- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
ΕΕ - Κορωνοϊός: Τα μέτρα των 27 ηγετών για την αντιμετώπιση του ιού
Ποιες είναι οι προτεραιότητες της Ευρώπης
Μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας και ειδικό ταμείο ύψους 25 δισ. για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού:
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα κάνει ότι είναι αναγκαίο», από το να επιτρέψει τη χορήγηση κρατικής βοήθειας στις εταιρείες μέχρι και την ίδρυση ενός ειδικού επενδυτικού Ταμείου για την παροχή ρευστότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις από την επιδημία του νέου κοροναϊού, αποφάσισαν οι ηγέτες των χωρών μελών απόψε.
«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα αναγκαία εργαλεία», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη βιντεοδιάσκεψη των 27 ηγετών ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε από την πλευρά της ότι θα χρησιμοποιηθούν «όλα τα διαθέσιμα εργαλεία» για να στηριχθούν οι οικονομίες που θα πληγούν από την επιδημία.
Μεταξύ των μέτρων που θα ληφθούν, η ντερ Λάιεν ανέφερε τις κρατικές ενισχύσεις στις επιχειρήσεις που θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες, την ευελιξία όσον αφορά την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή ακόμη και η ίδρυση ενός ειδικού ταμείου, του αποκαλούμενου «corona-fund», ύψους 25 δισεκ. ευρώ, για επενδύσεις αναθέρμανσης της οικονομίας βραχυπρόθεσμα. Όπως είπε, θα ζητήσει επίσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαθέσει 7,5 δισεκ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία.
«Πρέπει να δράσουμε σε μακροοικονομικό επίπεδο εναντίον της κρίσης του κοροναϊού», τόνισε χαρακτηριστικά.
Οι προτεραιότητες της Ευρώπης είναι τέσσερις, είπε ο Μισέλ: ο περιορισμός της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού, με τη λήψη αναλογικών μέτρων και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών μελών. Ειδικά για τους συνοριακούς ελέγχους, η Κομισιόν θα διεξάγει καθημερινές τηλεδιασκέψεις με τους αρμόδιους υπουργούς.
Όσον αφορά τη δεύτερη προτεραιότητα, αυτή αφορά την αποφυγή ελλείψεων στον ιατρικό εξοπλισμό. Τρίτη προτεραιότητα παραμένει η χρηματοδότηση και ο συντονισμός της έρευνας και τέταρτη η αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων, σε συνεργασία με το Γιούρογκρουπ και πιθανώς με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Μάριο Σεντένο, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι συμβαίνει με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και τη σύζυγό του, Ούσα;
Το βραβείο παρέλαβε η κόρη της
Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του του CEO της UnitedHealthcare Μπράιαν Τόμσον
Η πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια που την πρώτη θέση δεν καταλαμβάνει Ευρωπαίος ηγέτης
Η σημασία της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ
Δυο φορές ισόβια και 50 χρόνια στον 26χρονο δολοφόνο
Η πρόταση για εκείνα που θα μπορούσαν να ζητούνται από όσους επιθυμούν να επισκεφτούν τη χώρα
«Η αναγνώριση αυτή τιμά την ταυτότητά μας» δηλώνει η Τζόρτζια Μελόνι
Η συγκλονιστική περιγραφή της Σάρον για τις τελευταίες στιγμές του θρυλικού Όζι Όσμπορν
Ποιοι ήταν και γιατί δεν παρέστησαν στην εκδήλωση
Το νέο δόγμα Τραμπ στοχεύει στη δομική αποσύνθεση της ευρωπαϊκής Δύσης και την αναβίωση του πολεμικού εφιάλτη
Ένας από τους πιο διάσημους τραγουδιστές όπερας στις ΗΠΑ
Πώς περιγράφει τον χώρο όπου κρατήθηκε για 20 ημέρες
Οι τοπικές αρχές εκτιμούν ότι ο αριθμός των θυμάτων θα μπορούσε να αυξηθεί
Χρησιμοποιήθηκε από κλινικές γονιμότητας σε 14 χώρες της Ευρώπης
60.000 άτομα ελέγχουν τριπλάσιο πλούτο από 4 δισ. ανθρώπους - Εντείνονται οι ανισότητες
Με λίγα τραύματα σώθηκε η οδηγός - Χωρίς ούτε μία γρατζουνιά ο πιλότος
Ακόμα τρεις εκτελέσεις είναι προγραμματισμένες ως το τέλος του 2025
Πρώτη χώρα που προχώρησε στην απαγόρευση της χρήσης μέσων κοινωνικής δικτύωσης από άτομα κάτω των 16 ετών.
Καταδικάστηκε η ρωσική επιθετικότητα, οι επιθέσεις σε αμάχους και υποδομές και απαιτήθηκε σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.