- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΕΕ: Οι εκπρόσωποι των 27 ενέκριναν τη συμφωνία με τη Βρετανία
Εν αναμονή της έγκρισης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις αρχές του 2021
ΕΕ: Οι εκπρόσωποι των 27 χωρών μελών ενέκριναν την εφαρμογή της συμφωνίας με τη Βρετανία την 1η Ιανουαρίου
Οι εκπρόσωποι των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν σήμερα την προσωρινή εφαρμογή, από την 1η Ιανουαρίου, της συμφωνίας για την περίοδο μετά το Brexit που επιτεύχθηκε ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο, εν αναμονή της έγκρισης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αναμένεται στις αρχές του 2021.
«Οι πρεσβευτές (των 27) ενέκριναν ομόφωνα την προσωρινή εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2021 της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο», έγραψε σε ένα τουίτ εκπρόσωπος της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ.
Οι κυβερνήσεις των χωρών μελών αναμένεται να εγκρίνουν και να υπογράψουν τη συμφωνία έως την Τρίτη στις 15:00 (16:00 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε.
«Η Γερμανία μπορεί να αποδεχθεί τη διαπραγματευθείσα συμφωνία», επιβεβαίωσε η Ούλρικε Ντέμερ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, σε συνέντευξη Τύπου, γνωστοποιώντας τη «θετική αξιολόγηση» της συμφωνίας από το Βερολίνο.
Μετά την επίσημη έγκριση των 27, το κείμενο θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ έως την Πέμπτη προκειμένου να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021.
Η εφαρμογή της συμφωνίας θα είναι προσωρινή μέχρι τότε, εν αναμονή της επικύρωσής της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: ο ευρωπαϊκός θεσμός, η έγκριση του οποίου είναι εκ των ων ουκ άνευ, μπορεί να οργανώσει μια έκτακτη σύνοδο της ολομέλειας στα τέλη Φεβρουαρίου προκειμένου να ψηφίσει για το κείμενο αυτό.
Η συμφωνία προβλέπει μια προσωρινή εφαρμογή της έως τις 28 Φεβρουαρίου, εκτός αν αποφασιστεί άλλη καταληκτική ημερομηνία σε συμφωνία από τα δύο μέρη.
Οι ευρωβουλευτές αναρωτιόντουσαν σήμερα αν θα ήταν δυνατό να παραταθεί αυτή η προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας πέρα από τα τέλη Φεβρουαρίου ώστε να έχουν περισσότερο χρόνο προκειμένου να αναλύσουν το έγγραφο, που αριθμεί περίπου 1.200 σελίδες, σύμφωνα με κοινοβουλευτική πηγή, έπειτα από μια συνεδρίαση των προέδρων των ομάδων του Κοινοβουλίου.
«Ο διάλογος συνεχίζεται με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: γόνιμες ανταλλαγές το πρωί με τη διάσκεψη των προέδρων των ομάδων», έγραψε στο Twitter ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής, ο οποίος παρενέβη στη συνεδρίαση, καθώς και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Από την πλευρά τους, οι Βρετανοί βουλευτές θα συνεδριάσουν αυτή την Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου για να συζητήσουν τη συμφωνία -- κάτι που προμηνύεται πως θα είναι μια τυπική διαδικασία δεδομένης της πλειοψηφίας που διαθέτει η συντηρητική κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον και της υποστήριξης της αντιπολίτευσης των Εργατικών.
Το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες κατέληξαν σε συμφωνία την Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου, έπειτα από εξαντλητικές διαπραγματεύσεις, σε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μετά το Brexit, επιτρέποντας την τελευταία στιγμή να αποφευχθεί μια «μη συμφωνία» δυνητικά καταστροφική για τις οικονομίες τους.
Η μεταβατική περίοδος, μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ τον Ιανουάριο του 2020, ολοκληρώνεται στα τέλη Δεκεμβρίου με την έξοδο των Βρετανών από την ενιαία αγορά.
Με αυτή την οικονομική και εμπορική εταιρική σχέση η ΕΕ προσφέρει στους Βρετανούς πρόσβαση χωρίς τελωνειακούς δασμούς ή ποσοστώσεις στην αγορά της των 450 εκατομμυρίων καταναλωτών, αλλά προβλέπει κυρώσεις και αποζημιώσεις σε περίπτωση μη τήρησης των κανόνων της στους τομείς κρατικής βοήθειας, περιβάλλοντος, εργατικού δικαίου και φορολογίας προκειμένου να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο ντάμπινγκ.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο 56χρονος ηγέτης του Ιράν έχει χάσει τουλάχιστον το ένα από τα δύο πόδια του
Πάνω από 11 δισ. δολάρια σε λιγότερο από μία εβδομάδα και ο πόλεμος εξαντλεί όπλα και πόρους
Δύο διπλωμάτες από πρεσβείες σε Κοπεγχάγη και Καμπέρα εγκαταλείπουν τις θέσεις τους ζητώντας άσυλο
Ο Γκρέγκορι Μικς κάλεσε τον Ερντογάν «να αλλάξει άμεσα πορεία»
Συναγερμός στο Γουέστ Μπλούμφιλντ με αυτοκίνητο να πέφτει στη συναγωγή Temple Israel και να ακολουθούν πυροβολισμοί
Η μήνυση αφορά παραβίαση εμπορικού σήματος και παραπλάνηση πελατών
Γιατί κατεβαίνουν μέχρι τα σπίτια οι αρκούδες στην Ιαπωνία;
Όσα δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν,
Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν απαντά στις απειλές Τραμπ για το ηλεκτρικό δίκτυο
Περίπου 660 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο
Το Ιράν έχει ποντίσει περίπου 12 νάρκες στα Στενά του Ορμούζ
Έρευνα δείχνει το κόμμα του Νigel Farage πρώτο σε γκέι και αμφιφυλόφιλους άνδρες, παρά τις αντι-LGBTQ πολιτικές του κόμματος
Η συγκλονιστική ιστορία που έφερε στο προσκήνιο η πρώην σύζυγός του ηθοποιού του Grey’s Anatomy, Ρεμπέκα Γκέιχαρτ
«Είμαστε ανίκητοι», γράφει η ανάρτηση στο Χ
Ο ισραηλινός στρατός καλεί κατοίκους στη συνοικία Μπασούρα να απομακρυνθούν πριν από επιχείρηση
Τέσσερις ημέρες μετά τον διορισμό του, ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ μίλησε μόνο γραπτώς - Και τα ερωτήματα παραμένουν
Ματωμένα πτερύγια όρκας ξεβράστηκαν σε παραλία - Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα
Τα βίντεο εντοπίστηκαν μετά από αναφορές πολιτών και έρευνα σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Οι αρχές της Ινδίας διερευνούν νοθεία γάλακτος
Ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα του Τζέφρι Έπσταϊν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.