Κοσμος

Πανδημία κορωνοϊού: Σε καραντίνα 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι

Στις ΗΠΑ το 30% του πληθυσμού έχει τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό - Έρημη πόλη η Νέα Υόρκη, παρόμοια εικόνα σε Λος Άντζελες και Σικάγο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η πανδημία κορωνοϊού έχει οδηγήσει πολλά κράτη να επιβάλουν υποχρεωτική καραντίνα στους πολίτες
Η πανδημία κορωνοϊού έχει οδηγήσει πολλά κράτη να επιβάλουν υποχρεωτική καραντίνα στους πολίτες/© EPA/MONIRUL ALAM

Ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο οι άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη που βρίσκονται σε καραντίνα λόγω κορωνοϊού.

Δραματική παραμένει η κατάσταση με τον Covid-19, καθώς περισσότεροι από 900 εκατ. άνθρωποι βρίσκονται σε καραντίνα λόγω πανδημίας κορωνοϊού σε πάνω από 35 χώρες σε όλο τον πλανήτη. Τα συνολικά κρούσματα κορωνοϊού έσπασαν το «φράγμα» των 300.000, με τους θανάτους να ξεπερνούν τους 13.000. Τραγωδία δίχως τέλος στην Ιταλία που μετρά 4.825 νεκρούς, με τα συνολικά κρούσματα κορωνοϊού να φθάνουν τα 53.578. Συνολικά, 171 χώρες έχουν τουλάχιστον ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού.

Τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ιταλία ο κατ' οίκον περιορισμός είναι υποχρεωτικός. Σε πολλά κράτη έχει επιβληθεί καραντίνα ή μέτρα μη αναγκαστικού χαρακτήρα στους πολίτες να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, όπου τα κρούσματα κορωνοϊού ανέρχονται σε 530 και οι θάνατοι ασθενών έχουν φθάσει τους 13. Στις ΗΠΑ, το 30% του πληθυσμού έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, με διαφορετικού τύπου μέτρα, ιδίως σε Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες και Σικάγο.

Στη Λατινική Αμερική, η Κολομβία θα εφαρμόσει υποχρεωτικό περιορισμό από το βράδυ της Τρίτης 24 Μαρτίου 2020, ενώ στη Βολιβία, όπου αναβλήθηκαν οι προεδρικές εκλογές, η κυβέρνηση έχει επιβάλει καραντίνα στη χώρα. Στη Βραζιλία, η πολιτεία του Σάο Πάολο θα βρίσκεται σε καραντίνα για 15 ημέρες από την Τρίτη 24 Μαρτίου 2020, ενώ στην Αφρική, ο περιορισμός θα εφαρμοστεί σε όλη την Τυνησία από σήμερα, Κυριακή 22 Μαρτίου, το ίδιο και στη Ρουάντα.

Νέα αυστηρά μέτρα λόγω κορωνοϊού στην Ευρώπη

Όπως έγινε γνωστό, η Ιταλία διέκοψε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες, οι οποίες δεν θεωρούνται βασικής σημασίας, και αυστηροποίησε τους κανόνες περιορισμού με το κλείσιμο όλων των χώρων πρασίνου. Στη Γαλλία τέθηκαν πρόσθετοι περιορισμοί μετακίνησης και απαγόρευση κυκλοφορίας σε αρκετές πόλεις στο νότιο τμήμα της χώρας. Η Ελβετία απαγόρευσε τις συναθροίσεις άνω των 5 ατόμων.

Εκτός Ευρώπης, η Γεωργία και το Κιργιζιστάν κήρυξαν το Σάββατο 21 Μαρτίου κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επίσης, απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκαν στην Αϊτή, τη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία, την Ιορδανία, τη Ρουμανία και την Μπουρκίνα Φάσο.

Κλείσιμο συνόρων λόγω κορωνοϊού

Από την Τρίτη 24 Μαρτίου 2020 τουρίστες θα αρχίζουν να φεύγουν από την Κούβα, που έκλεισε τα σύνορα της στους μη μόνιμους κάτοικους. Επίσης, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Μπουρκίνα Φάσο στην Αφρική έκλεισαν τα σύνορά τους από αυτό το Σαββατοκύριακο, ενώ το ίδιο έπραξε και η Ρουάντα.

Εν τω μεταξύ η Βραζιλία θα κλείσει από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020 τα σύνορά της σε υπηκόους από την Ευρώπη, την Αυστραλία και πολλές ασιατικές χώρες, ενώ το Πακιστάν στην Ασία διέκοψε όλες τις διεθνείς πτήσεις. Παράλληλα, η Ρουμανία απαγορεύει την είσοδο αλλοδαπών πολλών εθνικοτήτων στην επικράτειά της.

Κορωνοϊός: «Βροχή» τα αιτήματα για αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων

Μέσα σε αυτήν την τραγική κατάσταση πληθαίνουν τα αιτήματα για αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν από τις 24 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου στο Τόκιο της Ιαπωνίας.

Μετά τις ομοσπονδίες κολυμβήσεων των ΗΠΑ και της Γαλλίας, καθώς και τη Νορβηγική Ολυμπιακή Επιτροπή, οι αθλητικές ομοσπονδίες των ΗΠΑ και της Ισπανίας ζήτησαν και αυτές από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) την αναβολή των Αγώνων.

Κι όλα αυτά ενώ περισσότεροι από 900 εκατ. άνθρωποι βρίσκονται σε καραντίνα λόγω της πανδημίας κορωνοϊού.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ