Κοσμος

BRUSSELS-ATHENS-SANFRANCISCO

Ο Πέτρος Κουπέγκος στις Βρυξέλλες με ένα ΚΛΙΚ μαθαίνει τα πάντα

1869-66444.jpg
Πέτρος Κουπέγκος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
6037-25612.jpg

Επειδή η Δημόσια πληροφορία, η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ που αφορά όλους, είναι μέσο για την εφαρμογή μιας πιο αποτελεσματικής και πλήρους Δημοκρατίας, τα τεχνολογικά μέσα που μπορούν να διαχειριστούν πλήθος πληροφοριών αντικειμενικά, με ταχύτητα και μη καταχρηστικό τρόπο είναι εργαλεία στην ΥΠΗΡΕΣΙΑ των πολιτών.

Στο Σαν Φρανσίσκο http://sanfrancisco.crimespotting.org/ και το Οκλαντ http://oakland.crimespotting.org/ δεδομένα για την εγληματικότητα στους δρόμους της πόλης είναι προσβάσιμα στο διαδίκτυο με τρόπο απλό, άμεσο και αναλυτικό.

Το πρότζεκτ, που διαχειρίζεται μια πρωτοποριακή εταιρία που υλοποιεί εφαρμογές καινοτόμων ΙΔΕΩΝ, δίνει στην πόλη και τους κατοίκους της μια διαδραστική εικόνα της πραγματικής κατάστασης στον τομέα της εγληματικότητας.

Τέτοιες εφαρμογές όμως που έχουν αυταπόδεικτη χρησιμότητα θα μπορούσαν να καλύψουν πολλούς άλλους τομείς για τους οποίους η δημόσια ενημέρωση είναι χρήσιμη και ίσως απαραίτητη.

Μήπως θα θέλατε να ξέρετε πότε και που συλλέγει μεγάλα άχρηστα αντικείμενα ο Δήμος σας; πότε και που φυτεύει δέντρα και διαμορφώνει χώρους πράσινου; πότε και που σχεδιάζει ή του προτείνουν να μετατρέψει οδούς οχημάτων σε πεζόδρομους; πότε και που βρίσκονται ανοιχτά τα αθλητικά κέντρα, τα κέντρα υγείας, τα στέκια πληροφόρησης; οι λαϊκές αγορές; πότε και που γίνονται δημόσια έργα που αποκλείουν την πρόσβαση; πότε και που γίνονται πράξεις βίας ή υπάρχουν έντονα ζητήματα ασφάλειας;....... και άλλα πολλά περισσότερα που μπορεί να φανταστείτε ή πραγματικά να χρειάζεστε...

Και άν όλα αυτά ήταν μόνο ένα ΚΛΙΚ κοντά σας; και όλα αυτά ίσως σε μια απλή εφαρμογή στο κινητό σας τηλέφωνο με τον χάρτη, τις βασικές πληροφορίες, τα πρόσωπα για άμεση επικοινωνία...;

Η καλύτερη ενημέρωση των Πολιτών τους ευαισθητοποιεί για ζητήματα που άλλοτε αγνοούσαν, τους κινητοποιεί για εκείνα τα θέματα που τους αφορούν και είναι οι τελευταίοι που μαθαίνουν, τους κάνει ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΥΣ στις εξελίξεις δίνοντας τους την ευκαρία να ΔΡΑΣΟΥΝ.

Αν και αυτά, προς το παρόν, αφορούν ιδέες που τα τελευταία χρόνια υλοποιούνται στην αλλη μεριά του ατλαντικού, τι εμποδίζει τον δήμο των Βρυξελλών, του Παρισιού, ή της Αθήνας να κάνει το ίδιο. Η "απόσταση" είναι στην πραγματικότητα όσο ένα e-mail με τον διαχειριστή του πρότζεκτ στο Σαν Φρανσίσκο και τα υπόλοιπα ...έπονται.

Θα αλλάξουμε κάπως τον κόσμο μας, θα γίνουμε μια πιο δεμένη κοινωνία, θα κάνουμε τα πράγματα πιο αποτελεσματικά, πιο θετικά αν κάνουμε αυτό το απλό βήμα, αυτό το ΚΛΙΚ!

Επειδή δε αυτά τα πράγματα δεν είναι καθόλου "εξωτικά" σας παραπέμπω στην επιτυχημένη στην Ελλάδα καταγραφή των πυρκαϊών από τον ΤΗΛΑΦΟ και το νέο σχέδιο που έχει καταθέσει ο εμπνευστής του (ΤόΠΟΙ) στον opengov.

Αυτά γιατί η Ελλάδα ΔΕΝ είναι και δεν πρέπει να είναι μόνο χρέη, ούτε Αθήνα μόνο Εξάρχεια.

http://oakland.crimespotting.org/

http://www.topoi.gr/

http://tilaphos-fires.blogspot.com/

http://sanfrancisco.crimespotting.org/

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.