Κοσμος

Στους διαδρόμους ενός μουσείου

Ο Ηλίας Αλκαλάι γιορτάζει στο New Museum της Νέας Υόρκης το Pritzker Architecture Prize 

1944-817_0.jpg
Ηλίας Αλκαλάι
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
6384-26227.jpg

Το Pritzker Architecture Prize θεωρείται από πολλούς το βραβείο Νόμπελ της αρχιτεκτονικής. Νικητές του βραβείου στο παρελθόν έχουν υπάρξει μεταξύ άλλων οι  Oscar Niemeyer, Rem Koolhaas, Sir Norman Foster, Herzog & de Meuron, και Jean Nouvel.

Το φετινό Pritzker Architecture Prize απονεμήθηκε στις 17 Μαîου στο Ellis Island στη Νέα Υόρκη· οι νικητές είναι οι Kazuyo Sejima και Ryue Nishizawa της εταιρίας SANAA με έδρα το Τόκιο. Η Sejima είναι η δεύτερη γυναίκα που τιμάται με το βραβείο και ο Nishizawa, μόλις 43 χρονών, ο νεαρότερος νικητής στην ιστορία του θεσμού.

Η SANAA φυσικά σχεδίασε και το New Museum της Νέας Υόρκης, το οποίο άνοιξε το 2008 και περιλαμβάνει ανάμεσα στους ιδρυτές και τα διοικητικά του μέλη το Δάκη Ιωάννου, έναν από τους πιο σημαντικούς συλλέκτες τέχνης στον κόσμο. Η συλλογή του, που δεν έχει εκτεθεί ποτέ ξανά στις Η.Π.Α., στεγάζεται στο μουσείο υπό την επιμέλεια του Jeff Coons, καταλαμβάνοντας ολόκληρο τον εκθεσιακό του χώρο.

Την Τετάρτη, 19 Μαîου το New Museum γιόρτασε το Pritzker Architecture Prize της  SANAA με μια σειρά ειδικά σχεδιασμένων ξεναγήσεων. Ο ανταποκριτής σας παρακολούθησε μια ξενάγηση από τον  Toshihiro Oki, Project Architect στη SANAA για το New Museum, και θαύμασε τόσο τον εκπληκτικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του μουσείου, όσο και τη συλλογή του Δάκη Ιωάννου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ