- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει συζητήσει το ενδεχόμενο να δώσει χάρη στον εαυτό του
Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει αναφερθεί κατά τη διάρκεια συζητήσεων με συνεργάτες του τις τελευταίες εβδομάδες στο ενδεχόμενο να δώσει χάρη στον εαυτό του, δήλωσε ενημερωμένη πηγή στο πρακτορείο Reuters.
Την ίδια πληροφορία δημοσίευσε νωρίτερα χθες η εφημερίδα The New York Times, επικαλούμενη δύο πηγές, τις οποίες επίσης δεν κατονόμασε.
Εάν πράγματι συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρόκειται για πολύ ασυνήθιστη χρήση αυτού του προνομίου του Τραμπ, ο οποίος ηττήθηκε στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020 και θα παραδώσει την εξουσία την 20ή Ιανουαρίου.
Ο Λευκός Οίκος απέφυγε να σχολιάσει την πληροφορία.
Ο Τραμπ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα απένειμε χάρη ή έδειξε επιείκεια σε διάφορους πολιτικούς συμμάχους και φίλους του, ανέφερε το 2018 σε ανάρτησή του στο Twitter πως έχει «το απόλυτο δικαίωμα» να «απονείμει χάρη στον εαυτό του».
Πιο πρόσφατα, «σε αρκετές συζητήσεις μετά την ημέρα των εκλογών, ο κ. Τραμπ είπε σε συνεργάτες του πως σκέφτεται να δώσει στον εαυτό του χάρη και, σε άλλες περιπτώσεις, τους ρώτησε αν θα έπρεπε και ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις νομικά και πολιτικά», ανέφεραν οι πηγές των Τάιμς.
Δεν είναι σαφές εάν ο Τραμπ έθιξε ξανά το ζήτημα μετά την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο την Τετάρτη, που ώθησε τα κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο να εισηγηθούν την παραπομπή του σε νέα δίκη και την παύση του από το αξίωμα «άμεσα».
Συνταγματολόγοι επισημαίνουν ότι δεν είναι ξεκάθαρο εάν ο πρόεδρος της χώρας μπορεί να δώσει χάρη στον εαυτό του. Κανένας πρόεδρος δεν έχει αποπειραθεί κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει επομένως νομικό ή δικαστικό προηγούμενο.
«Όταν ο κόσμος με ρωτάει αν ένας πρόεδρος μπορεί να δώσει χάρη στον εαυτό του, η απάντησή μου είναι πάντα, λοιπόν, μπορεί να το δοκιμάσει», χαριτολόγησε ο Μπράιαν Καλτ, συνταγματολόγος στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. «Το Σύνταγμα δεν δίνει ξεκάθαρη απάντηση ως προς το ζήτημα αυτό», εξήγησε.
Άλλοι συνταγματολόγοι επισημαίνουν πάντως ότι το να δώσει ο πρόεδρος χάρη στον εαυτό του θα είναι αντισυνταγματικό, αφού αντίκειται προς την αρχή ότι κανένας δεν μπορεί να είναι δικαστής στην δική του υπόθεση.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παραμένουν όμηροι άλλοι 165
Στα 3 δισ. δολάρια το κόστος ανοικοδόμησης
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Το χρονικό της άγριας δολοφονίας
Όσα είπε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Η Κομισιόν επέβαλε το πρώτο πρόστιμο βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες
Δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέγουν τη δικαστική οδό
Οι οικογενειακές διακοπές που κατέληξαν σε τραγωδία
To ρεκόρ του νεότερου γκραν μετρ στην ιστορία εξακολουθεί να ανήκει στον Αμπιμάνιου Μίσρα, ο οποίος κατέκτησε τον τίτλο σε ηλικία 12 ετών
Εξειδικευμένος ιστότοπος για θέματα τέχνης απέδωσε το περιστατικό στην κακή κατάσταση των σωληνώσεων
Σε εκτενή του συνέντευξη στην εφημερίδα Sunday Times
Το απαξιωτικό σχόλιο που έκανε προ δεκαπέντε ετών ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Warner
Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ζευγάρι απασχολεί τα social media
Τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία - Δεν συνδέεται με τρομοκρατία το περιστατικό
Αναστάτωση στο βρετανικό αεροδρόμιο - Τι δηλώνει η Μητροπολιτική Αστυνομία
Ο επικίνδυνος ρωσικός γεωπολιτικός επεκτατισμός δεν περιορίζεται στην Ανατολική Ουκρανία
Δημοφιλές νυχτερινό κέντρο τυλίχθηκε στις φλόγες - Οι περισσότεροι εγκλωβίστηκαν στο υπόγειο
Το να αποδίδουμε τη ρωσική επεκτατικότητα στη συμπεριφορά του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Ουκρανίας δεν στοιχειοθετεί ισορροπημένο επιχείρημα.
Η συζήτηση άνοιξε επί Φραγκίσκου, έπειτα από σχετικό αίτημα μοναχικών κοινοτήτων το 2016
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.