«Απρόσεχτες» οι φοιτήτριες θύματα του βιασμού
Οργή με τη δήλωση του γραφείου ασφαλείας πανεπιστημίου της Κένυας
Κένυα: Στόχος σφοδρών επικρίσεων το πανεπιστήμιο του Ναϊρόμπι μετά τη δημοσίευση υπομνήματος στο οποίο χαρακτηρίζει «απρόσεκτα» τα θύματα βιασμού.
Πανεπιστήμιο της Κένυας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις αφού χαρακτήρισε «απρόσεκτες» τις φοιτήτριες που πέφτουν θύματα βιασμού.
Το γραφείο του πανεπιστημίου του Ναϊρόμπι που είναι αρμόδιο για θέματα ασφαλείας έστειλε την Τρίτη σε όλους τους φοιτητές ένα υπόμνημα σχετικά με τον αυξημένο αριθμό ληστειών και βιασμών.
«Και στα τρία περιστατικά βιασμού που έχουν αναφερθεί από πέρυσι παρατηρείται ότι οι φοιτήτριες συμπεριφέρθηκαν ξεκάθαρα με απρόσεκτο τρόπο», έγραφε το υπόμνημα.
Μάλιστα ανέφερε τη συγκεκριμένη περίπτωση μίας φοιτήτριας η οποία «διασκέδασε σε πολλά μπαρ σε όλη την πόλη και αποφάσισε να επιστρέψει μόνη της με τα πόδια, μεθυσμένη» όταν της άρπαξαν την τσάντα και τρεις άνδρες τη βίασαν.
Προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων η πρώην υποψήφια για τη προεδρία της Κένυας Μάρθα Καρούα και την ακτιβίστρια Αντέλ Ονιάνγκο, η οποία ήταν και η ίδια θύμα βιασμού, ιδρύτρια της οργάνωσης “No means no”, εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους μέσω Twitter.
«Ένα θύμα βιασμού δεν θα πρέπει ποτέ να κατηγορείται. Με αυτό τον τρόπο μεταφέρεται η ευθύνη του εγκλήματος στο θύμα», κατήγγειλε η Ουαρίμου Μουνγίνγκι Ουαχόμε εκτελεστική διευθύντρια της ένωσης Coalition on Violence Against Women.
Σχεδόν 5.500 άνθρωποι υπέγραψαν σε διάστημα μίας ημέρας διαδικτυακή αίτηση με την οποία ζητούσαν από το πανεπιστήμιο να αντιμετωπίσει τους βιαστές ως «τους πραγματικούς εχθρούς».
Το πανεπιστήμιο αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη. «Το υπόμνημα επεδείκνυε έλλειψη ευαισθησίας και δεν εκπροσωπεί τις αξίες και την εικόνα του πανεπιστημίου του Ναϊρόμπι», έγραψε ο αντιπρύτανης Στίβεν Κιάμα σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της κυβέρνησης της Κένυας, το 2018 καταγγέλθηκαν 921 βιασμοί, αν και οι ειδικοί εξηγούν ότι πολλά περιστατικά σεξουαλικής βίας δεν καταγγέλλονται. Εξάλλου κάποιες γυναίκες και κορίτσια έχουν αναφέρει ότι έπεσαν θύματα βιασμού από αστυνομικούς όταν προσπάθησαν να καταγγείλουν επιθέσεις.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ίδια έχει δηλώσει πως η απόφαση του εφετείου θα καθορίσει το μέλλον της
Πάνω από 20.000 οι συλλήψεις και 640 οι νεκροί
Μαζί με τον Ντέιβιντ Χάρμπορ, παρά τις φήμες περί «εκφοβισμoύ και παρενόχλησης» στα γυρίσματα
Παραμένουν άγνωστα τα προϊόντα στα οποία θα επιβληθούν οι δασμοί
Υπεξαίρεσε 3 εκατομμύρια από την κοινή τους επιχείρηση για την ερωμένη του
Οι ΗΠΑ δεν θα είναι σε θέση να καταβάλουν τις απαιτούμενες αποζημιώσεις σε μια τέτοια περίπτωση
Απόφαση Μακρόν για γαλλικό προξενείο, μήνυμα στήριξης στην αυτονομία της Γροιλανδίας
Οι αρχές έχουν ξεκινήσει επιχείρηση εντοπισμού, με τη συμμετοχή πάνω από 100 δασικών υπαλλήλων
Ένα ακόμα επεισόδιο στο «σήριαλ»
Στον Λευκό Οίκο η ηγέτιδα της βενεζουελάνικης αντιπολίτευσης
Το σκίτσο δημοσιεύτηκε στις 9 Ιανουαρίου, ημέρα εθνικού πένθους για την Ελβετία στη μνήμη των 40 νεκρών
Εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενεπλάκη ελεύθερος σκοπευτής
Aπέναντι στις πιέσεις που, όπως υποστηρίζει, ασκεί η Ρωσία
Σκληρή γλώσσα από τον αμερικανό ηθοποιό προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ
Ενώ τα κρατικά μέσα δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις απώλειες των δυνάμεων ασφαλείας
Η Mattel παρουσιάζει την πρώτη Barbie στο φάσμα του αυτισμού, ενισχύοντας τη συμπερίληψη στα παιχνίδια
Στο ΥΠΕΞ στην Τεχεράνη κλήθηκαν διπλωμάτες από Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία και Γαλλία για διάβημα διαμαρτυρίας
«H ήττα του κακού πλησιάζει», δήλωσε η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.