη Βρετανία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λεωφορείο στην πόλη του Λίβερπουλ (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)
Λεωφορείο στην πόλη του Λίβερπουλ (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) © Pixabay

Η UNESCO αφαιρεί το Λίβερπουλ από τον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς, προκαλώντας αντιδράσεις στην πόλη που ξεκίνησαν οι Beatles.

Η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς, πραγματοποιώντας την 44η σύνοδό της, αποφάσισε να διαγράψει την πόλη του Λίβερπουλ από τον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, καθώς έκρινε ότι τα νέα κτίρια υπονόμευσαν την ελκυστικότητα που έχουν οι βικτοριανές της αποβάθρες. Η πόλη, η οποία είναι και η πατρίδα των Beatles, εγγράφηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 2004.

Στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται μνημεία όπως το Σινικό Τείχος, το Τατζ Μαχάλ και ο Πύργος της Πίζας, ενώ έχει ξεκινήσει συζήτηση για να μπει και ο Όλυμπος στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς UNESCO.

Το Λίβερπουλ βρισκόταν αντιμέτωπο με ενδεχόμενη διαγραφή από το 2012, όταν η UNESCO είχε προειδοποιήσει ότι νέα κτίρια «αλλοιώνουν» την εικόνα της πόλης, καταστρέφοντας την πολιτιστική κληρονομιά της. Επιπλέον, τα σχέδια για το νέο γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας Έβερτον εγκρίθηκαν, παρά τις αντιρρήσεις που είχαν διατυπωθεί.

Όπως διευκρινίστηκε, οποιαδήποτε διαγραφή από τη Λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς είναι απώλεια των διεθνώς κοινών αξιών και δεσμεύσεων βάσει της Σύμβασης Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Maritime Mercantile City of Liverpool - DELETED UNESCO World Heritage Site

H UNESCO διαγράφει το Λίβερπουλ - Πρώτες αντιδράσεις στη Μεγάλη Βρετανία

«Είμαι πολύ απογοητευμένη και ανήσυχη από αυτή την απόφαση να αρθεί το καθεστώς Παγκόσμιας Κληρονομιάς του Λίβερπουλ, που έρχεται μία δεκαετία αφότου η UNESCO επισκέφθηκε τελευταία φορά την πόλη για να τη δει ιδίοις όμμασι» είπε η Τζοάν Άντερσον, δήμαρχος του Λίβερπουλ. Χαρακτήρισε, μάλιστα, την απόφαση «ακατανόητη», εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει έφεση.

«Θα συνεργαστούμε με την κυβέρνηση για να εξετάσουμε εάν μπορούσε να υποβάλουμε έφεση» διευκρίνισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τη μεγάλη απογοήτευσή της εξέφρασε και η βρετανική κυβέρνηση.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ