- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πέθανε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ρόμπερτ Φισκ
Για πολλά χρόνια ανταποκριτής βρετανικών εφημερίδων σε Βόρεια Ιρλανδία και Μέση Ανατολή
Ο Ρόμπερτ Φισκ, ένας από τους διασημότερους Βρετανούς ανταποκριτές της σύγχρονης εποχής, πέθανε σε ηλικία 74 ετών
Ο Βρετανός ανταποκριτής και συγγραφέας Ρόμπερτ Φισκ πέθανε σε ηλικία 74 ετών.
Ο Φισκ ένιωσε αδιαθεσία την Παρασκευή στο σπίτι του στο Δουβλίνο, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου πέθανε λίγο αργότερα, έγραψαν χθες οι Irish Times.
Ο Φισκ ήταν από τους πιο καταξιωμένους Βρετανούς ανταποκριτές της σύγχρονης εποχής και χαρακτηρίστηκε το 2005 από τους New York Times ως «ίσως ο πιο διάσημος ανταποκριτής στο εξωτερικό στη Βρετανία.
Η καριέρα του στη δημοσιογραφία ξεκίνησε στη Sunday Express στο Λονδίνο, σύντομα όμως άρχισε να δουλεύει για τους Times. Εκεί απέκτησε φήμη ως ανταποκριτής της εφημερίδας στις ταραχές της Βόρειας Ιρλανδίας από το 1972. Στη συνέχεια, μετά από μία μικρή περίοδο που ήταν ανταποκριτής της εφημερίδας στην Πορτογαλία, μετακόμισε στη Βηρυτό όπου ήταν ο ανταποκριτής της εφημερίδας στη Μέση Ανατολή.
Ανάμεσα στα γεγονότα που κάλυψε ήταν ο εμφύλιος πόλεμος στο Λίβανο, η ρωσική εισβολή στο Αφγανιστάν, η Ιρανική επανάσταση και ο πόλεμος μεταξύ Ιράν - Ιράκ. Πήγε στην εφημερίδα Independent του Λονδίνου το 1989 μετά από μια διένεξη με την ιδιοκτησίας Rupert Murdoch εφημερίδα και συνέχισε να εργάζεται εκεί μέχρι τον θάνατό του.
Έκανε εκτενή ρεπορτάζ για τον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου, με έδρα για λίγο καιρό στη Βαγδάτη όπου εμφανίστηκε ιδιαιτέρως επικριτικός απέναντι σε άλλους διεθνείς ανταποκριτές, τους οποίους κατηγόρησε πως καλύπτουν τη μάχη από τα δωμάτια των ξενοδοχείων τους.
Ο Φισκ υπήρξε ένας από τους ελάχιστους δυτικούς ρεπόρτερ που είχε πάρει συνέντευξη από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, κάτι που έκανε σε τρεις περιστάσεις τη δεκαετία του 1990.
Η σχέση του με την Ιρλανδία χρονολογείται από το 1972, όταν μετακόμισε στο Μπέλφαστ για να καλύψει τις Ταραχές.
Στη συνέχεια έκανε το διδακτορικό του στο Trinity College, ολοκληρώνοντας την διατριβή του στην ουδετερότητα της Ιρλανδίας στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου. Είχε ένα σπίτι στο Dalkey του Δουβλίνου όπου έζησε για πολλά χρόνια.
Ανάμεσα στα πιο αναγνωρισμένα βιβλία του συγκαταλέγονται τα «The Point of No Return: The Strike Which Broke the British in Ulster», «Pity the Nation: Lebanon at War» και «The Great War for Civilisation – The Conquest of the Middle East».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι αρχές υποστηρίζουν ότι κατέγραψε ζωντανά την αιματηρή επίθεση και δημοσίευσε το μανιφέστο των δραστών
Οδεύει προς διεθνείς οργανισμούς - Εκλογές για την έδρα του
Εξουδετερώθηκε ο μηχανισμός - Εκτιμάται ότι στόχος ήταν το γενικευμένο μπλακ άουτ
Έλεγε στους συγγενείς τους ότι τους είχε μιλήσει και αργότερα βρέθηκαν νεκροί
«Είχε εμμονή» - Ξέσπασε σε κλάματα στο δικαστήριο
Όσα είχε αποκαλύψει για τη στιγμή που έφτασε στον τόπο του εγκλήματος
Παρούσα η οικογένεια του νέου μονάρχη
H αγορά δεν έχει πειστεί πως η ανάπτυξη της μπορεί να κάνει «comeback»
Η υπόθεση συγκλονίζει τη Βρετανία - Κατηγορείται για 48 αδικήματα
Οι παράνομες εξαγωγές κοκαΐνης υπολογίζονται σε 16,5 δισ. δολάρια το 2024
Βρισκόντουσαν στα ερείπια υδροηλεκτρικών σταθμών στα Ιμαλάια
Ανεκπαίδευτοι «χειρουργοί» χρησιμοποιούν σκουριασμένα εργαλεία, οδηγώντας στον θάνατο δεκάδες παιδιά
Όταν κάποιοι στη Δύση επιχαίρουν με τη στρατιωτική αποτυχία των ΗΠΑ
Οργή και καταγγελίες για καθυστερήσεις στις έρευνες σε εργοστάσια
Τι άλλο είπε ο Κρίστιαν «King» Κομπς
Το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Κλειδί για την καταδίκη οι δικές του αφηγήσεις
Οι αρχές προχώρησαν σε τρεις συλλήψεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.