Κοσμος

Ο συγκινητικός λόγος του Εμανουέλ Μακρόν για τον Σαμιουέλ Πατύ

«Έγινε το πρόσωπο της Δημοκρατίας»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Εμανουέλ Μακρόν
Ο Εμανουέλ Μακρόν © EPA/Francois Mori

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν απέτισε φόρο τιμής στον Σαμιουέλ Πατύ, για τον οποίο και εκφώνησε έναν συγκινητικό λόγο.

Με ένα μεγάλο και συγκινησιακά φορτισμένο λόγο είπε το δικό του «αντίο» ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στον Σαμιουέλ Πατύ, τον καθηγητή που αποκεφαλίστηκε από οπαδό του Ισλαμικού Κράτους στο κέντρο του Παρισιού.

«Ο Σαμιουέλ Πατύ έγινε την περασμένη Παρασκευή το πρόσωπο της Δημοκρατίας. Εξέφρασε τη θέλησή μας να κατατροπώσουμε τους τρομοκράτες· να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τους ισλαμιστές ώστε να ζούμε σαν μια κοινότητα ελεύθερων πολιτών στη χώρα μας. Έγινε το πρόσωπο της αποφασιστικότητάς μας να ερευνάμε, να κατανοούμε, να μαθαίνουμε, να είμαστε ελεύθεροι» είπε αρχικά ο Μακρόν και συνέχισε:

«Έτσι θα συνεχίσουμε, δάσκαλε. Θα υπερασπιστούμε την ελευθερία που δίδασκες τόσο καλά και την κοσμικότητα του κράτους μας. Δεν θα εγκαταλείψουμε τη σάτιρα, την ειρωνεία, την τέχνη ακόμα κι αν μερικοί κάνουν πίσω. Θα προσφέρουμε κάθε ευκαιρία που η Δημοκρατία οφείλει σε όλη τη νεολαία της χωρίς διακρίσεις. Θα συνεχίσουμε, δάσκαλε.

»Με όλους τους δασκάλους, με όλους τους εκπαιδευτικούς στη Γαλλία, θα διδάξουμε την ιστορία, τη δόξα της και τις αντιξοότητές της. Θα διδάξουμε λογοτεχνία, μουσική, όλα τα έργα της ψυχής και του πνεύματος.

»Επιθυμούμε τη συζήτηση, τα λογικά επιχειρήματα, την ευγενική πειθώ με όλη μας τη δύναμη. Επιζητούμε την επιστήμη και τις αντιπαραθέσεις της. Όπως εσύ, θα διδάσκουμε την ανεκτικότητα. Όπως εσύ, θα προσπαθούμε να καταλάβουμε, ακούραστα. Και να κατανοούμε ακόμη περισσότερο ακόμα κι όσα θέλουμε να μείνουν μακριά μας.

»Θα διδάσκουμε το χιούμορ και την ψυχραιμία· θα υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι οι ελευθερίες μας διατηρούνται μόνο δίνοντας τέλος στο μίσος και στη βία. Με τον σεβασμό του ενός για τον άλλον. Θα συνεχίσουμε, δάσκαλε.

»Σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, οι εκατοντάδες νέοι που υπήρξαν μαθητές σου θα χρησιμοποιούν το μυαλό και την κριτική ικανότητα που τους δίδαξες. Ίσως μερικοί από αυτούς να γίνουν με τη σειρά τους δάσκαλοι και διαμορφώσουν καινούργιους πολίτες. Θα τους κάνουν να αγαπήσουν τη Δημοκρατία. Θα καταλάβουν το έθνος μας, τις αξίες μας, την Ευρώπη μας σε μια ροή της Ιστορίας που δεν θα διακοπεί.

»Θα συνεχίσουμε, ναι, αυτόν τον αγώνα για την ελευθερία της οποίας το πρόσωπο είσαι τώρα εσύ. Επειδή σου το χρωστάμε. Επειδή το οφείλουμε ο ένας τον άλλον. Επειδή στη Γαλλία η μάθηση και ο Διαφωτισμός δεν σβήνουν ποτέ.

»Ζήτω η Δημοκρατία, Ζήτω η Γαλλία».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ