- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Unesco: Δύσκολη για 826 εκατ. μαθητές η εξ αποστάσεως εκπαίδευση
191 χώρες αναγκάστηκαν να κλείσουν τα σχολεία λόγω κορωνοϊού
Οι ανισότητες, σχετικά με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, είναι ιδιαίτερα έντονες σε χώρες με χαμηλό εισόδημα: στην υποσαχάρια Αφρική, το 89% των μαθητών δεν έχει πρόσβαση σε υπολογιστές.
Το μισό του συνολικού αριθμού μαθητών και μαθητριών στον κόσμο, που αριθμητικά αντιστοιχεί σε 826 εκατoμμύρια, «δεν έχει πρόσβαση σε υπολογιστή στο σπίτι», υπογραμμίζει η Unesco, την ώρα που η λύση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης προτιμάται από την πλειοψηφία των κρατών που δοκιμάζονται από την πανδημία του κορωνοϊού.
Παράλληλα, «και το 43% (706 εκατ.) των μαθητών/τριών δεν διαθέτουν πρόσβαση στο διαδίκτυο στο σπίτι», πρόσθεσε η UNESCO στη σχετική ανακοίνωσή της, καταγγέλλοντας αυτό το «ανησυχητικό ψηφιακό χάσμα στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση».
«Οι ανισότητες είναι ιδιαίτερα έντονες σε χώρες με χαμηλό εισόδημα: στην υποσαχάρια Αφρική, το 89% των μαθητών δεν έχει πρόσβαση σε υπολογιστές και το 82% δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο», σημειώνει ο Οργανισμός αυτός των Ηνωμένων Εθνών που ασχολείται με την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό.
«Επιπλέον, ενώ τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να επιτρέψουν στους μαθητές να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες, να επικοινωνούν μεταξύ τους και με τους δασκάλους τους, περίπου 56 εκατομμύρια μαθητές ζουν σε μέρη που δεν εξυπηρετούνται από δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, συμπεριλαμβανομένης σχεδόν της μισής υποσαχάριας Αφρικής», προσθέτει στην ανακοίνωσή της η UNESCO.
Τα στοιχεία τούτα συγκεντρώθηκαν από τη Διεθνή Ειδική Ομάδα για τους Δασκάλους, οργάνωσης υπό τον συντονισμό της Unesco, βάσει των δεδομένων που πορίσθηκε από το δικό της Ινστιτούτο Στατιστικής, αλλά και από τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU), αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.
Τουλάχιστον 1,5 δισεκ.μαθητές και 63 εκατ. εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επηρεάζονται από την άνευ προηγουμένου κατάσταση που προκάλεσε η πανδημία Covid-19, αναγκάζοντας 191 χώρες να κλείσουν τα σχολεία, επισημαίνει η Unesco .
Η γενική διευθύντρια της Unesco Οντρέ Αζουλαί εκτιμά πως θα «πρέπει να αυξήσουμε τις προσπάθειές μας ώστε να παρέχεται συνδεσιμότητα σε όλους», αλλά και συνάμα «να υποστηρίξουμε κι άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως κυρίως τη μετάδοση ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, αλλά και τη δημιουργικότητα σε όλους τους τρόπους μάθησης».
Η Unesco υπογραμμίζει πως πως για «εκπαιδευτικούς σε περιοχές όπου οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤIC) και άλλες μέθοδοι εξ αποστάσεως εκπαίδευσης είναι λιγότερο διαθέσιμες», η μετάβαση στην ηλεκτρονική μάθηση ήταν πολύ δύσκολη, «σχεδόν αδύνατη».
«Στην υποσαχάρια Αφρική, μόνον το 64% των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και το 50% των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν λάβει την ελάχιστη δυνατή κατάρτιση, η οποία μάλιστα συχνά δεν περιλαμβάνει δεξιότητες ΤIC», προστίθεται στην ανακοίνωση.
«Αυτές οι ανισότητες συνιστούν μία αληθινή απειλή για τη συνέχεια της μάθησης σε μία τέτοια περίοδο μιας άνευ προηγουμένου διατάραξης του εκπαιδευτικού έργου», υπογραμμίζει από την πλευρά της η Στεφανία Τζανίνι, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της UNESCO για την εκπαίδευση.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αστάθεια και οι εξωτερικές παρεμβάσεις παραμένουν σοβαρά - και άλυτα - προβλήματα
Το πλοίο φαίνεται πως ήταν κωπήλατο
Η υπόθεση αφορούσε τη Σάντι Πέγκι, νοσηλεύτρια στη Σκωτία
Η εταιρία του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει στην προσφορά 108 δισ. δολαρίων
Θα συναντηθούν με στόχο να συζητήσουν την επόμενη φάση του σχεδίου για τη Γάζα
Για τα κινηματογραφικά και streaming assets του
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από παράπονα
Πιέζουν οι ΗΠΑ, κρίσιμη συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες στο Λονδίνο
Με ύψος 1,73 μέτρα και βάρος 75 κιλά, το T800 προσφέρει έως και πέντε ώρες αυτονομίας
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της ασθένειας από τον Ιανουάριο
Τα επόμενα βήματα για κατάπαυση του πυρός εν μέσω πιέσεων από την Ουάσινγκτον
Ο νεαρός έβαλε τέλος στη ζωή του το 2012
Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές ή τραυματίες
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν αξιωματούχοι της τρομοκρατικής οργάνωσης
Η μετάβαση παραμένει εύθραυστη, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Στα social media εμφανίστηκαν ειρωνικές μετονομασίες όπως «Cloud Supremacy» και «Cloud Nationalism»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.