- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Στη Σικελία πουλάνε παλιά σπίτια σε τιμή ενός ευρώ
Μεσόγεια χωριά πουλάνε σε ξένους εγκαταλελειμμένα σπίτια υπό τον όρον να τα ανακαινίσουν
Το Καστιλιόνε ντι Σιτσίλια βγάζει στην αγορά 900 εγκαταλελειμμένα κτίσματα. Τα μισά από αυτά βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση και έχουν τιμή €4.000-€5.000.
Ένα-ένα τα ορεινά χωριά της Σικελίας και όσα βρίσκονται μακριά από τις επίζηλες ακτές, πουλάνε μισογκρεμισμένα σπίτια στην τιμή ενός καφέ.
Μετά το Μουσομέλι που κατάφερε να πουλήσει 170 σπίτια σε Άγγλους, Αμερικανούς, Βραζιλιάνους και Αργεντίνους, το Καστιλιόνε ντι Σιτσίλια βγάζει στην αγορά 900 εγκαταλελειμμένα κτίσματα. Τα μισά από αυτά βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση και έχουν τιμή €4.000-€5.000, αλλά αν υπάρξει ενδιαφέρον από πολλούς θα διενεργηθεί πλειστηριασμός.
Ο δήμαρχος της μικρής πόλης, Antonino Camarda, έχει αναλάβει να αναζωογονήσει το Καστιλιόνε το οποίο στην αρχή του 20ού αιώνα είχε πληθυσμό 14.000 ενώ σήμερα έχει μόλις 3.000. Το δημογραφικό πρόβλημα επιφέρει καταστροφή στην αρχιτεκτονική κληρονομιά: οι άνθρωποι που έφυγαν, μερικοί για τη Χερσόνησο, άλλοι για την Αμερική, άφησαν πίσω τους γραφικά σπίτια μερικά από τα οποία χρονολογούνται από την εποχή της Αναγέννησης. Ο δήμος τα κατέγραψε, βρήκε κάποιους από τους ιδιοκτήτες και τα χώρισε σε κατηγορίες ανάλογα με την κατάστασή τους και με τις εργασίες που χρειάζονται: 400 είναι κατοικίσιμα, ενώ άλλα θα χρεαστούν ανακαίνιση ύψους 25.000-35.000 ευρώ, η οποία, σύμφωνα με τους όρους της πώλησης, πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε τρία χρόνια. Στην τιμή του σπιτιού προστίθεται ένα ποσό περίπου 4.000 για το μεσιτικό γραφείο και τον συμβολαιογράφο, καθώς και η ασφάλιση που ανέρχεται σε περίπου 100 ευρώ τον χρόνο. Οι ιταλικές τράπεζες χογηγούν δάνεια για τις ανακαινίσεις και οι όροι είναι ευνοϊκότεροι σε περίπτωση «πράσινης» ανακαίνισης.
Πολλοί Βρετανοί και Αμερικανοί περιμένουν να ζήσουν το ιταλικό όνειρο. Το Καστιλιόνε βρίσκεται σε μια βραχώδη πλαγιά κοντά στο ηφαίστειο της Αίτνας με πανοραμική θέα στην κοιλάδα Αλκαντάρα και με όλα τα χαρακτηριστικά του ιταλικού τοπίου: ελαιώνες, πορτοκαλεώνες, αμπέλια, πευκοδάσος και υπολείμματα ηφαιστειακής λάβας. Το Καστιλιόνε έχει μακρά ιστορία ως αποικία προσφύγων από τη Νάξο, κοντά στη σημερινή Ταορμίνα, ενώ βρίσκεται στη λίστα των ωραιότερων πόλεων της Ιταλίας (I Borghi Più Belli d’Italia). Η κοντινότερη παραλία είναι η αμμουδερή Marina di Cottone, διαδρομή 40 λεπτών με το αυτοκίνητο.
Eγκαταλειμμένα σπίτια πουλιούνται στη Σαμπούκα, στο Γκάντζι, στο Σαλέμι και στο Μουσομέλι. Άλλες μικρές πόλεις που σχεδιάζουν να προσελκύσουν κατοίκους -ιδιαίτερα οικογένειες με παιδιά προκειμένου να μην κλείσουν τα τοπικά σχολεία- είναι το Γκρατέρι, 60 χιλ. Νοτιοανατολικά του Παλέρμο, και η Πολίνα που είναι παραθαλάσσια.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιο είναι το πιο άμεσο μέτωπο για την Ευρώπη
Περισσότεροι από 197 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στις πανεθνικές διαδηλώσεις
Έβαζε μπογιά σε φαγητά για να δείχνουν πιο όμορφα
Στο Παρίσι «ολόκληροι δρόμοι καταστράφηκαν», δηλώνει ο δήμαρχος
Δεκάδες καταστήματα λεηλατήθηκαν στο κέντρο της πόλης Μασσαλίας
Έρευνα για τα κίνητρα του 16χρονου δράστη
Διαδηλωτής φέρεται να έχασε το χέρι του σε πορεία κοντά στη Λυών
Την ώρα που στη χώρα εντείνονται οι μαζικές διαδηλώσεις κατά της ακρίβειας και επιστρέφουν τα «Κίτρινα Γιλέκα»
Πληροφορίες ότι θα ευλογήσει αύριο το πλήθος στην πλατεία του Αγίου Πέτρου
Ο Ντίτερς δημοσίευσε ένα ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο συνομιλεί με τον Τζόναθαν Κονσταντίν, επικεφαλής του ελληνικού παραρτήματος των Republicans Overseas
Δεν παραιτείται ο Ράμα
Το ζευγάρι είχε αποκτήσει μια κόρη
Σώθηκαν η αδελφή και ο ανιψιός της
Έκκληση για ψυχραιμία απευθύνει ο Μακρόν
Τα 8 λεπτά απόλυτου τρόμου
«Τον ενθαρρύνουν μόνο να συνεχίσει να επιτίθεται»
«Ήταν ένα αστείο» ισχυρίστηκε ο Ρεπουμπλικάνος πολιτικός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.