Κοσμος

Σαρλ Μισέλ - φον ντερ Λάιεν: Η πρώτη συνάντηση μετά το #SofaGate

Τι είπε η επικεφαλής της Κομισιόν στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά το #SofaGate, όταν ο Ερντογάν άφησε όρθια την επικεφαλής της Κομισιόν.

Έντονη ήταν η αμηχανία στην πρώτη συνάντηση που είχε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Σαρλ Μισέλ μετά το #SofaGate.

Η πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχαν τη Δευτέρα 12 Απριλίου 2021, το απόγευμα, την καθιερωμένη εβδομαδιαία συνάντησή τους, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ.

Ο Μαμέρ πρόσθεσε ότι η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ θα συμμετάσχουν αύριο, Τρίτη 13/2, στη Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κοινοτική πηγή τόνισε ότι η επικεφαλής της Κομισιόν ξεκαθάρισε στον Σαρλ Μισέλ ότι δεν θα επιτρέψει ξανά να εκτυλιχθούν εικόνες όπως αυτές στην Άγκυρα όπου ο Ερντογάν άφησε όρθια την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Le Figaro για #SofaGate: Ο Ερντογάν ταπείνωσε Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και Ευρώπη

Υπενθυμίζεται ότι σε δημοσίευμά της η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» ανέφερε μεταξύ άλλων, σχολιάζοντας το #SofaGate, ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολιτικά αδύναμη και ο Τούρκος σουλτάνος το εκμεταλλεύεται».

«H φωτογραφία πονάει, αλλά είναι δηλωτική της παρεξήγησης που υπάρχει ανάμεσα στην Ευρώπη και την Τουρκία. Σε αυτήν βλέπουμε δύο άνδρες, τον Τούρκο πρόεδρο και τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, να κάθονται ήσυχα ο ένας απέναντι από τον άλλο σε δύο πολυθρόνες, περιτριγυρισμένοι από τις σημαίες της Τουρκίας και της Ευρώπης, ενώ η πρόεδρος της Κομισιόν έχει καθήσει σε έναν καναπέ, σε χαμηλότερη θέση και ύψος. Αυτή η σκηνοθεσία κρύβει πολλά νοήματα, αν αναλογιστεί κανείς ότι άλλες φωτογραφίες, από το παρελθόν, δείχνουν συναντήσεις όπου οι δύο άνδρες πρώην επικεφαλής της ΕΕ κάθονταν ισότιμα δίπλα στον Ερντογάν» επισημαίνεται στο άρθρο.

Και προστίθεται: «Σε αυτήν τη φωτογραφία, η διοίκηση της ΕΕ έδωσε ένα όνομα: Sofagate. Αλλά αυτή η ονομασία "γλυκαίνει" την πραγματικότητα. Διότι ο Ερντογάν δεν έκανε λάθος. Αντίθετα, έστειλε ένα πολιτικό μήνυμα αντίστοιχο με την συμπεριφορά του απέναντι στην Ευρώπη. Ηθελημένα ταπείνωσε την Φον ντερ Λάιεν για να της δείξει τι άποψη έχει για τις αρχές και τις προτεραιότητες της ΕΕ, επιδεικνύοντας την ισλαμική ισχύ και αρνούμενος να αποδώσει ισοτιμία ή σεβασμό σε μια γυναίκα».

«Αυτή η φωτογραφία αποδεικνύει την αφέλεια αυτών των ανθρώπων που πιστεύουν ότι κυβερνούν, ενώ δεν είναι παρά διαχειριστές χωρίς ισχύ. Τους χειραγώγησε ένας πρόεδρος, πανούργος πολιτικός, ο οποίος δεν φοβάται τη βία και ο οποίος βλέπει τον πόλεμο και την ένταση σαν μια μορφή αναγέννησης. Ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ευρώπη το χάσμα είναι τεράστιο και διερωτάται κανείς τι διάλογος μπορεί να γίνει.

» Ο ένας πιστεύει στην δύναμη και ονειρεύεται να επανασυστήσει μια οθωμανική αυτοκρατορία και ο άλλος δεν έχει πλέον δυναμική, ούτε σχέδιο, ίσως ούτε ηγεσία. Για να δικαιολογήσει την παθητικότητά της, η Ούρσουλα Φον ντε Λάιεν δήλωσε πως "έδωσε προτεραιότητα στην ουσία". Θα πρέπει κάποιος να της εξηγήσει πως όταν κάποιος σας φέρεται έτσι δεν υπάρχει πλέον ουσία ή προτεραιότητες. Εκείνος θέτει απλώς τους όρους. Εκείνος δεν διαπραγματεύεται, επιβάλλει...» καταλήγει το δημοσίευμα στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις