Κοσμος

Θρίλερ με το Eurogroup: Ξεκίνησε η συνεδρίαση έπειτα από διαδοχικές αναβολές

Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις για να βρεθεί η «χρυσή τομή» μεταξύ των κρατών - μελών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
eurogroup234432.jpg
© EPA

Κορωνοϊός: Επεισοδιακή η έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup - Προηγήθηκαν διαδοχικές αναβολές και έντονο παρασκήνιο.

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται το Eurogroup, όπου τίθεται επί τάπητος ο τρόπος οικονομικής ενίσχυσης των κρατών-μελών που πλήττονται από τον κορωνοϊό.

Μετά από διαδοχικές αναβολές, το Eurogroup άρχισε στις 22.30 το βράδυ της Πέμπτης 9 Απριλίου 2020, την ώρα που το παρασκήνιο μέχρι να ξεκινήσει η συνεδρίαση ήταν έντονο.

«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη συνεδρίαση του Eurogroup. Θα αρχίσει στις 21.30, ώρα Βρυξελλών» είχε γράψει νωρίτερα σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο εκπροσώπος του προέδρου του Eurogroup Μάριο Σεντένο, Λουίς Ρέγκο. Ακολούθησε δεύτερο tweet, με το οποίο ενημέρωνε πως η συνεδρίαση του Eurogroup ξεκίνησε. Μετά το «ναυάγιο» της περασμένης Τρίτης 7 Απριλίου 2020 και την ανυποχώρητη στάση της Ολλανδίας, η νέα συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 18.00 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας. Ωστόσο ανακοινώθηκε ότι θα αρχίσει με μία ώρα καθυστέρηση. Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος Τύπου του πρόεδρου του Συμβουλίου Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε μία ακόμη αναβολή, για τις 20.00, ώρα Ελλάδας. Για να φθάσουμε τελικά στις 22.30, όταν και ξεκίνησε η συνεδρίαση του Eurogroup για τον κορωνοϊό.

«Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις αποτελούν τα μέτρα και οι προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν το αίτημα ενός κράτους-μέλους για πρόσβαση στην πιστωτική γραμμή του ESM. Στο παρασκήνιο τίθεται έντονα το θέμα των εγγυήσεων ότι τα χρήματα από τον ESM θα διατεθούν εξ ολοκλήρου για την κάλυψη του άμεσου και έμμεσου κόστους της πανδημίας κορωνοϊού, των υγειονομικών μέτρων και των μέτρων θεραπείας και πρόληψης του Covid-19. Παράλληλα, παραμένουν οι διαφωνίες για την υιοθέτηση ή μη κορωνοομολόγων. Η Άνγκελα Μέρκελ, πάντως, επανέλαβε ότι τα κορωνοομόλογα δεν αποτελούν τη λύση στις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού.

Κορωνοϊός: Αισιόδοξος για συμφωνία στο Eurogroup ο Μάριο Σεντένο
Κορωνοϊός: Αισιόδοξος για συμφωνία στο Eurogroup ο Μάριο Σεντένο/ © EUROKINISSI/ POOL PHOTO EUROPEAN UNION

Υπενθυμίζεται ότι η Ολλανδία υιοθέτησε σκληρή στάση, ζητώντας αυστηρότερους όρους, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών κριτηρίων για κάθε χώρα. Αυτοί οι όροι, όμως, είναι πολιτικά μη αποδεκτοί για τη Ρώμη, καθώς θα την έκαναν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, να φαίνεται ότι βρίσκεται υπό την οικονομική εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράφοντας ένα μνημόνιο λόγω της πανδημίας κορωνοϊού, για την οποία δεν ευθύνεται η ίδια.

Κορωνοϊός: Αισιοδοξία Σεντένο για συμφωνία στο Eurogroup

«Δεν υπάρχουν ταξιδιώτες πρώτης θέσης στην κρίση του κορωνοϊού» είχε δηλώσει ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του πριν από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup. «Είτε θα βουλιάξουμε είτε θα κολυμπήσουμε μαζί» ξεκαθάρισε.

Μια συμφωνία μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για επιπλέον κοινά μέτρα στήριξης των οικονομιών τους για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού είναι κοντά να επιτευχθεί, είχε αναφέρει από τη μεριά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε είχε τονίσει πως πιστεύει ότι είναι δυνατόν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών να καταλήξουν σε μια συμφωνία για ένα πακέτο στήριξης 500 δισεκατ. ευρώ για να αντισταθμιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Προσπαθούμε να κάνουμε τα μέγιστα για να βοηθήσουμε να οδηγηθούν οι διαπραγματεύσεις σε μια επιτυχή ολοκλήρωση» δήλωσε ο Ρούτε σε δημοσιογράφους, σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη, λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ