- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Euro 2020: Η απάντηση της UEFA για τη Βόρεια Μακεδονία
Η επιστολή Αυγενάκη για τις παραβιάσεις στην ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας στο Euro 2020
Απάντηση UEFA: Χρησιμοποιούμε το όνομα «Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Βόρειας Μακεδονίας».
Η UEFA απάντησε σήμερα, 14 Ιουνίου, στην επιστολή που είχε αποστείλει την περασμένη Παρασκευή ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, σχετικά με τις παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, στα ζητήματα ονομασίας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κατά τη συμμετοχή της στο Euro.
O αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, Κέβιν Λαμούρ, σημειώνει στην απάντηση ότι η UEFA, σε ευθυγράμμιση με άλλα παγκόσμια αθλητικά ιδρύματα, όπως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), βασίζεται συχνά στον κωδικό χώρας ISO για να αναγνωρίσει τις ενώσεις-μέλη της και πως η πρακτική αυτή αναγνωρίζεται σε διεθνές επίπεδο και είναι πλήρως εναρμονισμένη με το άρθρο 1 παράγραφος 3ε) της συμφωνίας των Πρεσπών.
Η UEFA επισημαίνει, επίσης, ότι χρησιμοποιεί το όνομα «Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Βόρειας Μακεδονίας» σε όλη την επίσημη επικοινωνία της και έχει προσαρμόσει τη σχετική ορολογία αναλόγως και στο UEFA Euro 2020.
Επιπλέον, η UEFA υπογραμμίζει ότι δεν θα επιτρέψει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο να γίνει η πλατφόρμα για τη μεταφορά πολιτικών μηνυμάτων οποιασδήποτε φύσης και θα συνεχίσει να προστατεύει τη πολιτική ουδετερότητας, όπως κατοχυρώνεται στο καταστατικό της.
Η επιστολή του Λευτέρη Αυγενάκη
Υπενθυμίζεται ότι, ο υφυπουργός Αθλητισμού, την Παρασκευή 11 Ιουνίου, απέστειλε επείγουσα επιστολή προς τον Πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, η οποία κοινοποιήθηκε στον Γενικό Γραμματέα, Θόδωρο Θεοδωρίδη. Αντικείμενό της, ότι η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας επρόκειτο να αγωνιστεί στην ποδοσφαιρική διοργάνωση με το διακριτικό «FFM» στη φανέλα της (Football Federation Macedonia), δηλαδή τα αρχικά της ποδοσφαιρικής της Ομοσπονδίας, η οποία δεν έχει αλλάξει την επωνυμία της συμφωνία με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και ότι στην τηλεοπτική αναμετάδοση, στην κάρτα με τις διαγωνιζόμενες ομάδες, το σκορ και το χρόνο, θα αναγράφονταν ο κωδικός ISO «MKD» για την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
Ο κ. Αυγενάκης ζητούσε στην επιστολή του να γίνει χρήση της ορθής εθνικής συντομογραφίας/ακρωνυμίου «NM» ή «RNM» της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και να μην χρησιμοποιηθεί ο κωδικός χωρών του Διεθνή Οργανισμού Τυποποίησης (ISO). Υπογράμμιζε ο Υφυπουργός Αθλητισμού ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να μην καθορίζει συντομεύσεις/ακρωνύμια για τη χώρα της Βόρειας Μακεδονίας, ωστόσο η διεθνώς παγιωμένη πρακτική επιβάλλει να αντανακλάται το ακριβές όνομα κάθε χώρας στις συντομεύσεις/ακρωνύμια. Διαμαρτυρόταν, παράλληλα επειδή δεν έχει ακόμα τροποποιηθεί η ονομασία της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών και ζητούσε την παρέμβαση της UEFA.
Αντίστοιχου περιεχομένου επιστολή είχε αποστείλει και ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουχάρ Οσμάνι.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η παρένθετη μητρότητα απαγορεύεται στη Γερμανία
Οι γυναίκες της Δυτικής Όχθης μιλούν για τη βία, τον εκτοπισμό και τα εμπόδια στην περίθαλψη
Στο πραγματικό καναδικό σπίτι έμειναν για λίγο οι Λόρελαϊ και Ρόρι Γκίλμορ
Δεξαμενόπλοια «πήραν φωτιά» στο νότιο τμήμα του στενού του Ορμούζ
Η αποκάλυψη της Le Figaro
Η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σέινμπαουμ συνέστησε ψυχραιμία στους κατοίκους
Η υπόθεση αφορά την έκρηξη που σημειώθηκε στις 30 Ιουνίου σε πολυκατοικία
Το υπουργείο Άμυνας των Φιλιππίνων χαρακτήρισε το βίντεο ως «περιφρονητική προπαγάνδα»
Ο υγειονομικός συναγερμός ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου
Ποιες είναι οι επιλογές του προέδρου των ΗΠΑ
Προειδοποίηση για τσουνάμι – Πιθανότητα να πληγούν παράκτιες περιοχές
Η ανακοίνωση της κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης των ΗΠΑ
«Θα προσπαθήσουμε ξανά την επόμενη εβδομάδα», λέει ο Έλον Μασκ
Η ανάρτησή της συγκέντρωσε εκατοντάδες μηνύματα στήριξης από φίλους και συναδέλφους
Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε Ελ Σλαβαδόρ και Γουατεμάλα
Κυβερνητικός ανασχηματισμός από τον Ζελένσκι εν μέσω πολέμου
«Να έχετε εμπιστοσύνη στον γαλλικό λαό», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας
Ο συλληφθέντας έχει ομολογήσει το αδίκημα - Σε εξέλιξη αστυνομική έρευνα
Η ορμητική ροή του νερού προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στην περιοχή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.