- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Κροατία: Η πόλη Λεγκράντ πουλά παλαιά σπίτια με λιγότερα από ένα ευρώ - Η μετακίνηση του πληθυσμού και η προσέλκυση νέων κατοίκων.
Η πόλη Λεγκράντ της Κροατίας προσπαθεί να προσελκύσει νέους κατοίκους, πουλώντας έναντι λίγων λεπτών του ευρώ εγκαταλελειμμένα σπίτια, μιας και ο πληθυσμός έχει μετακινηθεί σε μεγαλύτερα αστικά κέντρα.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Λεγκράντ υπήρξε το δεύτερο πολυπληθέστερο κέντρο σε κροατικό έδαφος, ωστόσο, υπέστη σταθερή συρρίκνωση από τότε που διαλύθηκε η Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία πριν από περίπου έναν αιώνα. «Γίναμε μια συνοριακή πόλη με λίγες συγκοινωνιακές συνδέσεις με άλλα μέρη. Έκτοτε, ο πληθυσμός σταδιακά μειώνεται», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Ιβάν Σαμπόλιτς και πρόσθεσε ότι η προσφορά προσέλκυσε το ενδιαφέρον από το εξωτερικό. «Ύστερα από μερικές αναφορές σε μέσα ενημέρωσης για την ενέργειά μας, δεχθήκαμε ερωτήματα για σπίτια από πολύ μακρινά μέρη όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, η Τουρκία, η Αργεντινή ή η Κολομβία». Πάντως, η πόλη προσφέρει τη δυνατότητα αγοράς μόνο σε ντόπιους, καθώς η μετανάστευση στην Κροατία είναι μία περίπλοκη υπόθεση.
Η πόλη, ωστόσο, βάζει και ορισμένες προϋποθέσεις για μεμονωμένους αγοραστές ή ζευγάρια που θέλουν να εγκατασταθούν στο Λεγκράντ. Αυτές είναι ότι πρέπει να είναι οικονομικά φερέγγυοι και μικρότεροι των 40 ετών, ενώ θα πρέπει να δεσμευτούν ότι θα μείνουν τουλάχιστον 15 χρόνια.
Σήμερα, η πόλη έχει περίπου 2.500 κατοίκους και βρίσκεται περιτριγυρισμένη από πράσινες εκτάσεις και δάση. Όπως έχει κάνει γνωστό ο δήμαρχος, η πόλη διαφήμισε 19 άδεια σπίτια και εγκαταλελειμμένα εργοτάξια στην τιμή του 1 κούνα (0,13 ευρώ) το καθένα. Μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί 17, καθώς δεν είναι όλα στην ίδια κατάσταση. Η φθορά που έχει αφήσει ο χρόνος πίσω του είναι εμφανής, καθώς κάποια είναι μισογκρεμισμένα και η μούχλα έχει καλύψει τους τοίχους.
Σε δηλώσεις του στο Reuters, ο Danijel Harmnicar, ένας νεαρός άνδρας από τη βόρεια Κροατία με τη σύζυγο και τα δύο μικρά παιδιά τους, πήραν την απόφαση να εκμεταλλευτούν την προσφορά και αγόρασαν ένα σπίτι στο Λεγκράντ. «Είναι πολύ καλύτερο να ζεις στο σπίτι σου παρά να είσαι ενοικιαστής. Το να μένουμε 15 χρόνια εδώ δεν είναι πρόβλημα για εμάς, δεν σκοπεύουμε να μετακομίσουμε», δήλωσαν.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύμφωνα με επίσημη αναφορά των ελβετικών αρχών για την φονική φωτιά
Φόβοι για διατάραξη της ροής πετρελαίου μέσω του Στενού του Ομάν
Ένα αρκτικό έδαφος με πληθυσμό μόλις 57.000 κατοίκους
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών στη Μαδρίτη η τέως πριγκίπισσα Ειρήνη της Ελλάδας
Στο βίντεο καταγράφεται μια επιβάτισσα να ζητά επανειλημμένα να τη χτυπήσει στο πρόσωπο
Ο Πολωνός πρωθυπουργός απορρίπτει στρατιωτική εμπλοκή και προειδοποιεί για κατάρρευση του ΝΑΤΟ
Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στη Βαρκελώνη συνοδεία μαχητικών
Πολιτικός μηχανικός και πρώην υφυπουργός, επικεφαλής της μεταβατικής επιτροπής ανοικοδόμησης της Γάζας
Πρώην κρατούμενοι περιγράφουν βασανιστήρια, ηλεκτροσόκ και βιασμούς στο πρώην εμπορικό κέντρο που μετατράπηκε σε φυλακή
Μαζική απενεργοποίηση λογαριασμών ανηλίκων μετά την εφαρμογή του νόμου για κάτω των 16 ετών
Η στάση των ΗΠΑ απέναντι στα ανοιχτά μέτωπα και η ρητορική της Ουάσιγκτον
Οι Ιρανοί αγωνίζονται για κάτι που αποτελεί τον πυρήνα και δικών μας αξιών, όσων έχουμε τη μεγάλη τύχη να ζούμε σε μια δυτική δημοκρατία
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Η «Μπίμπι» έδινε εδώ και χρόνια μάχη με μία σοβαρή μορφή καρκίνου
Πλειοψηφία κρατών-μελών ενέκρινε τη συμφωνία ΕΕ–Mercosur, με την υπογραφή να έρχεται στην Ασουνσιόν
Η NASA δεν αποκάλυψε ποιο μέλος του πληρώματος αντιμετωπίζει το πρόβλημα υγείας
«δέκα χρόνια χωρίς εσένα φαίνονται σαν μία ημέρα»
Ο ηθοποιός φέρεται να απείλησε οδηγό κατά τη διάρκεια νυχτερινής διαδρομής στο Λος Άντζελες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.