- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Στέρτζον: Η Σκωτία θέλει το δικαίωμά της να επιλέξει το δικό της μέλλον
Το SNP κέρδισε 48 από τις 59 έδρες της Σκωτίας
Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) έχει εντολή για δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Σκωτίας
Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πρέπει να εστιάσει στην πραγματικότητα και να αναγνωρίσει ότι το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) έχει εντολή για δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον.
Το SNP κέρδισε 48 από τις 59 έδρες της Σκωτίας στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου στις βουλευτικές εκλογές, γεγονός που ωθεί την Στέρτζον να πιέσει για την διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.
Ωστόσο, ο Τζόνσον, ενισχυμένος από την συντριπτική νίκη του Συντηρητικού Κόμματος και την εξασφάλιση πλειοψηφίας 80 εδρών δήλωσε τηλεφωνικά στην Στέρτζον ότι είναι αντίθετος στην διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος.
«Ημουν αυστηρή μαζί του ότι έχω εντολή για να προσφέρω στους ανθρώπους την επιλογή. Επανέλαβε ότι είναι αντίθετος σε αυτό», δήλωσε η Στέρτζον στο Skynews. «Αλλά...ας εστιάσουμε στην πραγματικότητα εδώ -οι εκλογές αυτής της εβδομάδας ήταν μία στιγμή ορόσημο για την Σκωτία», πρόσθεσε.
Οι πολίτες της Σκωτίας ψήφισαν στο δημοψήφισμα του 2014 υπέρ της παραμονής της χώρας τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν η αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν υπήρχε ούτε ως υποψία στον ορίζοντα. Δύο χρόνια μετά, ψήφισαν υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Εκτοτε, η Στέρζον επιμένει ότι η Σκωτία αξίζει μία ευκαιρία να αποφασίσει εάν θέλει να γίνει ανεξάρτητη χώρα, διότι αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς την θέλησή της, ακολουθώντας την πλειοψηφία των πολιτών της Αγγλίας και της Ουαλίας που ψήφισαν υπέρ του Brexit.
Η Νίκολα Στέρζον δήλωσε χθες ότι η ημιαυτόνομη κυβέρνηση του Εδιμβούργου θα δώσει την άλλη εβδομάδα στην δημοσιότητα εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία για την μεταφορά εξουσιών από το Λονδίνο που θα της επιτρέψει να οργανώσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.
«Είναι ξεκάθαρο ότι η Σκωτία θέλει διαφορετικό μέλλον από αυτό που επελέγη από το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου και η Σκωτία θέλει το δικαίωμά της να επιλέξει το δικό της μέλλον», είπε σήμερα η Νίκολα Στέρτζον.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απόφαση σταθμός Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου
Για «υβριδική επίθεση» κάνει λόγο η φον ντερ Λάιεν
«Οι γιατροί δεν μας λένε αν θα τα καταφέρει» λέει ο αδελφός της
Αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί τις επόμενες μέρες
Τι απαντά η πλευρά Μπλερ στο δημοσίευμα
«Δεν θέλουμε η Ευρώπη να αλλάξει», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Οι ακτιβίστριες είχαν διαδηλώσει έξω από το θέατρο του ηθοποιού Αρί Αμπιτάν, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για βιασμό
Η αστάθεια και οι εξωτερικές παρεμβάσεις παραμένουν σοβαρά - και άλυτα - προβλήματα
Το πλοίο φαίνεται πως ήταν κωπήλατο
Η υπόθεση αφορούσε τη Σάντι Πέγκι, νοσηλεύτρια στη Σκωτία
Η εταιρία του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει στην προσφορά 108 δισ. δολαρίων
Θα συναντηθούν με στόχο να συζητήσουν την επόμενη φάση του σχεδίου για τη Γάζα
Για τα κινηματογραφικά και streaming assets του
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από παράπονα
Πιέζουν οι ΗΠΑ, κρίσιμη συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες στο Λονδίνο
Με ύψος 1,73 μέτρα και βάρος 75 κιλά, το T800 προσφέρει έως και πέντε ώρες αυτονομίας
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της ασθένειας από τον Ιανουάριο
Τα επόμενα βήματα για κατάπαυση του πυρός εν μέσω πιέσεων από την Ουάσινγκτον
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.