- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τσαβούσογλου: Ελλάδα - Αίγυπτος παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα μας
Η μεταξύ τους συμφωνία για την ΑΟΖ είναι αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο - Θα συνεχίσουμε έρευνες και γεωτρήσεις
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστηρίζει ότι η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την ΑΟΖ παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα - Έρχονται νέες γεωτρήσεις.
Τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ που υπεγράφη στο Κάιρο, σχολίασε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκτίμησε ότι η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την ΑΟΖ παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Ειδικότερα, λίγο πριν αναχωρήσει από τη Μάλτα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στο μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες, εκτιμώντας ότι η συμφωνία που υπέγραψαν στο Κάιρο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Σάμεχ Σούκρι, παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα και προσβάλει κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και της Λιβύης.
«Κοιτάξαμε τις συντεταγμένες, όμως, δεν είδαμε μέχρι τώρα τον χάρτη. Από τις συντεταγμένες, διαπιστώσαμε πως (η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ) παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα και τα δικαιώματα της Τουρκίας και της Λιβύης» εκτίμησε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
Και πρόσθεσε: «Μια συμφωνία που παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα μας που έχουμε δηλώσει στα Ηνωμένα Έθνη, για εμάς είναι ανύπαρκτη».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο λόγος που έχει διαμορφωθεί αυτή η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ότι χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος προσπαθούν να υπογράψουν συμφωνίες, αγνοώντας την Τουρκία.
Δείτε τη στιγμή που o Νίκος Δένδιας υπογράφει στο Κάιρο την ιστορική συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την ΑΟΖ
Τσαβούσογλου για γεωτρήσεις και έρευνες: Θα συνεχιστούν γιατί είναι «νόμιμες»
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου γνωστοποίησε ότι πρόθεση της Τουρκίας είναι να συνεχίσει, πέρα από τις σεισμικές έρευνες, τις γεωτρήσεις, χαρακτηρίζοντας «νόμιμες» τις κινήσεις της, καθώς υποστηρίζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
«Είπα ότι η συμφωνία αυτή για εμάς είναι ανύπαρκτη» επανέλαβε, απειλώντας πως αυτό η Τουρκία θα το αποδείξει και θα συνεχίσει να το αποδεικνύει τόσο στο «μέτωπο» όσο και στο τραπέζι.
«Θα το δείξουμε και σε αυτούς και σε όλο τον κόσμο. Η Τουρκία, εντός της υφαλοκρηπίδας της, όπως και γύρω από την Κύπρο, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα της και τέτοιες συμφωνίες και συνεργασίες δεν μπορούν να μας βγάλουν από την πορεία μας. Δεν θα επιτρέψουμε κάτι τέτοιο» κατέληξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στη συμφωνία μεταξύ Ελλαδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο 56χρονος ηγέτης του Ιράν έχει χάσει τουλάχιστον το ένα από τα δύο πόδια του
Πάνω από 11 δισ. δολάρια σε λιγότερο από μία εβδομάδα και ο πόλεμος εξαντλεί όπλα και πόρους
Δύο διπλωμάτες από πρεσβείες σε Κοπεγχάγη και Καμπέρα εγκαταλείπουν τις θέσεις τους ζητώντας άσυλο
Ο Γκρέγκορι Μικς κάλεσε τον Ερντογάν «να αλλάξει άμεσα πορεία»
Συναγερμός στο Γουέστ Μπλούμφιλντ με αυτοκίνητο να πέφτει στη συναγωγή Temple Israel και να ακολουθούν πυροβολισμοί
Η μήνυση αφορά παραβίαση εμπορικού σήματος και παραπλάνηση πελατών
Γιατί κατεβαίνουν μέχρι τα σπίτια οι αρκούδες στην Ιαπωνία;
Όσα δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν,
Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν απαντά στις απειλές Τραμπ για το ηλεκτρικό δίκτυο
Περίπου 660 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο
Το Ιράν έχει ποντίσει περίπου 12 νάρκες στα Στενά του Ορμούζ
Έρευνα δείχνει το κόμμα του Νigel Farage πρώτο σε γκέι και αμφιφυλόφιλους άνδρες, παρά τις αντι-LGBTQ πολιτικές του κόμματος
Η συγκλονιστική ιστορία που έφερε στο προσκήνιο η πρώην σύζυγός του ηθοποιού του Grey’s Anatomy, Ρεμπέκα Γκέιχαρτ
«Είμαστε ανίκητοι», γράφει η ανάρτηση στο Χ
Ο ισραηλινός στρατός καλεί κατοίκους στη συνοικία Μπασούρα να απομακρυνθούν πριν από επιχείρηση
Τέσσερις ημέρες μετά τον διορισμό του, ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ μίλησε μόνο γραπτώς - Και τα ερωτήματα παραμένουν
Ματωμένα πτερύγια όρκας ξεβράστηκαν σε παραλία - Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα
Τα βίντεο εντοπίστηκαν μετά από αναφορές πολιτών και έρευνα σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Οι αρχές της Ινδίας διερευνούν νοθεία γάλακτος
Ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα του Τζέφρι Έπσταϊν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.