Κοσμος

Αμάντα Γκόρμαν: Με ακολούθησε φύλακας ως «ύποπτη»

«Αυτή είναι η πραγματικότητα των μαύρων κοριτσιών: Μια μέρα αποκαλείσαι ένα πρότυπο, την επόμενη μέρα, μια απειλή»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αμάντα Γκόρμαν
Αμάντα Γκόρμαν © EPA/ERIN SCHAFF / POOL

Η ποιήτρια Αμάντα Γκόρμαν, αναφέρθηκε σε περιστατικό όπου φύλακας την ακολούθησε έως το σπίτι της, θεωρώντας την «ύποπτη»

Η Αμάντα Γκόρμαν, η ποιήτρια που κέρδισε τις εντυπώσεις και την αναγνώρισή για την απαγγελία του ποιήματός της στην τελετή ορκωμοσίας του Αμερικανού πρόέδρου Τζο Μπάιντεν, δημοσιοποίησε ότι ακολουθήθηκε ως το σπίτι της από έναν φρουρό ασφαλείας, ο οποίος την έκρινε ως ύποπτη.

Είπε ότι το περιστατικό συνέβη την Παρασκευή το βράδυ, και ότι είναι χαρακτηριστικό της «πραγματικότητας των μαύρων κοριτσιών» στις ΗΠΑ, όπου «τη μια μέρα τα λένε πρότυπα, αλλά την επόμενη μέρα θεωρείται απειλή».

«Ένας φύλακας με ακολούθησε μέχρι το σπίτι μου απόψε. Απαίτησε να μάθει αν έμενα εκεί γιατί, "φαίνεσαι ύποπτη είπε". Έδειξα τα κλειδιά μου και μπήκα στο κτήριο μου. Έφυγε, χωρίς συγνώμη. Αυτή είναι η πραγματικότητα των μαύρων κοριτσιών: Μια μέρα αποκαλείσαι ένα πρότυπο, την επόμενη μέρα, μια απειλή» έγραψε στο twitter η  Γκόρμαν.

«Κατά μία έννοια, είχε δίκιο. Είμαι απειλή: απειλή για την αδικία, την ανισότητα, την άγνοια. Οποιοσδήποτε λέει την αλήθεια και περπατά με ελπίδα είναι ένας προφανής και θανάσιμος κίνδυνος για τις εξουσίες», συμπλήρωσε σε επόμενη ανάρτησή της.

Σε άλλη ανάρτησή της μέσα στον Φεβρουάριο, Η Αμάντα Γκόρμαν, έγραψε: «Ζούμε σε μια αντιφατική κοινωνία, που μπορεί να γιορτάσει μια μαύρη γυναίκα, ποιήτρια, αλλά επίσης να πετάξει σπρέι πιπεριού σε ένα 9χρονο», αναφερόμενη σε σχετικό περιστατικό σε σχετικό περιστατικό στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, που οδήγησε σε διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες και σε διαθεσιμότητα τους αστυνομικούς, έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα.

new-york-twitter.png

Η Αμάντα Γκόρμαν όταν αιχμαλώτισε το κοινό, κατά την τελετή ορκωμοσίας του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν

Η Αμάντα Γκόρμαν, 22 ετών, έγινε ευρέως γνωστή για την ερμηνεία της με το ποιήμα The Hill We Climb. Το ποίημά της θεωρήθηκε ένα συναρπαστικό και επίκαιρο κάλεσμα για εθνική ενότητα, η οποία παραδόθηκε στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, λίγες εβδομάδες μετά τη σκηνή των θανατηφόρων ταραχών.

Poet Amanda Gorman reads 'The Hill We Climb'

Το ποίημά της, το οποίο ολοκλήρωσε μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο, αναφερόταν σε μια «δύναμη που θα διαλύσει το έθνος μας, παρά θα το μοιραστεί». «Αυτή η προσπάθεια σχεδόν πέτυχε, όμως αν και η δημοκρατία μπορεί ενδεχομένως να καθυστερήσει, δεν μπορεί να εξαλειφθεί οριστικά».

Η νεαρή ποιήτρια έχει περιγράψει τον εαυτό της ως «ένα αδύνατο μαύρο κορίτσι, απόγονη σκλάβων, την οποία μεγάλωσε μια ανύπαντρη μητέρα» και το οποίο βρέθηκε «να απαγγέλει» μπροστά από έναν πρόεδρο.

Η Αμάντα Γκόρμαν κέρδισε το πρώτο βραβείο ποίησης σε ηλικία 16 ετών και της απονεμήθηκε ο τίτλος της «καλύτερης νέαρής ποιήτριας» της χώρας, τρία χρόνια αργότερα, ενώ σπούδαζε κοινωνιολογία στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Πριν από εκείνη, άλλοι πέντε ποιητές, μεταξύ αυτών ο Ρόμπερτ Φροστ και η Μάγια Αγγέλου, είχαν συμμετάσχει σε τελετές ορκωμοσίας Αμερικανών προέδρων, κανείς, ωστόσο, σε τόσο νεαρή ηλικία.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, το όνομά της είχαν αναφερθεί στους διοργανωτές της τελετής από την Τζιλ Μπάιντεν, τη σύζυγο του 46ου προέδρου, η οποία είχε παρακολουθήσει μία από τις διαλέξεις της. Τον Δεκέμβριο της ζήτησαν να γράψει ένα ποίημα ωδή στην «ενωμένη Αμερική», σαν συνέχεια στον λόγο του Δημοκρατικού προέδρου.

«Θα μεταμορφώσουμε αυτόν τον τραυματισμένο κόσμο σε έναν άλλο, θαυμάσιο». «Υπάρχει πάντα το φως εάν είμαστε αρκετοί τολμηροί να το δούμε. Εάν μονάχα ήμασταν αρκετά θαρραλέοι να βρεθούμε μέσα σε αυτό».

Με πληροφορίες από guardian και ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ