Η "σκοτεινή δύναμη" που λέγεται εβραϊκό lobby
Ο Ηλίας Αλκαλάι από τη Νέα Υόρκη για μερικές παρεξηγημένες έννοιες
Δεν πρόκειται να ασχοληθώ με τον τρόπο με τον οποίο τα μέσα ενημέρωσης στη Νέα Υόρκη (κυρίως The New York Times και The Wall Street Journal ) κάλυψαν το θλιβερό επεισόδιο της 31ης Μαîου και, γενικότερα, την αποστολή «ανθρωπιστικής» βοήθειας στη Γάζα- είναι κοινός τόπος ότι τα media στις Η.Π.Α. κράτησαν μία στάση υπέρ του Ισραήλ και δεν σκοπεύω να το αμφισβητήσω.
Διαβάζω σε πολλές ελληνικές εφημερίδες και blogs ότι οι Εβραίοι και το "εβραϊκό lobby" ελέγχουν τα μέσα ενημέρωσης στις Η.Π.Α. και, κατά συνέπεια, μια στάση υπέρ του Ισραήλ είναι αναμενόμενη. Αυτό το επιχείρημα τίθεται συνήθως με μια μορφή κακίας, λες ότι το εβραϊκό lobby είναι μια μοχθηρή- αν όχι σατανική- σκοτεινή δύναμη που ελέγχει τον Τύπο στις Η.Π.Α.. Σε συνέχεια αυτής της άποψης, δεν υπάρχει καμία αναφορά του ισραηλινού "apartheid", επειδή ο Τύπος στις Η.Π.Α. έχει ξεπουληθεί στο ισραηλινό Lobby.
Πρώτον, θα ήθελα να αναφερθώ σύντομα στο ισραηλινό "apartheid", έναν όρο που χρησιμοποιήθηκε επίσης από τον τέως Πρόεδρο των Η.Π.Α. Jimmy Carter. Δεν χρειάζεται να πάμε πιο μακριά από τη δική μας Λεωφόρο Κηφισίας, στην Πρεσβεία του κράτους του Ισραήλ, με επικεφαλής τον Πρέσβη Ali Yahya, έναν από τους πολλούς διακεκριμένους και υψηλόβαθμους αξιωματούχους αραβικής καταγωγής στο Ισραήλ. Αυτό θα ονομάζατε "apartheid;" Δείξτε μου έναν Έλληνα πρέσβη τουρκικής Ή αλβανικής καταγωγής και τότε μπορούμε να συνεχίσουμε τη συζήτηση για το ισραηλινό "apartheid".
Δεύτερον, ας συζητήσουμε την επιρροή του εβραϊκού lobby. Γιατί θα έπρεπε αυτό να αποτελεί θέμα; Δεν είμαστε δικαιολογημένα υπερήφανοι για την επιρροή και τα επιτεύγματα του ελληνικού lobby; Προς τι η διαφορετική αντιμετώπιση τότε; Και τα δύο lobbies εργάζονται για την προώθηση των συμφερόντων τους μέσα από τη δημοκρατική διαδικασία. Και τα δύο έχουν τις ρίζες τους στην ιστορία μεταναστών που τίποτα δεν τους χαρίστηκε ποτέ. Και τα δύο εργάστηκαν σκληρά για να επιτύχουν αυτά που κέρδισαν. Και μιά και κουβεντιάζουμε περί «σκληρή εργασίας,» υπάρχουν και αυτοί που απλώς έτυχε να κάθονται πάνω σε όλο και πιo πολύτιμα αποθέματα πετρελαίου. Οι Αραβικές χώρες έχουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Economist, πλεόνασμα της τάξης των $800 δις. Γιατί λοιπόν πρέπει οι Άραβες αδελφοί τους να ζουν σε εξαθλιωμένες συνθήκες; Γιατί πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Η.Π.Α. να νιώθουν την υποχρέωση να παρέχουν χρηματική βοήθεια στις Παλαιστινιακές Αρχές; Όμως αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα.
Το εβραϊκό lobby είναι μια πραγματικότητα και δεν υπάρχει καμία ντροπή σε αυτό. Οι Εβραίοι στην Αμερική, όπως θέλουμε να βλέπουμε και τους Έλληνες στην Αμερική να κάνουν άλλωστε, προσπαθούν να επηρεάσουν την πολιτική των Η.Π.Α. υπέρ των θέσεών τους. Αυτό γίνεται νομίμως, μέσα από πολιτικά δραστηριοποιούμενες επιτροπές (PACs), που ρυθμίζονται από το αμερικανικό Δίκαιο. Οι Αμερικανοί Εβραίοι που υποστηρίζουν αυτές τις PACs δεν έχουν κερδίσει τα χρήματα που δωρίζουν ούτε από φακελάκια, ούτε από μίζες της SIEMENS, ούτε από προκαταβολικές πληρωμές γιά ανύπαρκτα κατασκευαστικά έργα, αλλά μέσα από σκληρή δουλειά.
Δεν ευχόμαστε όλοι το ελληνικό lobby να ήταν εξίσου αποτελεσματικό;
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Κομισιόν επέβαλε το πρώτο πρόστιμο βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες
Δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέγουν τη δικαστική οδό
Οι οικογενειακές διακοπές που κατέληξαν σε τραγωδία
To ρεκόρ του νεότερου γκραν μετρ στην ιστορία εξακολουθεί να ανήκει στον Αμπιμάνιου Μίσρα, ο οποίος κατέκτησε τον τίτλο σε ηλικία 12 ετών
Εξειδικευμένος ιστότοπος για θέματα τέχνης απέδωσε το περιστατικό στην κακή κατάσταση των σωληνώσεων
Σε εκτενή του συνέντευξη στην εφημερίδα Sunday Times
Το απαξιωτικό σχόλιο που έκανε προ δεκαπέντε ετών ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Warner
Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ζευγάρι απασχολεί τα social media
Τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία - Δεν συνδέεται με τρομοκρατία το περιστατικό
Αναστάτωση στο βρετανικό αεροδρόμιο - Τι δηλώνει η Μητροπολιτική Αστυνομία
Ο επικίνδυνος ρωσικός γεωπολιτικός επεκτατισμός δεν περιορίζεται στην Ανατολική Ουκρανία
Δημοφιλές νυχτερινό κέντρο τυλίχθηκε στις φλόγες - Οι περισσότεροι εγκλωβίστηκαν στο υπόγειο
Το να αποδίδουμε τη ρωσική επεκτατικότητα στη συμπεριφορά του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Ουκρανίας δεν στοιχειοθετεί ισορροπημένο επιχείρημα.
Η συζήτηση άνοιξε επί Φραγκίσκου, έπειτα από σχετικό αίτημα μοναχικών κοινοτήτων το 2016
Η μητέρα της κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η κόρη της δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας
Πέρασε ξυστά από λεωφορείο και «πέταξε» πάνω από δύο άλλα αυτοκίνητα
Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στις χώρες με ανεξάντλητα κεφάλαια
Σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το έγγραφο ήρθε σαν παγωμένο ντους
Την άφησε στο βουνό στους –20°C: ο σύντροφος της ορειβάτισσας οδηγείται σε δίκη
Την ευθύνη για την πράξη ανέλαβε μέσω κοινωνικών δικτύων η οργάνωση Take Back Power
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.