Κοσμος

Λωρίδα Γάζας - ΟΗΕ: Έρευνα για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 24 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 14 αποχές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γάζα
Γάζα © EPA/MOHAMMED SABER

Λωρίδα της Γάζας: Ο ΟΗΕ ξεκινά διεθνή έρευνα για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Να ξεκινήσει διεθνή έρευνα για παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Λωρίδα της Γάζας αποφάσισε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ την Πέμπτη 27 Μαΐου 2021.

Η έρευνα θα εστιάσει στις 11 ημέρες εχθροπραξιών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς μετά τα βίαια επεισόδια στην Ιερουσαλήμ.

Για αρκετές ημέρες η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες, με το Ισραήλ να απαντά με αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Σημειώνεται ότι στην Παλαιστίνη παραμένει σε ισχύ η εκεχειρία. Όπως έγινε γνωστό, στην έρευνα θα δοθεί έμφαση και στα «βαθύτερα αίτια» που οδήγησαν στην ανάφλεξη στην Παλαιστίνη. Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 24 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 14 αποχές, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου (47 μέλη), η οποία πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα του Πακιστάν, ως συντονιστή του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) και της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ.

«Το σχέδιο ψηφίσματος επομένως εγκρίνεται» δήλωσε ο Ναζχάτ Σαμιμ Χαν, πρεσβευτής των Φίτζι, ο οποίος ασκεί χρέη προέδρου του φόρουμ της Γενεύης, έπειτα από μια ολοήμερη έκτακτη συνεδρίαση.

 

Έρευνα για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα - Πρώτη αντίδραση από Ισραήλ και Χαμάς

Όπως έγινε γνωστό, το Ισραήλ απέρριψε και η Χαμάς χαιρέτισε την απόφαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του OHE να διενεργήσει διεθνή έρευνα για εγκλήματα που μπορεί να διαπραχθηκαν στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η χώρα δεν θα συνεργαστεί με την έρευνα, θεωρώντας αυτήν προσπάθεια να «ξεπλυθούν τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς».

Εκπρόσωπος της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης χαρακτήρισε τις ενέργειες της Χαμάς «νόμιμη αντίσταση» και κάλεσε σε «άμεσα μέτρα για την τιμωρία» του Ισραήλ.

Δεν συμφωνούν οι ΗΠΑ με τη διεθνή έρευνα για πιθανά εγκλήματα στη Γάζα

Από τη μέρια τους οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι λυπούνται βαθύτατα για την απόφαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να ξεκινήσει διεθνή έρευνα για εγκλήματα που ενδέχεται να διαπράχθηκαν στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

«Η δράση σήμερα αντ 'αυτού απειλεί να θέσει σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει σημειωθεί» επισημαίνεται στη δήλωση που εξέδωσε η αποστολή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, στη Γενεύη.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν καθεστώς παρατηρητή και δεν ψηφίζουν στο φόρουμ της Γενεύης, δεν μίλησαν κατά τη διάρκεια της ολοήμερης έκτακτης συνεδρίασης στην οποία εγκρίθηκε το σχέδιο ψηφίσματος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ