- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Έρευνα: Πώς θα είναι οι χώροι εργασίας μετά τον κορωνοϊό
«Λιγότερα γραφεία, περισσότερoς καφές;»
Ποιες αλλαγές θα γίνουν στους χώρους εργασίας μετά το τέλος του κορωνοϊού και πόσο κοντά είμαστε στην καθιέρωση της τηλεργασίας-Τι δείχνουν τα ευρήματα έρευνας.
Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε ριζικές αλλαγές και στην επαγγελματική μας ζωή. Ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων διεθνώς εργάζονται από το σπίτι, αφού οι επιχειρηματίες υιοθέτησαν ή υποχρεώθηκαν να υιοθετήσουν την τηλεργασία. Πώς, όμως, τα μέτρα που λαμβάνονται στα γραφεία, θα μπορούσαν να αλλάξουν τον τρόπο που εργαζόμαστε, αφού θα έχουμε αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό;
Σύμφωνα με τον Κόεν βαν Όοστρομ, εκτελεστικό διευθυντή της ολλανδικής μεσιτικής εταιρίας ακινήτων EDGE, είναι ίσως πολύ νωρίς για να απορριφθεί συνολικά ο χώρος εργασίας. «Τον Μάρτιο ήμασταν με την αδρεναλίνη στα ύψη, σκεπτόμασταν 'Α, δεν χρειαζόμαστε πλέον χώρους εργασίας'», είπε σε μια διαδικτυακή συζήτηση που οργάνωσε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) αυτήν την εβδομάδα. «Κοιτώντας τώρα προς τα πίσω, νομίζω πως όλοι ανυπομονούμε να επιστρέψουμε στον χώρο εργασίας μας».
Έρευνα που διενεργήθηκε σε περισσότερους από 2.000 εργαζομένους σε γραφεία σε δέκα χώρες και δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο έδειξε πως ενώ περίπου ο ένας στους τρεις θέλουν να εξακολουθήσουν να εργάζονται από το σπίτι μετά την πανδημία, περίπου ο ίδιος αριθμός εργαζομένων επιθυμούν επίσης να διατηρήσουν την πρόσβαση σε έναν χώρο εργασίας.
«Η κοινωνική σύνδεση είναι... κάτι που έχει λείψει στους εργαζομένους μέσω αυτού του εικονικού [διαδικτυακού] περιβάλλοντος στο οποίο βρεθήκαμε», δήλωσε ο Τομ Κάρολ, επικεφαλής επιχειρηματικής έρευνας για την Ευρώπη στο JLL, τη μεσιτική εταιρία που διενήργησε την έρευνα. Οι εταιρίες αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο πως θέματα όπως η εκπαίδευση νέου προσωπικού, η επίλυση προβλημάτων και η παρουσίαση νέων ιδεών γίνονται καλύτερα διά ζώσης, είπε στο Thomson Reuters Foundation.
Αυτό οδηγεί σε μια επανεξέταση του σκοπού και του σχεδιασμού χώρων εργασίας πέρα από το να δίνεται απλώς στους εργαζομένους περισσότερος χώρος ώστε να πληρούνται οι υγειονομικοί όροι και οι όροι ασφαλείας, είπε. Τα σχέδια για χώρους εργασίας μετά την COVID-19 από την αυστραλιανή αρχιτεκτονική εταιρία Woods Bagot οραματίζονται μεγάλους χώρους με καναπέδες, πολυθρόνες και τραπέζια όπου οι άνθρωποι μπορούν να κάθονται για να συζητάνε, σχεδόν χωρίς καθόλου οθόνες στον ορίζοντα.
«Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μια κόπωση Zoom... άρα η ιδέα είναι να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τη χρήση της τεχνολογίας που κάνουμε όταν είμαστε στο γραφείο», είπε η Αμάντα Στάναγουεϊ, επικεφαλής του τμήματος εσωτερικών εργασιακών χώρων της εταιρίας, σε διαδικτυακή βιντεοσυνέντευξη.
Χώροι κοινωνικής συνάθροισης θα μπορούσαν να συνυπάρχουν με λίγους σταθμούς βαριάς τεχνολογίας όπου οι υπάλληλοι μπορούν να κάνουν δουλειά στον υπολογιστή σε ένα καλύτερο, πιο εργονομικό περιβάλλον από αυτό που έχουν στο σπίτι, είπε. Όμως η αλλαγή μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο, πρόσθεσε.
Ο Βαν Όοστρομ είπε πως «πρέπει να δελεάσουμε τους ανθρώπους που εργάζονται για εμάς να επιστρέψουν στον χώρο εργασίας, που δεν θα είναι πια γεμάτος με γραφεία», σημειώνοντας πως τα γραφεία θα μπορούσαν να καταργηθούν, είτε στο σπίτι είτε σε ένα καφέ. «Αν πηγαίνουμε στον χώρο εργασίας, είναι για να επικοινωνήσουμε, να αράξουμε κοντά στη μηχανή του καφέ και να βρεθούμε με ανθρώπους. Έτσι, η χαρά της δουλειάς και του να είμαστε στον χώρο εργασίας θα είναι πολύ μεγαλύτερη απ΄ ό,τι ήταν στο παρελθόν».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιατί δεν ανακοινώνεται ακόμη το όνομά του
Αρχικά οι δύο πλευρές αντάλλαξαν συνθήματα και ύβρεις, όμως η ένταση γρήγορα κλιμακώθηκε
O κ. Κόμπος επιβεβαίωσε για πρώτη φορά την προέλευση των drones
Όσα συνέβαιναν στο παγκοσμίως γνωστό εστιατόριο της Κοπεγχάγης και τρεις φορές βραβευμένο με αστέρι Michelin
«Πιο σκληρή επίθεση» προανήγγειλε ο Ντόναλντ Τραμπ
Η ανάρτηση του προέδρου των ΗΠΑ στο Truth Social
Στους 450.000 έφθασαν οι εκτοπισμένοι από τον Λίβανο
«Όσοι δεν καταθέσουν τα όπλα θα φέρουν την ευθύνη για τις συνέπειες», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ
Η πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου που το Τελ Αβίβ πλήττει εθνικές υποδομές του Ιράν
Απορρίφτηκε το αίτημα Τραμπ για άνευ όρων παράδοση της Ισλαμικής Δημοκρατίας
Ισραήλ και ΗΠΑ συνεχίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους κατά του Ιράν
«Εχθρό» χαρακτήρισε το Ιράν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σκοπεύει μετά την επίθεση στο Ιράν να στραφεί προς την Κούβα
Τα αεροσκάφη αυτά είναι ικανά να μεταφέρουν έκαστο έως 24 πυραύλους κρουζ
«Είμαστε σε αναβαθμισμένο επίπεδο ετοιμότητας», δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
Από τη στιγμή που θα πάρει εντολή δράσης θα χρειαστεί πέντε ημέρες για να σηκώσει άγκυρες
Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι έπληξαν ένα τάνκερ στα Στενά του Ορμούζ
Αναβαθμίστηκε ο συναγερμός στα Στενά του Ορμούζ
Ύστερα από πλήγμα σε βρετανική βάση, πολλές χώρες έχουν αναπτύξει στρατιωτικά μέσα στην Κύπρο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.