Κοσμος

Το Ραμαζάνι και το εμφιαλωμένο νερό Evian

Πόλεμος tweet για την προτροπή «Πίνετε ένα λίτρο νερό ημερησίως»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμφιαλωμένο νερό Evian
© Jonathan Petersson / Pixabay

Οι αντιδράσεις στη Γαλλία μετά από διαφήμιση της εταιρείας Evian με σύνθημα «Ήπιατε σήμερα ένα λίτρο νερό;» κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Στις 13 Απριλίου, την πρώτη μέρα του Ραμαζανιού στη Γαλλία, όπου περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι κάνουν νηστεία, η επιχείρηση εμφιαλωμένου ύδατος Evian διαφήμιζε το προϊόν της με το συνηθισμένο σύνθημα: «Ήπιατε σήμερα ένα λίτρο νερό;». Καθώς κατά τη διάρκεια της ημέρας στην περίοδο του Ραμαζανιού, οι πιστοί μουσουλμάνοι δεν επιτρέπεται να πίνουν νερό, διάφορες μουσουλμανικές οργανώσεις ξεσηκώθηκαν εναντίον της προτροπής της Evian. Η επιχείρηση ζήτησε συγνώμη λέγοντας «Συγχωρήστε μας για την αδεξιότητα, δεν είχαμε πρόθεση να θίξουμε κανέναν».

Οι ισλαμιστές αντέδρασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαμαρτυρόμενοι ότι η Evian δεν σεβάστηκε το ότι απαγορεύεται να πιούν νερό από το ξημέρωμα μέχρι τη δύση του ήλιου και θεώρησαν «προκλητική» την προτροπή περί κατανάλωσης ενός λίτρου εμφιαλωμένου νερού την ημέρα. Σε tweet της Evian υπέρ της κατανάλωσης νερού απάντησαν χιλιάδες χρήστες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας χαρακτηρίζοντας την επιχείρηση «ρατσιστική», ενώ εμφανίστηκε και η αντίθεση γνώμη, με τον γνωστό φιλόσοφο Raphaël Enthoven να ειρωνεύεται τους εύθικτους μουσουλμάνους με το tweet «Θα κάνω μήνυση στον πρώτο που θα μου τολμήσει να μου προτείνει να φάω κάτι την ημέρα του κιπούρ», ενώ η δημοσιογράφος Eugénie Bastié από την εφημερίδα Figaro σχολίασε το μικρό σκάνδαλο με το εξής tweet: «Δεν ξέρω τι είναι πιο εξοργιστικό: το ότι αγανακτεί μια αγέλη από δήθεν θύματα ή το ότι η Evian ζητάει συγνώμη».

Στο Twitter πολλοί χρήστες επέλεξαν να μη σχολιάσουν τις αντιδράσεις των Γάλλων ισλαμιστών και δήλωσαν ότι μετά τη «συγνώμη» της Evian θα πάψουν να αγοράζουν την εν λόγω μάρκα του εμφιαλωμένου νερού. Μερικοί, καλώντας σε μποϊκοτάζ το νερό της Evian που «υποχωρεί μπροστά στις θρησκευτικές πιέσεις», ανήρτησαν στα social media το πρώτο άρθρο του γαλλικού Συντάγματος περί «αδιαίρετης, λαϊκής, κοσμικής και κοινωνικής δημοκρατίας», ενώ άλλοι έκαναν λόγο για το μυθιστόρημα πολιτικής φαντασίας του Michel Houellebecq «Υποταγή». Ανάμεσα σε όσους απάντησαν σε αυτά τα tweets ήταν «κεντρώοι» που δήλωσαν ότι η Evian διέπραξε σφάλμα timing κι «ότι έπρεπε να σεβαστεί τη δεύτερη μεγαλύτερη θρησκεία στη Γαλλία στην οποία είναι αφοσιωμένοι πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι».

Το Ραμαζάνι άρχισε στις 13 Απριλίου και θα τελειώσει στις 12 Μαΐου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ