Κοσμος

Κόμπι Μπράιαντ: Το ελικόπτερο έκανε κύκλους πριν τη συντριβή

Νέες αποκαλύψεις για την τραγωδία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Νέες αποκαλύψεις για τις συνθήκες της πτήσης πριν την πτώση του ελικοπτέρου του Κόμπι Μπράιαντ.

Το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Κόμπι Μπράιαντ, η κόρη του Τζιάννα και ακόμα εφτά άτομα, πετούσε σε συνθήκες ομίχλης οι οποίες θεωρήθηκαν αρκετά επικίνδυνες ώστε οι τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες να κρατήσουν στο έδαφος τα ελικόπτερά τους.

Την παραπάνω πληροφορία μεταφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ, λίγες ώρες μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου του θρύλου του NBA. Σύμφωνα με το αστυνομικό τμήμα του Λος Άντζελες το ελικόπτερο του Μπράιαντ «σηκώθηκε» από τη Σάντα 'Ανα στην κομητεία Όραντζ νότια τους Λος Άντζελες λίγο μετά τις 9 πμ, ώρα κατά την οποία οι συνθήκες δεν ήταν κατάλληλες για πτήση.

Υπήρχαν ομιχλώδεις συνθήκες στα 1.300 πόδια και ορατότητα περίπου πέντε μίλια. Ο πιλότος πετούσε µε κανόνες πτήσεως εξ όψεως (VFR), πράγμα που σημαίνει ότι βασιζόταν στη δυνατότητα να βλέπει το έδαφος.

© EPA/LA COUNTY SHERIFF'S DEPARTMENT HANDOUT

Σύμφωνα με διεθνή Μέσα, στις 9:20 πμ το ελικόπτερο έκανε κύκλους για περίπου 15 λεπτά ανατολικά του Interstate 5 (διαπολιτειακή – εθνική λεωφόρος. Επίσης, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας (ATC) έδωσαν προτεραιότητα σε άλλα αεροσκάφη έναντι του ελικοπτέρου για περίπου 11 λεπτά, πριν δώσουν άδεια στο Sikorsky S-76 να συνεχίσει την πορεία του βόρεια κατά μήκος του Interstate 5 μέσω του εναέριου χώρου του Μπέρμπανγκ.

Λόγω της περιορισμένης ορατότητας, ο χειριστής θα μπορούσε να έρθει σε επαφή με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και να ζητήσει να μεταβεί σε κανόνες ενόργανης πτήσης (IFR), πράγμα που θα του επέτρεπε να πλοηγηθεί στην ομίχλη. 

Ωστόσο, όταν οι πιλότοι πετούν μέσω IFR, μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για έγκριση, ειδικά στη νότια Καλιφόρνια, της οποίας ο εναέριος χώρος έχει διαρκή κυκλοφορία. Έτσι το αεροσκάφος συνέχισε να πετά με συνθήκες VFR.

Στις 9.44 π.μ. το ελικόπτερο στράφηκε προς τα νοτιοανατολικά και ανέβηκε σε ύψος περισσότερα από 2.000 πόδια. Σε ηχητικό ντοκουμέντο που καταγράφηκε λίγο πριν τη συντριβή ακούγεται ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας να λέει στον πιλότο του ελικόπτερου «είστε ακόμα σε πολύ χαμηλό επίπεδο» για να εντοπιστεί από το ραντάρ.

Αυτό δεν φάνηκε να αποτέλεσε σήμα κινδύνου καθώς το ελικόπτερο ήταν σε ανοδική πορεία σε εκείνη τη χρονική στιγμή και ο ελεγκτής αναφερόταν στην τεχνική δυσκολία να διαβάσει τα δεδομένα αντί να προειδοποιήσει για μια επικείμενη συντριβή.

Στη συνέχεια το ελικόπτερο ακολούθησε καθοδική πορεία και συνετρίβη στην πλαγιά ενός λόφου σε περίπου 1.400 πόδια, σύμφωνα με στοιχεία από το Flightradar24.

Όταν έπληξε το έδαφος, το ελικόπτερο πετούσε με περίπου 184 μίλια την ώρα.

Υπενθυμίζεται ότι όπως μετέδωσε το CBS, εκτός από τον παλαίμαχο θρύλο του NBA, στο ελικόπτερο επέβαιναν ακόμη η 13χρονη κόρη του, Τζιάνα Μπράιαντ, ο προπονητής μπέιζμπολ, Τζον Αλτομπέλι, η σύζυγός του, Κέρι, και η κόρη τους, Αλίσα Αλτομπέλι, η προπονήτρια μπάσκετ της Τζιάνα, Κριστίνα Μάουζερ, η συμπαίκτρια της Τζιάνα, Πέιτον Τσέστερ, και η μητέρα της Πέιτον, Σάρα Τσέστερ, καθώς και ο πιλότος Άρα Ζομπαγιάν.