Κοσμος

Οι γυναίκες των narcos: Εmma Coronel

Την περασμένη εβδομάδα συνελήφθη στη Virginia των ΗΠΑ. Αν καταδικασθεί, την περιμένει η ποινή της ισόβιας κάθειρξης

takis-mixas.jpg
Τάκης Μίχας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εmma Coronel
© Drew Angerer/Getty Images

Εmma Coronel: Η ιστορία της γυναίκας του «El Chapo». Η γνωριμία τους όταν εκείνη ήταν 17 χρονών, η εμπλοκή της με το καρτέλ της Sinaloa και η σύλληψή της

Εκείνο το βράδυ τoυ Ιουλίου του 2006 , η 17χρονη Εmma Coronel χόρευε με τον αρραβωνιαστικό της σε μια ταβέρνα στη γιορτή του τοπικού Αγίου στην πόλη Durango του Μεξικού όταν την πλησίασε ένας θαμώνας που της μετέφερε το αίτημα του Señor να χορέψει μαζύ του. «Και ξέρετε» πρόσθεσε ο αγνωστος «ο señor δεν δέχεται το όχι σαν απάντηση».

Και έτσι άρχισε η γνωριμία της Εmma με τον señor που δεν ηταν αλλος απο τον περίφημο Joaquín Guzmán, γνωστός ως «El Chapo», αρχηγός του περίφημου καρτέλ της Sinaloa, του πιο ισχυρού και αιματοβαμμένου καρτέλ ναρκωτικών στη Λατινική Αμερική την εποχή εκείνη.

Τον επόμενο χρόνο η Emma κέρδισε την πρώτη θέση στα τοπικά καλλιστεία και ο Chapo, που τότε ήταν 50 ετών, ήρθε στην πόλη να την δει μεταφέροντας μαζί του τρεις ορχήστρες τυμπανιστών για να γιορτάσουν το γεγονός. Από τότε έγιναν ζευγάρι και απέκτησαν το 2011 τα δίδυμα κοριτσάκια Emmaly και María Joaquina

Κατά τη διάρκεια της συμβίωσής της με τον Chapo η Εmma έγινε το αγαπημένο πρόσωπο των κοσμικών περιοδικών που είχαν ξετρελαθεί με την ομορφιά της, τη σικ εμφάνισή της (φορούσε πάντοτε και μόνο τα πιο ακριβά μοντελάκια), τα ακριβά της κοσμήματα σχεδιασμένα από τους διασημότερους κατασκευαστές,τα ταξίδια της στις ΗΠΑ (είχε και την υπηκοότητα αυτής της χώρας) και στην Ευρώπη, τις πανάκριβες φιέστες που διοργάνωνε στο σπίτι της κ.λπ. Όμως πολύ γρήγορα άρχισε να διαφαίνεται ότι η μικρή Εmma κάθε άλλο πάρα «γλάστρα» ήταν.

Όταν μετά από πολλές προσπάθειες –που συμπεριλάμβαναν και αποδράσεις από τις φυλακές– ο Guzman συνελήφθη από τις μεξικανικές αρχές και εκδόθηκε στις ΗΠΑ, η Emma ανέλαβε τα ηνία της οργάνωσης εκτελώντας στην αρχή απλώς τις οδηγίες του συζύγου της –που εξέτιε ποινή ισοβίων σε φυλακή των ΗΠΑ– αλλά σιγά σιγά αναλαμβάνοντας και η ίδια ολοένα και περισσότερες πρωτοβουλίες. Να σημειωθεί ότι ο Guzman είχε από τους προηγούμενους γάμους του 5-6 παιδιά, μεταξύ των οποίων και αγόρια, όμως στην ηγεσία της οργάνωσης άφησε τη νεαρή σύζυγό του.

Την περασμένη εβδομάδα η Emma έγινε για μια ακόμη φορά κεντρικό θέμα των media όταν συνελήφθη στη Virginia των ΗΠΑ κατηγορούμενη για εμπόριο ναρκωτικών και συμμετοχή στις προσπάθειες απόδρασης του συζύγου της από τη φυλακή. Την στιγμή της σύλληψής της η αξία της, σύμφωνα με την εφημερίδα The Sun, ξεπερνούσε τα 5 δισ. δολάρια. Αν καταδικασθεί, την περιμένει η ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Εmma Coronel - Σύλληψη
Η Εmma Coronel, σύζυγος του El Chapo, συνελήφθη στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ © Alexandria Sheriff’s Office via Getty Images

Όπως γράφει ο αναλυτής Salvador Garcia Soto, «η σύλληψη της Emma Coronel ξαναφέρνει στην επιφάνεια τη συζήτηση για τον ρόλο των γυναικών στον βίαιο αλλά προσοδοφόρο κόσμο του ναρκοεμπορίου, ένα παλαιό φαινόμενο το οποίο όμως αναβιώνει και αλλάζει τα τελευταία χρόνια στον βαθμό που οι συμμετέχουσες γυναίκες αρχίζουν να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές τις δραστηριότητες ως πληρωμένες εκτελέστριες, «τσιλιαδόρες», «συλλέκτριες» κ.λπ. Όπως και άλλες γυναίκες, η νεαρή Emma πέρασε από το στάδιο του να θεωρείται ένα θύμα των περιστάσεων που την ανάγκασαν να έχει σχέση με τον πιο ισχυρό capo που είχε τα διπλά χρόνια απ’ αυτήν, στο στάδιο του να γίνει η συντρόφισσά, η έμπιστη, η συμμέτοχη και γνώστρια των παρανόμων δραστηριοτήτων του ενώ παράλληλα απολάμβανε το χρήμα και την εξουσία που της παρείχε το γεγονός ότι ήταν η συναισθηματική εταίρος του πανίσχυρου ηγέτη του καρτέλ της Sinaloa. Υπήρξε χωρίς αμφιβολία μια γυναίκα που έφτασε στην κορυφή του κόσμου του εγκλήματος ίσως επειδή δεν είχε εναλλακτική λύση, όμως προσαρμόσθηκε και πέρασε από το στάδιο του θύματος στο στάδιο του να είναι η κατηγορούμενη σήμερα».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ