- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ο πέμπτος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Χαβιέρ Πέρες δε Κουέγιαρ, πέθανε σήμερα στα 100 του χρόνια.
Ο Χαβιέρ Πέρες δε Κουέγιαρ, περουβιανός διπλωμάτης, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών από το 1982 ως το 1991, απεβίωσε χθες Τετάρτη το βράδυ στη Λίμα σε ηλικία 100 ετών, γνωστοποίησε ο γιος του.
«Ο πατέρας μου πέθανε έπειτα από μια περίπλοκη εβδομάδα, εξέπνευσε στις 20:09 [σ.σ. στις 03:09 το πρωί της Πέμπτης ώρα Ελλάδας ] κι αναπαύεται εν ειρήνη», είπε ο Φρανσίσκο Πέρες δε Κουέγιαρ στον περουβιανό ραδιοφωνικό σταθμό RPP.
Στη σορό του πρώην διπλωμάτη καριέρας θα αποδοθούν τιμές αύριο Παρασκευή στο ανάκτορο Τόρε Τάγκλε, την έδρα του υπουργείου Εξωτερικών του Περού, πριν ενταφιαστεί στο νεκροταφείο Πρεσβίτερο Μαέστρο της Λίμας, σύμφωνα με τον ίδιο.
Γεννημένος στη Λίμα το 1920, ο Χαβιέρ Πέρες δε Κουέγιαρ ήταν ο πέμπτος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Ο νυν Γενικός Γραμματέας, ο Αντόνιο Γκουτέρες, του έκανε τιμητική αναφορά νωρίτερα φέτος, όταν έκλεισε τα εκατό του χρόνια, τη 19η Ιανουαρίου.
«Με μεγάλη υπερηφάνεια και με μεγάλη χαρά σου απευθύνω τις καλύτερες ευχές μου με την ευκαιρία των εκατοστών σου γενεθλίων. Σκέφτομαι συχνά το παράδειγμά σου και την εμπειρία σου, που με εμπνέουν και με καθοδηγούν», είχε σημειώσει ο Γκουτέρες σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
«Η ζωή σου εκτείνεται όχι μόνο σε έναν αιώνα, αλλά και σε όλη την ιστορία των Ηνωμένων Εθνών», είχε προσθέσει ο Πορτογάλος.
Ο Πέρες δε Κουέγιαρ υπήρξε πρεσβευτής, υπουργός Εξωτερικών και ταυτόχρονα πρωθυπουργός στη μεταβατική κυβέρνηση του Βαλεντίν Πανιάγκουα (22η Νοεμβρίου 2000 - 28η Ιουλίου 2001). Ήταν επίσης υποψήφιος για την προεδρία της χώρας της Λατινικής Αμερικής το 1995, όταν ηττήθηκε από τον Αλμπέρτο Φουχιμόρι. Υπήρξε ειδικός επιτετραμμένος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο (1975-1977).
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.