Κοσμος

EURO 2020: Με φανέλα σκέτο «Μακεδονία» ο Ζόραν Ζάεφ (εικόνες)

Δείτε τις αναρτήσεις που έκανε στα social media

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ζόραν Ζάεφ με τη φανέλα της Βόρειας Μακεδονίας στο EURO 2020 που έχει το ακρωνύμιο «FFM» (Football Federation Macedonia), το οποίο παραπέμπει σε σκέτο «Μακεδονία»
Ο Ζόραν Ζάεφ με τη φανέλα της Βόρειας Μακεδονίας στο EURO 2020 που έχει το ακρωνύμιο «FFM» (Football Federation Macedonia), το οποίο παραπέμπει σε σκέτο «Μακεδονία» © Zoran Zaev/Facebook

Ο Ζόραν Ζάεφ πήγε στο EURO 2020, φορώντας την επίμαχη φανέλα με το σκέτο «Μακεδονία», αναρτώντας και φωτογραφίες στα social media.

Οι φανέλες που χρησιμοποιεί η Βόρεια Μακεδονία στην παρθενική της συμμετοχή στο EURO 2020 έχουν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

Ο Νίκος Δένδιας έστειλε επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, καλώντας τα Σκόπια σε πλήρη, συνεπή και με καλή πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στις φανέλες της Βόρειας Μακεδονίας στο EURO 2020 αναγράφεται η ποδοσφαιρική ομοσπονδία ως σκέτο «Μακεδονία», καθώς χρησιμοποεί το ακρωνύμιο FFM (Football Federation of Macedonia) χωρίς το πρόθεμα «Βόρεια». Η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει στις φανέλες να υπάρχουν σαν ακρωνύμιο γράμματα που να ανταποκρίνονται στο νέο της όνομα με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως «NM» (North Macedonia) ή εναλλακτικά «RNM» (Republic of North Macedonia).

Σημειώνεται ότι στο παιχνίδι με την Αυστρία, στη μετάδοσή της η κρατική τηλεόραση της βαλκανικής χώρας, η «MRT», δεν σταματούσε να κάνει λόγο για «Μακεδονία» και «εθνική της Μακεδονίας». Κι όλα αυτά ενώ χρηματοδοτείται απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό της Βόρειας Μακεδονίας (όχι από ανταποδοτικό τέλος) και ως εκ τούτου, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών οφείλει να χρησιμοποιεί την επίσημη ονομασία της χώρας, στη μετάδοση του αγώνα. 

O Marko Arnautovic της Αυστρίας και ο Ezgjan Alioski της Βόρειας Μακεδονίας - Στη φανέλα του τελευταίου χρησιμοποιείται το ακρωνύμιο FFM, το οποίο παραπέμπει σε «σκέτο» Μακεδονία
O Marko Arnautovic της Αυστρίας και ο Ezgjan Alioski της Βόρειας Μακεδονίας - Στη φανέλα του τελευταίου χρησιμοποιείται το ακρωνύμιο FFM, το οποίο παραπέμπει σε «σκέτο» Μακεδονία © EPA/Vadim Ghirda

Ένα ακόμη επεισόδιο -αυτήν τη φορά με πρωταγωνιστή τον Ζόραν Ζάεφ- έρχεται να προστεθεί σε αυτήν την αλληλουχία γεγονότων που προκαλούν έντονο εκνευρισμό στην ελληνική πλευρά.

Ο Ζόραν Ζάεφ με την επίμαχη φανέλα της Βόρειας Μακεδονίας από το EURO 2020

Ο Ζόραν Ζάεφ ήταν παρών την Κυριακή 13 Ιουνίου 2021 στο Βουκουρέστι, όπου παρακολούθησε το παιχνίδι ανάμεσα στη Βόρεια Μακεδονία και την Αυστρία.

Μαζί του ήταν η σύζυγός του, καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομίας, Μπουγιάρ Οσμάνι και Κρέσνικ Μπεκτεσί.

Σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Ζάεφ φορά την επίμαχη φανέλα της ομάδας στο EURO 2020 με το ακρωνύμιο FFM (Football Federation of Macedonia), που παραπέμπει σε σκέτο «Μακεδονία», την ώρα που ο Οσμάνι την κρατά στο χέρι του.

zoran-zaev-makedonia-fanela-euro.jpg

zoran-zaev-fanela-makedonia.jpg

Η UEFA σε ρόλο «Πόντιου Πιλάτου» - Τι απάντησε στην επιστολή Αυγενάκη για τη φανέλα της Βόρειας Μακεδονίας στο EURO 2020

Εν τω μεταξύ η UEFA απάντησε στην επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε ο Λευτέρης Αυγενάκης για το ακρωνύμιο στις φανέλες της Βόρειας Μακεδονίας που παραπέμπει σε σκέτο «Μακεδονία».

«Η UEFA απάντησε σε ό,τι αφορά την ευθυγράμμιση με άλλα παγκόσμια αθλητικά ιδρύματα όπως η ΔΟΕ, λέγοντας ότι βασίζεται συχνά σε κωδικό χώρας ISO για να αναγνωρίσει τις ενώσεις-μέλη της και πως η πρακτική αυτή αναγνωρίζεται σε διεθνές επίπεδο και είναι πλήρως εναρμονισμένη με το άρθρο 1 παράγραφος 3Ε της Συμφωνίας των Πρεσπών» ανέφερε ο κ. Αυγενάκης.

Και εξήγησε πως η UEFA χρησιμοποιεί την ονομασία «Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Βόρειας Μακεδονίας» σε όλη την επίσημη επικοινωνία της, προσαρμόζοντας τη σχετική ορολογία αναλόγως και στο UEFA Euro 2020.

«Η UEFA μας διαβεβαιώνει ότι δεν θα επιτρέψει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο να γίνει η πλατφόρμα για τη μεταφορά πολιτικών μηνυμάτων οποιασδήποτε φύσης, και ότι θα συνεχίσει να προστατεύει την πολιτική ουδετερότητας όπως κατοχυρώνεται στο καταστατικό της UEFA» κατέληξε ο κ. Αυγενάκης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ