Κοσμος

Νεκρός στην Τουρκία ο συνιδρυτής της ομάδας διάσωσης «Λευκά Κράνη»

Βρετανός, πρώην αξιωματικός του στρατού, πρώην πράκτορας της MI6

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζέιμς Λε Μέζιουριερ
Τζέιμς Λε Μέζιουριερ / © Twitter

Νεκρός κοντά στο γραφείο του στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκε ο Βρετανός πρώην αξιωματικός του στρατού και συνιδρυτής της ομάδας διάσωσης στη Συρία «Λευκά Κράνη».

Νεκρός κοντά στο γραφείο του στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκε ο Βρετανός πρώην αξιωματικός του στρατού, ο οποίος είχε τιμηθεί από τη βασίλισσα της Αγγλίας για το έργο του με την ομάδα διάσωσης στη Συρία «Λευκά Κράνη». Η εν λόγω ομάδα είχε προταθεί ακόμα και για Νόμπελ Ειρήνης το 2016.

Η σορός του Τζέιμς Λε Μέζιουριερ ανακαλύφθηκε τις πρώτες πρωινές της Δευτέρας, όπως δήλωσαν πηγές από τα «Λευκά Κράνη» στο BBC. Ο Τζέιμς Λε Μέζιουριερ ήταν συνιδρυτής της ομάδας διάσωσης και είχε βοηθήσει στην εκπαίδευση των μελών της.

Οι συνθήκες του θανάτου του παραμένουν αδιευκρίνιστες. Μη κατονομαζόμενος διπλωμάτης που είδε τον νεκρό είπε ότι δεν είναι ξεκάθαρες οι συνθήκες θανάτου του Λε Μέζουρερ, αν και συνάδελφοί του επισήμαναν ότι ίσως να έπεσε από το μπαλκόνι του διαμερίσματός του.

Τα «Λευκά Κράνη» είναι επίσης γνωστά ως «Συριακή Πολιτική Άμυνα». Βοηθούν στη διάσωση πολιτών και αμάχων κατά τη διάρκεια επιθέσεων σε περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτευση προς το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Η κυβέρνηση της Συρίας και οι σύμμαχοί της, Ρωσία και Ιράν, κατηγορούν τα «Λευκά Κράνη» ότι βοηθούν ανοικτά τρομοκρατικές οργανώσεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ