- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Ένα άγαλμα κόστους 600.000 που θα απεικονίζει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν θα ανεγερθεί στο Κόσοβο.
Στην πόλη Ουρόσεβατς του Κοσόβου, κοντά στην αμερικανική στρατιωτική βάση «Bondsteel», άρχισαν οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου όπου θα ανεγερθεί το άγαλμα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Το άγαλμα αυτό, που θα κοστίσει 600.000 ευρώ, είναι προσφορά των κατοίκων του Ουρόσεβατς σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την υποστήριξη των ΗΠΑ στην εδραίωση της ειρήνης και της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του Δήμου της πόλης.
Οι Αλβανοί του Κοσόβου θεωρούν τις ΗΠΑ τη μεγαλύτερη φίλη χώρα και τους Αμερικανούς πολιτικούς ηγέτες, εγγυητές και φύλακες της ανεξαρτησίας. Για τον λόγο αυτό σε διάφορες πόλεις έχουν στηθεί αγάλματα Αμερικανών πολιτικών που διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου ενώ πλατείες και οδοί φέρουν τα ονόματα τους. Στο κέντρο της Πρίστινας από το 2009 δεσπόζει το επιβλητικό άγαλμα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον , ύψους έξι μέτρων, ενώ κεντρική λεωφόρος της πρωτεύουσας του Κοσόβου φέρει το όνομα του.
Δέκα χρόνια αργότερα, το 2019, με αφορμή την επέτειο της 20ετίας από την είσοδο των νατοϊκών δυνάμεων στο Κόσοβο, έγιναν στην Πρίστινα και τα αποκαλυπτήρια προτομής της Μάντλιν Ολμπράιτ, η οποία ως ΥΠΕΞ των ΗΠΑ το 1999 πρωταγωνίστησε στην εκστρατεία για τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας και προώθησε την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου. Επίσης, μία λεωφόρος στην Πρίστινα φέρει το όνομα του πρώην Αμερικανού προέδρου Τζόρτζ Μπους και μία οδός το όνομα του στρατιωτικού διοικητή του ΝΑΤΟ το 1999, στρατηγού Γουέσλι Κλαρκ.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πρώην κρατούμενοι περιγράφουν βασανιστήρια, ηλεκτροσόκ και βιασμούς στο πρώην εμπορικό κέντρο που μετατράπηκε σε φυλακή
Μαζική απενεργοποίηση λογαριασμών ανηλίκων μετά την εφαρμογή του νόμου για κάτω των 16 ετών
Η στάση των ΗΠΑ απέναντι στα ανοιχτά μέτωπα και η ρητορική της Ουάσιγκτον
Οι Ιρανοί αγωνίζονται για κάτι που αποτελεί τον πυρήνα και δικών μας αξιών, όσων έχουμε τη μεγάλη τύχη να ζούμε σε μια δυτική δημοκρατία
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Η «Μπίμπι» έδινε εδώ και χρόνια μάχη με μία σοβαρή μορφή καρκίνου
Πλειοψηφία κρατών-μελών ενέκρινε τη συμφωνία ΕΕ–Mercosur, με την υπογραφή να έρχεται στην Ασουνσιόν
Η NASA δεν αποκάλυψε ποιο μέλος του πληρώματος αντιμετωπίζει το πρόβλημα υγείας
«δέκα χρόνια χωρίς εσένα φαίνονται σαν μία ημέρα»
Ο ηθοποιός φέρεται να απείλησε οδηγό κατά τη διάρκεια νυχτερινής διαδρομής στο Λος Άντζελες
Χιλιάδες κάτοικοι έμειναν χωρίς ρεύμα
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει
«Δεν υπάρχει σχέδιο για απαγχονισμούς – Έχουμε τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης», λέει ο Ιρανός ΥΠΕΞ
Το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας
Κορυφώνεται η ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης
Άκαρπη η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών
Βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης το 2003
406 πολιτικοί κρατούμενοι έχουν απελευθερωθεί το τελευταίο διάστημα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.