- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ιταλία: Ο Ντράγκι ολοκλήρωσε τον κύκλο επαφών - Τα επόμενα βήματα
Αρκετές απορίες και αστερίσκοι για το σχηματισμό κυβέρνησης
Ιταλία: Εν αναμονή ανακοινώσεων και εξελίξεων μετά την ολοκλήρωση των επαφών του Μάριο Ντράγκι με τους εκπροσώπους των κομμάτων.
Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, ολοκλήρωσε τον κύκλο επαφών του με τα ιταλικά κόμματα και τη Δευτέρα ετοιμάζεται να συναντήσει τους κοινωνικούς εταίρους. Τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να επιστρέψει στο Κυρηνάλιο και να ανακοινώσει στον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα αν είναι έτοιμος να συνθέσει κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την DW, στην κυβέρνησή του μπορεί να ενταχθούν οκτώ τεχνοκράτες και δώδεκα στελέχη των διαφόρων κομμάτων. Υπάρχουν, όμως, αρκετές απορίες και αστερίσκοι. Μέχρι τώρα έχουν δηλώσει πρόθυμοι να μπουν στην κυβέρνηση αυτή η Λέγκα, η Κεντροαριστερά, τα Πέντε Αστέρια, η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι, η Ιταλική Αριστερά και το μικρό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του Ματέο Ρέντσι. Πρόκειται για δυνάμεις με αντίθετες θέσεις και προσεγγίσεις σε θέματα κύριου ενδιαφέροντος. Η Λέγκα λέει «όχι» σε νέους μετανάστες, ενώ η κυβέρνηση Κόντε μόλις άλλαξε τους σχετικούς νόμους που είχε επιβάλει ο Σαλβίνι. Τα Πέντε Αστέρια επιμένουν στην προστασία του περιβάλλοντος ως κύρια προτεραιότητα, αλλά οι συντηρητικές δυνάμεις ζητούν μεγάλα, δημόσια έργα και υποδομές. Όσο για την Αριστερά διαμηνύει: «Ποτέ με την Λέγκα».
Είναι ο Ντράγκι ο επόμενος Κόντε;
Πώς θα καταφέρει ο Ντράγκι, να πετύχει τον αναγκαίο συγκερασμό; Αρκετοί αναλυτές γράφουν ότι κινδυνεύει να βρεθεί σε παρόμοια- αν όχι χειρότερη- θέση με τον προηγούμενο πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, να αποδυναμωθεί δηλαδή από τις συνεχείς εμφανείς και υπόγειες έριδες και συγκρούσεις των κυβερνητικών εταίρων.
Το ισχυρό χαρτί του Ντράγκι, βέβαια, είναι η μεγάλη του εμπειρία, ιδίως τώρα που η Ιταλία αναμένεται να λάβει πάνω από 200 δισεκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκών κονδυλίων και δανείων. Τεράστιο ποσό, που θα πρέπει να αξιοποιηθεί κυρίως για στοχευμένες επενδύσεις με στόχο την ανάπτυξη. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο: Πολλοί εδώ στην Ιταλία θεωρούν ότι σε έναν χρόνο ο Μάριο Ντράγκι- μετά την ολοκλήρωση της θητείας του Σέρτζιο Ματαρέλα- είναι πολύ πιθανό να εκλεγεί νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας. Κατά συνέπεια δεν θα δεχθεί να φθαρεί σε μια κυβερνητική περιπέτεια με αμφίβολη κατάληξη.
Πηγή: DW
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Ξεχωριστή θέση στη συλλογή είχε ένα μοναδικό δοχείο και κουτάλι, έργο του αργυροχόου Μαρσέλ Μπλοκ
Παράλληλα, η Ουκρανία επανήλθε στο προσκήνιο με την άφιξη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Η καταγγελία είχε κατατεθεί στις 5 Ιανουαρίου
Ωστόσο ο βασικός κατηγορούμενος πέθανε πριν από λίγους μήνες
Aφού ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε υποτιμητικά σχόλια
«Ζήτησα να μπορέσει να αναθεωρηθεί η συγκεκριμένη δομή»
Το σχέδιο αποκάλυψε στο Νταβός ο Στιβ Γουίτκοφ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.