Κοσμος

Νέο ξέσπασμα κορωνοϊού στην Κίνα - Τι λένε οι ειδικοί

Πόσο τελικά είναι υπό έλεγχο η κατάσταση στο Πεκίνο, όπου καταγράφηκαν εκατοντάδες νέα κρούσματα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός στην Κίνα: Νέο ξέσπασμα του ιού στο Πεκίνο
Κορωνοϊός στην Κίνα: Νέο ξέσπασμα του ιού στο Πεκίνο/ © EPA/ROMAN PILIPEY

Τι τελικά ισχύει με το νέο ξέσπασμα κορωνοϊού στην Κίνα - Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην πρωτεύουσα Πεκίνο, όπου επιβεβαιώθηκαν εκατοντάδες νέοι φορείς.

Το Πεκίνο έθεσε υπό έλεγχο το νέο ξέσπασμα κορωνοϊού στην Κίνα, δήλωσε την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020 Κινέζος ειδικός.

Προειδοποίησε, πάντως, ότι η πρωτεύουσα μπορεί ακόμη να περιμένει σποραδικά νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Το Πεκίνο έχει καταγράψει 158 μολύνσεις μετά την επιβεβαίωση της πρώτης στις 11 Ιουνίου 2020 στο χειρότερο ξέσπασμα κορωνοϊού από τις αρχές Φεβρουαρίου. Το πρώτο νέο κρούσμα εντοπίστηκε στο τεράστιο κέντρο χονδρικής πώλησης τροφίμων Σινφάντι στο νοτιοδυτικό τμήμα της κινεζικής πρωτεύουσας.

Παρότι καταγράφηκαν μόλις μερικά κρούσματα, οι αρχές έδρασαν γρήγορα για να περιορίσουν τους κινδύνους μετάδοσης στην πρωτεύουσα, η οποία είχε λάβει πρόσφατα τα εύσημα για τα αυστηρά «αντίμετρα» που έλαβε.

Μόλις μερικές ημέρες μετά το πρώτο κρούσμα μόλυνσης, η πόλη επέστρεψε στο επίπεδο συναγερμού 2, το δεύτερο υψηλότερο σε ένα τετράβαθμο σύστημα επείγουσας απόκρισης, με αποτέλεσμα να επιβληθούν νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις των κατοίκων, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επιδημιολόγοι στην Κίνα: Υπό έλεγχο το νέο ξέσπασμα κορωνοϊού στο Πεκίνο

«Η επιδημία στο Πεκίνο έχει τεθεί υπό έλεγχο» ξεκαθάρισε ο Γου Ζουνγόου, επικεφαλής επιδημιολόγος του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων της Κίνας.

Όπως δείχνουν οι πρόσφατοι αριθμοί, «η 13η Ιουνίου ήταν η κορύφωση του τρέχοντος ξεσπάσματος» είπε ο Γου στην τακτική συνέντευξη Τύπου μία ημέρα αφότου ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης έπεσε σε 21, από 31 την προηγούμενη ημέρα.

«Όταν λέω πως είναι υπό έλεγχο, δεν σημαίνει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα μηδενιστεί αύριο ή μεθαύριο», προειδοποίησε. Και τόνισε με νόημα: «Η τάση θα επιμείνει για μία χρονική περίοδο, αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων θα μειωθεί, όπως είχαμε δει (στο Πεκίνο) τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο».

Κορωνοϊός στο Πεκίνο: Σε ισχύ αυστηρά μέτρα περιορισμού του ιού

Αν και το Πεκίνο δεν έχει τεθεί υπό αυστηρό lockdown για όλους, όπως αυτό που είχε επιβληθεί στην κεντρική πόλη Ουχάν (σ.σ. όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός στα τέλη του περασμένου έτους), η κινεζική πρωτεύουσα έχει επιβάλει αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Οι κάτοικοι 32 συνοικιών που χαρακτηρίστηκαν «μετρίου κινδύνου» και μιας περιοχής που χαρακτηρίστηκε «υψηλού κινδύνου» απαγορεύεται να φύγουν από την πόλη, ενώ οι κάτοικοι περιοχών «χαμηλού κινδύνου» πρέπει να επιδείξουν αρνητικά τεστ προκειμένου να την εγκαταλείψουν.

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικά τεστ μέσα σε λίγες ημέρες καθώς οι αρχές ενέτειναν τις προσπάθειες να εντοπίσουν όσους μολύνθηκαν από κρούσματα στην αγορά κρεάτων και ψαριών Σινφάντι ή όσους μολύνθηκαν από τον ιό εκεί.

Από τις 30 Μαΐου 2020, έως 200.000 άνθρωποι από ολόκληρο το Πεκίνο έχουν επισκεφθεί τη Σινφάντι, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Επίσης, στα αυστηρά μέτρα περιορισμού στο Πεκίνο περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

  1. Όσοι προσπαθούν να εισέλθουν στο Πεκίνο πρέπει επίσης να υποβληθούν σε τεστ και να απομονωθούν σε κεντρικά σημεία για καραντίνα.
  2. Οι αεροπορικές και χερσαίες συνδέσεις έχουν περιοριστεί. Άλλες επαρχίες και πόλεις, συμπεριλαμβανομένης και της Σανγκάης, υποβάλλουν επίσης τις αφίξεις από το Πεκίνο σε καραντίνα, αποτρέποντας στην ουσία τους ταξιδιώτες.

Την περασμένη εβδομάδα οι επαρχίες Χεμπέι, Λιαονίνγκ, Σιτσουάν και Ζεγιάνγκ είχαν αναφέρει μικρό αριθμό κρουσμάτων που σχετίζονταν με τη Σινφάντι.

Μια μικρή πόλη στη Χεμπέι με καθόλου κρούσματα που να συνδέονται με το Πεκίνο, προχώρησε σε μερικό lockdown την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020, απαγορεύοντας την είσοδο σε φορτηγά και την έξοδο σε κατοίκους με πυρετό και βήχα.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ