Πολιτικη & Οικονομια

Επιστολή Δένδια για τη Βόρεια Μακεδονία και τις φανέλες στο EURO

Τι προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νίκος Δένδιας, υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας - Καλεί με επιστολή του να αλλάξει η ονομασία στις φανέλες που χρησιμοποιεί η Βόρεια Μακεδονία στο EURO 2020
Νίκος Δένδιας, υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας - Καλεί με επιστολή του να αλλάξει η ονομασία στις φανέλες που χρησιμοποιεί η Βόρεια Μακεδονία στο EURO 2020 © EUROKINISSI

Ο Νίκος Δένδιας καλεί τη Βόρεια Μακεδονία να αλλάξει το σκέτο «Μακεδονία» στις φανέλες της στο EURO 2020, σεβόμενη τα όσα προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Επιστολή για τις φανέλες που χρησιμοποιεί η Βόρεια Μακεδονία στο EURO 2020 απέστειλε ο Νίκος Δένδιας.

Σε πρόσφατες φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα social media, στις φανέλες ποδοσφαίρου της Βόρειας Μακεδονίας αναγραφόταν η ποδοσφαιρική ομοσπονδία ως «Μακεδονία» FFM (Football Federation of Macedonia) χωρίς το πρόθεμα «Βόρεια». 

Σημειώνεται ότι με βάση το πρόγραμμα των σημερινών (13/6) αγώνων του EURO 2020, η Βόρεια Μακεδονία αγωνίζεται κόντρα στην Αυστρία. Παραλήπτης της επιστολής Δένδια είναι ο Bujar Osmani, υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας. Στο κείμενο ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας καλεί τα Σκόπια σε πλήρη, συνεπή και με καλή πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. 

Ο κ. Δένδιας αναφέρει ότι αν και στην εν λόγω Συμφωνία, όπως προβλέπεται στο άρθρο 1, παράγραφος 3, σημείο e, ο κωδικός ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας στον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO), παραμένει «MKD», η χρήση του εν λόγω ακρωνυμίου στο EURO 2020 δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα

Στο πλαίσιο της διεθνούς πρακτικής, της πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας, καθώς και της προσπάθειας διατήρησης μιας θετικής δυναμικής στις διμερείς σχέσεις, η Βόρεια Μακεδονία οφείλει να χρησιμοποιεί σαν ακρωνύμιο γράμματα που να ανταποκρίνονται στο όνομα της, όπως «NM» (North Macedonia) ή εναλλακτικά «RNM» (Republic of North Macedonia). 

Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι εκκρεμεί η αλλαγή της ονομασίας της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία πρέπει να τροποποιηθεί προκειμένου να ανταποκρίνεται στα όσα προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Βόρεια Μακεδονία: Πώς σχολίασε τις αντιδράσεις για τις φανέλες ο υπουργός Εξωτερικών της βαλκανικής χώρας

Υπενθυμίζεται ότι σε ερώτηση δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το Σάββατο 12 Ιουνίου 2021 ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας είχε αναφέρει: «Το FFM είναι ένας ανεξάρτητος και μη κερδοσκοπικός οργανισμός που είναι εγγεγραμμένος στο κεντρικό μητρώο ως ένωση που δεν λαμβάνει κρατικά χρήματα».

Και διευκρίνισε: «Η Συμφωνία Πρεσπών καλύπτει ιδρύματα που λαμβάνουν κρατικά χρήματα. Και εφόσον η FFM δε λαμβάνει κρατικά χρήματα, δεν έχει καμία υποχρέωση να προσαρμόσει το όνομά της σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τα εμπορικά σήματα της Συμφωνίας ορίζονται: Ο κωδικός είναι MK, MKD. Μερικοί ρωτούν "γιατί δεν είναι NMC", αλλά αυτό το ακρωνύμιο είναι μόνο για πινακίδες κυκλοφορίας, σύμφωνα με τη Συμφωνία Πρεσπών».

Η ποδοσφαιρική ομάδα της Βόρειας Μακεδονίας για το EURO 2020 - Αντιδράσεις στην Ελλάδα για τις φανέλες
Η ποδοσφαιρική ομάδα της Βόρειας Μακεδονίας για το EURO 2020 - Αντιδράσεις στην Ελλάδα για τις φανέλες © EPA/GEORGI LICOVSKI

Η Βόρεια Μακεδονία αγωνίζεται για πρώτη φορά στην ιστορία της σε EURO. Βρίσκεται στον 3ο όμιλο με Ολλανδία, Ουκρανία και Αυστρία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ