Κοσμος

«Ήσσονος σημασίας» η διαρροή ραδιενέργειας στην Ταϊσάν

Η απάντηση της Κίνας στην αποκάλυψη του CNN για διαρροή σε πυρηνικό σταθμό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πυρινικό εργοστάσιο στην Ταϊσάν, νότια της Κίνας©Twiterr/CNN
«Ήσσονος σημασίας» χαρακτήρισε η Κίνα τη διαρροή στον πυρηνικό σταθμό της Ταϊσάν που αποκάλυψε το CNN©Twiterr/CNN

«Ήσσονος σημασίας» χαρακτήρισε η Κίνα τη διαρροή στον πυρηνικό σταθμό της Ταϊσάν που αποκάλυψε το CNN.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι CNN μετέδωσε τη Δευτέρα πως ενδέχεται να υπάρχει «διαρροή» σε πυρηνικό σταθμό της Ταϊσάν, που βρίσκεται στη Νότια Κίνα, με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν ραδιενεργά αέρια στην περιοχή. Ο συγκεκριμένος πυρηνικός σταθμός διαθέτει τους μοναδικούς αντιδραστήρες πεπιεσμένου ύδατος (EPR) που έχουν τεθεί σε λειτουργία στον κόσμο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα πως το περιστατικό ήταν ήσσονος σημασίας προσθέτοντας ότι ένας μικρός αριθμός ράβδων καυσίμου που είχαν υποστεί ζημιά, είχαν σαν αποτέλεσμα τη συσσώρευση ραδιενεργών αερίων. Ωστόσο, υπογράμμισαν πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.

 

Η τεχνολογία αυτή, η οποία θεωρείται πως προσφέρει βελτιωμένη ισχύ και ασφάλεια, παρουσιάζεται σαν το κόσμημα της γαλλικής πυρηνικής βιομηχανίας και η βιτρίνα του γαλλικού ενεργειακού ομίλου EDF, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Παράλληλα, το Πεκίνο έχει ανακοινώσει πως τα επίπεδα της ραδιενέργειας γύρω από το σταθμό ήταν φυσιολογικά ενώ το κινεζικό υπουργείο Περιβάλλοντος και η κινεζική Αρχή Πυρηνικής Ασφαλείας έδωσαν σήμερα τις πρώτες τεχνικές εξηγήσεις.

 

Σε κοινή ανακοίνωσή τους παραδέχθηκαν μια αύξηση της ραδιενέργειας στο εσωτερικό ενός από τους αντιδραστήρες, η οποία προκλήθηκε «από περίπου πέντε ράβδους καυσίμου που είχαν υποστεί ζημιά». Ωστόσο, χαρακτήρισαν το φαινόμενο «συνηθισμένο», λέγοντας πως προκλήθηκε εξαιτίας «ανεξέλεγκτων παραγόντων» κατά τη διαδικασία της παραγωγής, της μεταφοράς ή της εγκατάστασης των ράβδων στον πυρηνικό σταθμό.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως «δεν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας στο περιβάλλον».

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ