Κοσμος

Κορωνοϊός - Ισπανία: Επεκτείνονται τα μέτρα lockdown στη Μαδρίτη

Περισσότεροι από 1 εκατ. κάτοικοι στην ισπανική πρωτεύουσα δεν επιτρέπεται να φύγουν από τη συνοικία τους

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαδρίτη - Κορωνοϊός: Άνδρας με μάσκα σε έκθεση φωτογραφίας - Επεκτείνονται τα μέτρα καραντίνας και σε άλλες περιοχές της ισπανικής πρωτεύουσας
Μαδρίτη - Κορωνοϊός: Άνδρας με μάσκα σε έκθεση φωτογραφίας - Επεκτείνονται τα μέτρα καραντίνας και σε άλλες περιοχές της ισπανικής πρωτεύουσας © EPA/Fernando Alvarado

Τα μέτρα lockdown στη Μαδρίτη για τον κορωνοϊό επεκτείνονται και σε άλλες ζώνες της ισπανικής πρωτεύουσας - Γιατί αντιδρά ο υπουργός Υγείας.

Αυξάνονται οι περιοχές στη Μαδρίτη στις οποίες εφαρμόζονται πλέον τα μέτρα lockdown για τον κορωνοϊό.

Η Μαδρίτη και η περιοχή γύρω από την ισπανική πρωτεύουσα αποτελούν το νέο επίκεντρο της πανδημίας κορωνοϊού στην Ισπανία.

Σε μια προσπάθεια να μπει «φρένο» στην εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ισπανία και να περιοριστούν οι νέες εστίες Covid-19, οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020 ότι τα μέτρα lockdown για τον κορωνοϊό επεκτείνονται και σε άλλες ζώνες της ισπανικής πρωτεύουσας. Ωστόσο, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ επιμένει ότι τα μέτρα lockdown για τον κορωνοϊό πρέπει να ισχύσουν σε ολόκληρη τη Μαδρίτη.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της περιφέρειας Αντόνιο Θαπατέρο, περίπου 167.000 κάτοικοι δεν θα μπορούν να βγουν από τη συνοικία τους από τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020, εκτός κι αν θέλουν να μετακινηθούν για συγκεκριμένους λόγους. Ειδικότερα:

  • Για να πάνε στην εργασία τους,
  • για να επισκεφτούν γιατρό ή
  • για να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο.

Η απόφαση αυτή αυξάνει τον αριθμό των πολιτών που επηρεάζονται από τα μέτρα lockdown στη Μαδρίτη σε πάνω από 1 εκατ. σε σύνολο 6,6 εκατ. κατοίκων. Πάνω από 850.000 άνθρωποι έχουν ήδη επηρεαστεί από την προηγούμενη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020, όταν και τέθηκαν σε ισχύ τα μέτρα lockdown στη Μαδρίτη. Σημειώνεται ότι για τους κατοίκους αυτούς δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις μετακινήσεις τους εντός συνοικίας, ενώ δεν υπάρχει καμία απαγόρευση εξόδου από το σπίτι τους -εφόσον δεν βρίσκονται σε καραντίνα.

Κορωνοϊός - Ισπανία: Περισσότερα από 700.000 τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα | 25.09.2020
Κορωνοϊός - Ισπανία: Περισσότερα από 700.000 τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα | 25.09.2020 © athensvoice.gr/koronoios

Στην Ισπανία, τα θέματα υγείας εμπίπτουν αποκλειστικά στις αρμοδιότητες των τοπικών αρχών και κατά συνέπεια η κεντρική κυβέρνηση δεν έχει την εξουσία να τους επιβάλει αποφάσεις υγειονομικού χαρακτήρα. Στα μέσα του περασμένου Μαρτίου, η κυβέρνηση στην Ισπανία εξέδωσε διάταγμα έκτακτης ανάγκης για τον κορωνοϊό, ένα καθεστώς που κατ’ εξαίρεση τής επιτρέπει να έχει τον έλεγχο σε θέματα υγείας και τήρησης της τάξης, προκειμένου να επιβάλει πολύ αυστηρή καραντίνα στον πληθυσμό.

Μέτρα lockdown στη Μαδρίτη για τον κορωνοϊό - Επέκταση σε ολόκληρη την πρωτεύουσα, ζήτησε ο υπουργός Υγείας

Ανήσυχος από τις εξελίξεις με την πανδημία κορωνοϊού στη Μαδρίτη, ο υπουργός Υγείας της Ισπανίας έδωσε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, την ίδια ώρα με τις τοπικές αρχές της Μαδρίτης για να εκφράσει τη διαφωνία του με τις κινήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Προτείναμε να επεκταθούν τα μέτρα που η περιοχή της Μαδρίτης αποφάσισε να εφαρμόσει σε ορισμένες ζώνες…. σε όλη την πόλη της Μαδρίτης», που αριθμεί πάνω από 3 εκατ. ανθρώπους «και σε συγκεκριμένες περιοχές» στα προάστια όπου κυκλοφορεί πολύ ο ιός, δήλωσε ο Σαλβαδόρ Ίγια.

Και πρόσθεσε ότι είχε ήδη ζητήσει αυτήν την εβδομάδα από τους κατοίκους της Μαδρίτης να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και τις επαφές τους «στις απολύτως απαραίτητες».

Από την αρχή της πανδημίας Covid-19, η Ισπανία έχει καταγράψει περισσότερα από 700.000 κρούσματα κορωνοϊού, ενώ πάνω από 31.000 ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους, με τη Μαδρίτη να αποτελεί το νέο επίκεντρο και τις τοπικές αρχές να επιβάλουν μέτρα lockdown και σε άλλες ζώνες της ισπανικής πρωτεύουσας.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ