- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΕΕ - Κορωνοϊός: Τα μέτρα των 27 ηγετών για την αντιμετώπιση του ιού
Ποιες είναι οι προτεραιότητες της Ευρώπης
Μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας και ειδικό ταμείο ύψους 25 δισ. για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού:
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα κάνει ότι είναι αναγκαίο», από το να επιτρέψει τη χορήγηση κρατικής βοήθειας στις εταιρείες μέχρι και την ίδρυση ενός ειδικού επενδυτικού Ταμείου για την παροχή ρευστότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις από την επιδημία του νέου κοροναϊού, αποφάσισαν οι ηγέτες των χωρών μελών απόψε.
«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα αναγκαία εργαλεία», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη βιντεοδιάσκεψη των 27 ηγετών ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε από την πλευρά της ότι θα χρησιμοποιηθούν «όλα τα διαθέσιμα εργαλεία» για να στηριχθούν οι οικονομίες που θα πληγούν από την επιδημία.
Μεταξύ των μέτρων που θα ληφθούν, η ντερ Λάιεν ανέφερε τις κρατικές ενισχύσεις στις επιχειρήσεις που θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες, την ευελιξία όσον αφορά την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή ακόμη και η ίδρυση ενός ειδικού ταμείου, του αποκαλούμενου «corona-fund», ύψους 25 δισεκ. ευρώ, για επενδύσεις αναθέρμανσης της οικονομίας βραχυπρόθεσμα. Όπως είπε, θα ζητήσει επίσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαθέσει 7,5 δισεκ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία.
«Πρέπει να δράσουμε σε μακροοικονομικό επίπεδο εναντίον της κρίσης του κοροναϊού», τόνισε χαρακτηριστικά.
Οι προτεραιότητες της Ευρώπης είναι τέσσερις, είπε ο Μισέλ: ο περιορισμός της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού, με τη λήψη αναλογικών μέτρων και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών μελών. Ειδικά για τους συνοριακούς ελέγχους, η Κομισιόν θα διεξάγει καθημερινές τηλεδιασκέψεις με τους αρμόδιους υπουργούς.
Όσον αφορά τη δεύτερη προτεραιότητα, αυτή αφορά την αποφυγή ελλείψεων στον ιατρικό εξοπλισμό. Τρίτη προτεραιότητα παραμένει η χρηματοδότηση και ο συντονισμός της έρευνας και τέταρτη η αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων, σε συνεργασία με το Γιούρογκρουπ και πιθανώς με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Μάριο Σεντένο, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καλεί σε ισχυρότερη άμυνα και αξιακό ρόλο - Επικρίνει τη διεθνή στάση ΗΠΑ και Ισραήλ
Δηλώνει «100% μέσα», σε χιουμοριστικός τόνο αλλά χωρίς απάντηση από Τραμπ Τζούνιορ και Έρικ
Η πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια πρόεδρος το 2024 άφησε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο
Ο Ποντίφικας καταδικάζει τη βία στη Μέση Ανατολή και υπερασπίζεται τους αμάχους
Είχε διαγνωστεί με σχιζοφρένεια και κυκλοφορούσε ελεύθερος πριν σκοτώσει την 23χρονη
«Δεν έχουν κανένα διαπραγματευτικό ατού, μόνο τον εκβιασμό με τα Στενά του Ορμούζ»
Οι πλατφόρμες φέρονται να τροφοδοτούσαν τον ρωσικό στρατό, σύμφωνα με το Κίεβο
Είναι ένας από τους λόγους για τον οποίο επισκέπτονται τη χώρα όλο και περισσότεροι επισκέπτες
Παρέμβαση Τραμπ πριν τις κάλπες και στήριξη Όρμπαν με έμφαση σε ασφάλεια, οικονομία και μετανάστευση
Επιχείρηση διάσωσης και ασφαλής μεταφορά πληρώματος στο Καράτσι
Ο 20χρονος γιος του Αμερικανού προέδρου εισέρχεται στην αγορά των ποτών
Το αγόρι βρισκόταν στο ξενοδοχείο για διακοπές με την οικογένειά του
Το Ιράν καλεί τους γείτονες να απορρίψουν ΗΠΑ και Ισραήλ, επιδιώκοντας ενίσχυση της επιρροής του
Ο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποίησε πλάνα ωμής βίας για να στοχοποιήσει τους μετανάστες από την Αϊτή
Δυσαρέσκεια για ΗΠΑ - Διπλωματικές επαφές σε Μπαχρέιν και ΗΑΕ για σταθερότητα και ναυσιπλοΐα
Με στόχο άμεσες συνομιλίες με ΗΠΑ και Ισραήλ ενώ είναι εύθραυστη η εκεχειρία και αυξανόμενη η ένταση
Η Gallup καταγράφει υψηλό στρες και πτώση αφοσίωσης - Επιπτώσεις στην παραγωγικότητα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τους νέους 18 ετών να ανακαλύψουν την ήπειρο
«Θα δεχτούμε πίεση στο μέτωπο και στη διπλωματία»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.