- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Δημοσιογράφος του Economist «κρατούμενος» 7 εβδομάδες στο Ιράν
Χωρίς να του απαγγελθεί καμία κατηγορία
Ανταποκριτής του περιοδικού The Economist κρατήθηκε χωρίς λόγο επί 7 εβδομάδες στο Ιράν.
Ο Νίκολας Πέλαμ, ανταποκριτής του περιοδικού The Economist στη Μέση Ανατολή, αναγκάστηκε να μείνει παρά τη θέλησή του στο Ιράν επί επτά εβδομάδες, χωρίς να του απαγγελθεί ποτέ επισήμως κατηγορία, ούτε να τεθεί επισήμως υπό κράτηση, μολονότι διέθετε έγκυρη βίζα, αφηγείται ο ίδιος στο τεύχος Φεβρουαρίου/Μαρτίου του περιοδικού.
Ο Πέλαμ ταξίδεψε στο Ιράν τον Ιούλιο του 2019, εφοδιασμένος με δημοσιογραφική βίζα, για μια αποστολή που — νόμιζε — θα διαρκούσε μία εβδομάδα. Εντέλει έμεινε στην Ισλαμική Δημοκρατία επτά εβδομάδες, χωρίς παραδόξως να περιορίζονται οι κινήσεις του στην Τεχεράνη.
Για ποιο πράγμα τον κατηγορούσαν; Ποιο ήταν το διακύβευμα; «Δεν έχω ιδέα, θα πρέπει να ρωτήσετε τους Ιρανούς», είπε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Μοιάζει σαφές πως [οι διάφορες ιρανικές υπηρεσίες ασφαλείας] δεν συντονίστηκαν», πρόσθεσε. «Ο τρόπος σκέψης τους είναι μυστήριο για μένα». Την ημέρα της προγραμματισμένης επιστροφής του στο Λονδίνο, ο Πέλαμ τέθηκε υπό κράτηση από ανθρώπους της υπηρεσίας πληροφοριών των Φρουρών της Επανάστασης. Μολαταύτα, δεν του απαγγέλθηκε καμία κατηγορία, ούτε φυλακίστηκε. «Ήμουν παγιδευμένος σ’ ένα πολιτικό παιγνίδι (...) που δεν είχα απολύτως καμιά δυνατότητα να επηρεάσω», τονίζει σε άρθρο του, το οποίο έγινε πρωτοσέλιδο στο περιοδικό. Το διαβατήριό του κατασχέθηκε, πάντως του επιτρεπόταν να κινείται ελεύθερα στην Τεχεράνη: να συχνάζει σε εβραϊκές συνοικίες, να συζητά με Ιρανούς, να πηγαίνει σε γάμους.
«Αλλά φυσικά δεν ήμουν εντελώς ελεύθερος. Με αστυνόμευα εγώ για λογαριασμό του καθεστώτος, ήμουν ο δεσμοφύλακας και ο λογοκριτής του εαυτού μου, έχοντας πλήρη συναίσθηση του γεγονότος ότι το παραμικρό λάθος θα μπορούσε να έχει συνέπειες», γράφει ο Πέλαμ.
Περιγράφει μια μορφή παράνοιας που έμοιαζαν να μοιράζονται πολλοί από τους συνομιλητές του. «Αισθανόμουν την παρουσία εκατοντάδων ηλεκτρονικών ματιών. Τα πιο φιλικά πρόσωπα που με χαιρετούσαν ίσως ήταν καταδότες. Και δεν μπορούσα να φύγω από το Ιράν», συνεχίζει. «Αλλά έτσι είναι ο δρόμος στην Τεχεράνη. Άλλες λεωφόροι ανοίγουν, άλλες κλείνουν. Όλοι νοιώθουν αιχμάλωτοι».
Η διαμονή του τερματίστηκε μετά την καταβολή προστίμου 200 δολαρίων. Του επιβλήθηκε διότι έμεινε περισσότερο από όσο προέβλεπε η βίζα του.
Οι συλλήψεις ξένων στο Ιράν, ιδίως ανθρώπων με διπλή υπηκοότητα, που συχνά κατηγορούνται για κατασκοπεία, έχουν πολλαπλασιαστεί αφότου η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποχώρησε μονομερώς το 2018 από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας και επανέφερε σε ισχύ τις ασφυκτικές αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης. Ο Γάλλος Ρολάντ Μαρσάλ και η Γαλλοϊρανή Φαριμπά Αντελκά, πανεπιστημιακοί του Κέντρου Διεθνών Ερευνών (Centre de recherches internationales, CERI) του Sciences-Po Paris, συνεχίζουν να είναι φυλακισμένοι στο Ιράν από τον Ιούνιο του 2019.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δημήτρης Κούρκουλας, Πλάμεν Τόντσεφ, Κώστας Υφαντής, Ινώ Αφεντούλη, Γιάννης Κουτσομύτης και Έλενα Λαζάρου αναλύουν τις εξελίξεις
H Νίνα Χρουστσόβα είνια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο The New School στη Νέα Υόρκη
Η επικήρυξη αφορά και τον Μοτζταμπά Χαμενεΐ
Διαγραμμένη δήλωση στο Telegram, όπου καταγγέλλει ψυχολογική πίεση των παικτριών και πολιτικό κλίμα
Ομοσπονδιακός δικαστής έκρινε ότι η έρευνα στόχευε να πιέσει τη Fed για μείωση επιτοκίων
H εφαρμογή του μέτρου δεν είναι απόλυτα αποτελεσματική
Η κίνηση αυτή έρχεται σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της σύγκρουσης
Η υπόθεση τον κολοσσό της ζωντανής ψυχαγωγίας που ελέγχει μεγάλο μέρος της αγοράς
Με σφυριά και καλέμια έσπασαν τις βιτρίνες του μαγαζιού
Ο Αμερικανός πρόεδρος επιτίθεται χυδαία στον Χέρτσογκ - Το Ισραήλ απαντά για «παραβίαση κυριαρχίας»
Νοσηλεύεται με βρογχοπνευμονία - Διπλωματική ένταση μετά την ανάκληση βίζας Αμερικανού αξιωματούχου
Το Arctic Metagaz πλέει ακυβέρνητο μετά από επίθεση με drone - Παρακολουθούν Μάλτα και Ιταλία
Τι αποκαλύπτει νέο βιβλίο
Γαλλία και Ιταλία ανοίγουν δίαυλο με το Ιράν - Φόβοι για ενεργειακό σοκ στην Ευρώπη
Δικαστικό όργανο στην Αυστραλία δικαίωσε την εταιρεία που την απέλυσε - Το σκεπτικό της απόφασης
Η φωτογραφία θεωρείται ότι τραβήχτηκε στο Μάρθα’ς Βίνγιαρντ της Μασαχουσέτης μεταξύ 1999 και 2000
«Έχουμε εντολές για μη δημοσίευση φωτογραφιών και βίντεο» λέει ένας από αυτούς
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός ρίχνεται στην καμπάνια για το δημοψήφισμα, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πιθανή ήττα
Γαλλία και Ιταλία ξεκινούν συνομιλίες για τα Στενά του Ορμούζ, λένε οι FT
Αξιωματούχοι αποκαλύπτουν επιφυλάξεις Βανς πριν την επίθεση - Δημόσια στήριξη μετά την απόφαση Τραμπ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.