- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Εμανουέλ Μακρόν: Η Γαλλία δεν κάνει πόλεμο με το Ισλάμ
Άρθρο - απάντηση του Εμανουέλ Μακρόν σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στους Financial Times
Τι αναφέρει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για την πολιτική του σε σχέση με τους μουσουλμάνους και το Ισλάμ
To μήνυμα ότι «η Γαλλία μάχεται εναντίον του ισλαμιστικού αυτονομισμού, ποτέ εναντίον του Ισλάμ» στέλνει με άρθρο του στους Financial Times ο Εμανουέλ Μακρόν απαντώντας σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της βρετανικής εφημερίδας τη Δευτέρα, το οποίο όμως πλέον έχει αποσυρθεί.
Σε μια μακροσκελή «επιστολή προς τον εκδότη», που αναρτήθηκε και στον ιστότοπο της γαλλικής προεδρίας, ο Μακρόν εκφράζει την αγανάκτησή του για το άρθρο, το οποίο, όπως δηλώνει, «τον κατηγορεί ότι στιγματίζει για εκλογικούς σκοπούς τους Γάλλους μουσουλμάνους, ακόμη χειρότερα ότι καλλιεργεί ένα κλίμα φόβου και καχυποψίας απέναντί τους».
«Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να ισχυριστεί ότι η Γαλλία, το κράτος της, καλλιεργεί τον ρατσισμό εις βάρος των μουσουλμάνων», τονίζει ο Γάλλος πρόεδρος, εκτιμώντας ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύθηκαν.
Όπως και στη συνέντευξή του την προηγούμενη εβδομάδα στο τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera με έδρα το Κατάρ, ο Μακρόν επιθυμεί να εξηγήσει έξω από τα σύνορα της Γαλλίας ότι η μάχη του είναι «εναντίον του ισλαμιστικού αυτονομισμού» (σ.σ.: δηλαδή των φανατικών ισλαμιστών που δεν επιθυμούν να υπακούουν στους νόμους του γαλλικού κράτους, αλλά σε αυτούς που επιβάλλει ο τρόπος που ερμηνεύουν το ισλάμ) και όχι εναντίον του ισλάμ, την ώρα που μουσουλμάνοι σε πολλές χώρες αντέδρασαν οργισμένα στις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, καλώντας και σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.
Αφού υπενθυμίζει τη σειρά των τρομοκρατικών επιθέσεων που σημειώθηκαν στη Γαλλία μετά από την επίθεση στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo το 2015 ο Μακρόν εξηγεί ότι η Γαλλία δέχεται επίθεση για τις αξίες της, την κοσμικότητα του κράτους της, την ελευθερία της έκφρασης και υπογραμμίζει ότι «δεν θα εκχωρήσει τίποτα».
Παράλληλα στο άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα ο Γάλλος πρόεδρος παρουσιάζει με λεπτομέρειες την περίπτωση του «ισλαμιστικού αυτονομισμού», ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο είναι «πεδίο καλλιέργειας τρομοκρατικών τάσεων».
Κάνει λόγο «για εκατοντάδες ριζοσπαστικοποιημένα άτομα, για τα οποία φοβόμαστε ότι ανά πάσα στιγμή θα πάρουν ένα μαχαίρι και θα πάνε να σκοτώσουν Γάλλους»
«Σε κάποιες συνοικίες, όπως και στο διαδίκτυο, ομάδες που συνδέονται με το ακραίο ισλάμ διδάσκουν στα παιδιά της Γαλλίας το μίσος προς τη Δημοκρατία, τα καλούν να μην σέβονται τους νόμους» σημειώνει ο Γάλλος πρόεδρος.
«Δεν με πιστεύετε; Ξαναδιαβάστε τις συνομιλίες, τις εκκλήσεις για μίσος που διαδίδονται στο όνομα ενός παρεκκλίνοντος ισλάμ στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης που τελικά κατέληξαν στον θάνατο του καθηγητή Σαμουέλ Πατί πριν από μερικές ημέρες. Πηγαίνετε να επισκεφθείτε τις συνοικίες όπου μικρά κορίτσια τριών ή τεσσάρων ετών φορούν μπούρκα” και “αναθρέφονται με ένα σχέδιο μίσους εναντίον των αξιών της Γαλλίας», καταγγέλλει.
«Εναντίον αυτού σκοπεύει να πολεμήσει σήμερα η Γαλλία, αλλά “ποτέ εναντίον του ισλάμ. Κατά του σκοταδισμού, του φανατισμού, του βίαιου εξτρεμισμού. Ποτέ κατά μιας θρησκείας. Λέμε ‘όχι στη χώρα μας!’», υπογραμμίζει ο Μακρόν.
«Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας ως κυρίαρχου κράτους, δεν έχουμε ανάγκη κανένα άρθρο εφημερίδας που προσπαθεί να μας διχάσει» καταλήγει ο Μακρόν.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Την άφησε στο βουνό στους –20°C: ο σύντροφος της ορειβάτισσας οδηγείται σε δίκη
Την ευθύνη για την πράξη ανέλαβε μέσω κοινωνικών δικτύων η οργάνωση Take Back Power
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.