Κοσμος

Το κινεζικό Zhurong έδωσε το πρώτο βίντεο από τον πλανήτη Άρη

Το CCTV δήλωσε ότι το Zhurong rover εργαζόταν στον Κόκκινο Πλανήτη για 42 ημέρες και μέχρι στιγμής είχε μετακινηθεί 236 μέτρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το κινεζικό ρόβερ Zhurong, στον πλανήτη Άρη
Το κινεζικό ρόβερ Zhurong, στον πλανήτη Άρη © youtube / video / Guardian News

Το Zhurong προσγειώθηκε στον Άρη στις 15/5 - Η Κίνα έδωσε στη δημοσιότητα το πρώτο βίντεο

Η διαστημική υπηρεσία της Κίνας έδωσε στη δημοσιότητα το πρώτο βίντεο του ρόβερ Zhurong τη στιγμή που προσεδαφίζεται στην επιφάνεια του Άρη. Οι εικόνες αποκτήθηκαν από μια ασύρματη κάμερα που είχε τοποθετήσει το ρομπότ στο έδαφος. Η σειρά των δημοσιεύσεων, περιλαμβάνει επίσης ακολουθίες από την προσγείωση του Zhurong τον Μάιο, δείχνοντας την ανάπτυξη του συστήματος και τη στιγμή της προσεδάφισης.

Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός CCTV δήλωσε ότι το Zhurong rover εργαζόταν στον Κόκκινο Πλανήτη για 42 ημέρες και μέχρι στιγμής είχε μετακινηθεί 236 μέτρα.

China releases footage from its Mars rover

Το Zhurong προσγειώθηκε στον Άρη το Σάββατο 15/5 στις 7:17 ώρα Πεκίνου. «Η Κίνα άφησε για πρώτη φορά ίχνος στον Άρη, ένα σημαντικό βήμα της χώρας μας για την εξερεύνηση του διαστήματος» έγραψε το κρατικό κινεζικό πρακτορείο Xinhua. Οι ερευνητές θέλουν να χρησιμοποιήσουν το ρόβερ για να αναλύσουν το έδαφος και την ατμόσφαιρα του Άρη, να τραβήξουν εικόνες, χάρτες γραφημάτων καθώς και να αναζητήσουν νερό και σημάδια ζωής.

China’s Zhurong Rover Lands on Mars | WSJ

Με την προσγείωση του ρόβερ, η Κίνα έγινε η πρώτη χώρα που υλοποίησε επιχείρηση τροχιάς, προσγείωσης και μεταφοράς κατά τη διάρκεια της πρώτης αποστολής της στον Άρη. Ρομποτικές αποστολές στον Κόκκινο Πλανήτη έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής μόνον η NASA και η ΕΣΣΔ. 

Ο πρόεδρος της Κίνας εξέφρασε θερμά συγχαρητήρια και ειλικρινείς χαιρετισμούς σε όλα τα μέλη της αποστολής που μετέχουν στην αποστολή εξερεύνησης. Η αποστολή θεωρείται επίσης πρόβα για την εκτόξευση σκάφους που θα επιχειρήσει να φέρει στη Γη δείγματα από τον Άρη τη δεκαετία του 2030.

Το Zhurong έχει βάρος 240 κιλά και παραπέμπει στην εμφάνιση στα ρομπότ της NASA. Ωστόσο, η κίνησή του γίνεται με ηλιακή ενέργεια κι όχι με θερμοηλεκτρική γεννήτρια πλουτωνίου. Το ρόβερ είναι εξοπλισμένο με κάμερες, λέιζερ για ανάλυση πετρωμάτων από απόσταση και με ραντάρ υπεδάφους. Τα δεδομένα μεταδίδονται αρχικά στον δορυφόρο Tianwen-1 και από εκεί στη Γη.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ