- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
In May we may
Ο Γιώργος Καθάριος από τις Βρυξέλλες δίνει τη δική του ερμηνεία για το μήνα Μάιο.
Μάιος στις Βρυξέλλες σημαίνει Πρωτομαγιά, με συγκεντρώσεις, ομιλίες και συναυλίες στην «κόκκινη» place Rouppe και τη «fête du progrès» που διοργανώνει το parti socialiste. Σημαίνει επίσης τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης στις 9 Μαΐου (ή “Saint Schuman Day”, όπως τείνει να γίνει γνωστή η επέτειος της Διακήρυξης Σούμαν μεταξύ των κοινοτικών υπαλλήλων). Και όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος στις 8 στις Βρυξέλλες και στις 9 Μαΐου στο Στρασβούργο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι υπόλοιποι θεσμοί της Ένωσης άνοιξαν τις πόρτες τους στο ευρύ κοινό, εν προκειμένω τους υπό Ευρωπαϊκή κατοχή ιθαγενείς Βέλγους, πολλοί από τους οποίους επισκέπτονται τη μέρα αυτή για πρώτη φορά τα όργανα της ΕΕ που φιλοξενούν στην πρωτεύουσά τους και που συλλήβδην εξακολουθούν να αποκαλούν “la Commission”.
Μάιος σημαίνει όμως και Nuits du Botanique, το πιο σημαντικό ίσως μουσικό φεστιβάλ της πόλης, το οποίο διοργανώνεται από το 1994 στον πρώην Βοτανικό Κήπο της πόλης και νυν πολιτιστικό κέντρο Botanique”. Ο Βοτανικός Κήπος των Βρυξελλών κατασκευάστηκε μεταξύ 1826 και 1829 και αποτελούσε για τον Victor Hugo μαζί με την Grand’ Place τα δύο μοναδικά στον κόσμο θαύματα της πόλης. Άλλωστε λέγεται ότι στα υπόγεια του Βοτανικού Κήπου, ένας αρχικηπουρός του ονόματι Bresiers συστηματοποίησε γύρω στο 1830 την καλλιέργεια του chicon, ή αν προτιμάτε του βελγικού endive, το οποίο αποτελεί λαχανικό σύμβολο του βελγικού λαού (γι’αυτό άλλωστε το υπερασπίζονται σθεναρά όποτε οι Γάλλοι τους λένε ότι δεν είναι παρά endive…). Όλα αυτά βέβαια πριν αποφασιστεί να περάσει καταμεσής του Βοτανικού Κήπου ο σιδηροδρομικός άξονας της πόλης και αργότερα η εσωτερική περιφερειακή λεωφόρος. Ο Βοτανικός Κήπος πάντως διασώθηκε και αναβίωσε ως πολιτιστικό ίδρυμα το οποίο εγκαινιάστηκε το 1984. Από τότε, το καλαίσθητο γυάλινο και μεταλλικό κτίριο του Botanique φιλοξενεί εκθέσεις τέχνης και κυρίως συναυλίες στις αίθουσες Orangerie και την κυκλική και μικροσκοπική Rotonde, που θυμίζει παλιά πανεπιστημιακή αίθουσα παραδόσεων και είναι ιδανική για ακουστικές συναυλίες.
Το φετινό πρόγραμμα των Nuits (7-16 Μαΐου) περιλαμβάνει πολλά ενδιαφέροντα ονόματα όπως: Ludovico Einaudi, Trans Am, Revolver, Gil Scott – Heron, Deerhunter, Theophilus London, Seabear, Tindersticks, Gogol Bordello, Black Lips, Lonely Drifter Karen, Joanna Newsom, Roy Harper, Black Rebel Motorcycle Club, RJD2, CocoRosie, Efterklang, Brigitte Fontaine, Bonobo, Jamie Lidell και Baloji. Στο φεστιβάλ συμμετέχουν επίσης πολλά γαλλικά και βελγικά γκρουπ (όπως Été 67, The Tellers, Syd Matters), στα οποία αφιερώθηκε φέτος μια ολόκληρη μέρα. Στην είσοδο του κτιρίου φιλοξενείται η interactive εγκατάσταση Musicomaton, κάτι σαν μουσικός φωτογραφικός θάλαμος.
Μάιος όμως στις Βρυξέλλες σημαίνει και παρελάσεις, όπως το καθιερωμένο ήδη από το 1996 ετήσιο Gay Pride, το οποίο χαίρει επίσημης υποστήριξης και χρηματοδότησης όχι μόνο από την πόλη των Βρυξελλών αλλά τόσο από την Βαλλονία όσο και από την Φλάνδρα. Στο φετινό Brussels Pride (14-16 Μαΐου) συμμετείχαν περί τις 35 000 κόσμου.
Μια πιο “Brusseleir” παρέλαση που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια είναι το Zinneke parade (φέτος στις 22 Μαΐου), που πρωτοξεκίνησε το 2000, όταν οι Βρυξέλλες ήταν ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα, και έχει σκοπό να προβάλλει τον πολυπολιτισμικό πλούτο των 18 γειτονιών των Βρυξελλών αλλά και να τις επανασυνδέσει με το κέντρο της πόλης. Zinneke στα βρυξελλιώτικα είναι το υποκοριστικό του ποταμού Senne, που διαπερνά το κέντρο της πόλης και καλύφθηκε μαζί με τα υπόλοιπα ποτάμια και ρέματά της (σας θυμίζει κάτι;).
Στις 20 Μαΐου θα διοργανωθεί στις Βρυξέλλες και μια πιο ελληνική διαδήλωση, από την «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην Αγωνιζόμενη Ελλάδα-Βρυξέλλες» (μια ομάδα πρωτοβουλίας Ελλήνων και μη που ζουν και εργάζονται στο Βέλγιο), με κεντρικό σύνθημα « ΔΝΤ GO HOME» (ήτοι ΔίΝεΤου).
Εξάλλου, ως δείγμα του πνεύματος των ημερών, ας σημειωθεί ότι στην αρχική πρόσκληση για το πρόσφατο “Cheap Ass Party” των stagiaire της Commission αναγραφόταν “With our 'sponsor-a-greek' deal, bring a greek friend and one of you gets in for FREE”. Η φράση αυτή φυσικά προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις από τους Έλληνες stagiaires, με αποτέλεσμα να απαλειφθεί από την τελική αφίσα και συνεπώς οι Έλληνες πλήρωσαν κανονική είσοδο.
«Εμ, γι’αυτό πτωχεύσατε», σχολίασε ο πορτογάλος φίλος Paulo…
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι αρχές σφράγισαν το κατάστημα για διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων που προωθούσε «παρεκκλίνουσες συμπεριφορές»
Η χώρα ψηφίζει στον πρώτο γύρο εν μέσω του χειρότερου κύματος βίας από το 2016
Ο Αμερικανός πρόεδρος σκληραίνει τη στάση του για τα πυρηνικά και τα Στενά του Ορμούζ
Τέσσερις τραυματίες
Aφού παραδέχθηκε τρεις κατηγορίες που αφορούσαν άσεμνο υλικό με ανηλίκους
Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη
Το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι ο πρόεδρος πλησιάζει τα 80 χρόνια
Aρκετοί επιστήμονες εκφράζουν επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα
Οι δύο καλλιτέχνες επρόκειτο να εμφανιστούν στο φεστιβάλ «Pulse of Gaia»
Ο θερμικός θόλος που πλήττει την ήπειρο προκαλεί πρωτοφανή ζέστη για τον Μάιο
Ιταλός τραγουδιστής καλείται να καταθέσει ως βασικός μάρτυρας στην καταγγελία κατά του διάσημου σχεδιαστή
Επιτίθεται με οργή κατά του δικαστή και προαναγγέλλει τη μεταβίβαση του «αποτυχημένου ιδρύματος» στο Κογκρέσο
O εμβληματικός χώρος δεν επιτρέπεται να μετονομαστεί χωρίς σχετική απόφαση του Κογκρέσου
Τι αναφέρει δημοσίευμα των New York Times
Γεννήθηκε στην Τσάλκα της Γεωργίας και έζησε στην Ξάνθη πριν μετακομίσει στη Γερμανία
Τουλάχιστον 34 άνθρωποι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, ενώ τρεις από αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση
Οι ΗΠΑ ενέταξαν δυο ισχυρές βραζιλιάνικες συμμορίες στον κατάλογο των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων
Κατηγορίες περί έλλειψης διαφάνειας εκ μέρους του Λευκού Οίκου
Η αντίδραση της Συμμαχίας και τα αποτρεπτικά μηνύματα
Ο Μαρκ Ρούτε καταδικάζει την επίθεση ρωσικού drone - Το Βουκουρέστι προειδοποιεί τη Μόσχα με συνέπειες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.