- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αποστάσεις Μέρκελ από Μακρόν για το ΝΑΤΟ
Είναι ο κεντρικός πυλώνας της άμυνάς μας, δηλώνει η καγκελάριος
Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο υπουργός της επί των Εξωτερικών και πάλι αποστάσεις από τον γάλλο πρόεδρο Μακρόν στο θέμα του ΝΑΤΟ
Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο υπουργός της επί των Εξωτερικών Χάικο Μάας πήραν και πάλι σήμερα αποστάσεις από τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε πως το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε κατάσταση «εγκεφαλικού θανάτου».
«Το ΝΑΤΟ, η Ατλαντική συμμαχία, είναι ο κεντρικός πυλώνας της άμυνάς μας», διαβεβαίωσε η καγκελάριος στο εβδομαδιαίο podcast της που ήταν αφιερωμένο στην 64η επέτειο του γερμανικού στρατού, της Bundeswehr.
«Ωστόσο είναι όλο και περισσότερο σαφές ότι εμείς οι Ευρωπαίοι, τα κράτη μέλη της ΕΕ στο ΝΑΤΟ, οφείλουμε να αναλάβουμε περισσότερη ευθύνη στο μέλλον», πρόσθεσε ενώ απόψε θα συναντήσει τον Εμανουέλ Μακρόν για ένα δείπνο στο Βερολίνο μαζί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
«Αυτό σημαίνει πως οφείλουμε να ενισχύσουμε τον συντονισμό του ευρωπαϊκού τμήματος του ΝΑΤΟ. Γι' αυτό υπάρχει η διαρθρωμένη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό που αποκαλούμε PESCO» (Permanent Structured Cooperation, Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία), πρόσθεσε η Άγγελα Μέρκελ.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ακολούθησε υποστηρίζοντας σε άρθρο του στο εβδομαδιαίο περιοδικό der Spiegel: «Θέλουμε και έχουμε ανάγκη το ΝΑΤΟ».
«Θα ήταν λάθος να αφήσουμε το ΝΑΤΟ να αποδυναμωθεί. Χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε η Γερμανία ούτε η Ευρώπη μπορούν να προστατεύσουν αποτελεσματικά τον εαυτό τους», ανέφερε.
Ο Μάας υποστήριξε την έκκληση του Μακρόν για την ενίσχυση των αμυντικών ικανοτήτων της Ευρώπης. «Γι' αυτό μαζί με τη Γαλλία εργαζόμαστε σκληρά για να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη που να συνεργάζεται πολύ πιο στενά στην πολιτική της ασφάλειας», έγραψε ο Μάας.
«Ναι, θέλουμε μια ισχυρή και κυρίαρχη Ευρώπη, όμως την χρειαζόμαστε ως τμήμα ενός ισχυρού ΝΑΤΟ και όχι ως αντικαταστάτη του», τόνισε ο Μάας.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών πρότεινε να δημιουργηθεί ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλείας, στο οποίο να είναι μέλος και η Βρετανία, ανεξάρτητα από τη σχεδιαζόμενη αποχώρηση του Λονδίνου από την ΕΕ.
Ο Μάας ανέφερε πως εργάζεται πάνω σ' αυτή την ιδέα μαζί με τον γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λεντριάν και πρόσθεσε πως η Γερμανία έχει στόχο να παρουσιάσει ένα πλαίσιο για ένα τέτοιο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλείας όταν αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2020.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο 56χρονος ηγέτης του Ιράν έχει χάσει τουλάχιστον το ένα από τα δύο πόδια του
Πάνω από 11 δισ. δολάρια σε λιγότερο από μία εβδομάδα και ο πόλεμος εξαντλεί όπλα και πόρους
Δύο διπλωμάτες από πρεσβείες σε Κοπεγχάγη και Καμπέρα εγκαταλείπουν τις θέσεις τους ζητώντας άσυλο
Ο Γκρέγκορι Μικς κάλεσε τον Ερντογάν «να αλλάξει άμεσα πορεία»
Συναγερμός στο Γουέστ Μπλούμφιλντ με αυτοκίνητο να πέφτει στη συναγωγή Temple Israel και να ακολουθούν πυροβολισμοί
Η μήνυση αφορά παραβίαση εμπορικού σήματος και παραπλάνηση πελατών
Γιατί κατεβαίνουν μέχρι τα σπίτια οι αρκούδες στην Ιαπωνία;
Όσα δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν,
Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν απαντά στις απειλές Τραμπ για το ηλεκτρικό δίκτυο
Περίπου 660 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο
Το Ιράν έχει ποντίσει περίπου 12 νάρκες στα Στενά του Ορμούζ
Έρευνα δείχνει το κόμμα του Νigel Farage πρώτο σε γκέι και αμφιφυλόφιλους άνδρες, παρά τις αντι-LGBTQ πολιτικές του κόμματος
Η συγκλονιστική ιστορία που έφερε στο προσκήνιο η πρώην σύζυγός του ηθοποιού του Grey’s Anatomy, Ρεμπέκα Γκέιχαρτ
«Είμαστε ανίκητοι», γράφει η ανάρτηση στο Χ
Ο ισραηλινός στρατός καλεί κατοίκους στη συνοικία Μπασούρα να απομακρυνθούν πριν από επιχείρηση
Τέσσερις ημέρες μετά τον διορισμό του, ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ μίλησε μόνο γραπτώς - Και τα ερωτήματα παραμένουν
Ματωμένα πτερύγια όρκας ξεβράστηκαν σε παραλία - Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα
Τα βίντεο εντοπίστηκαν μετά από αναφορές πολιτών και έρευνα σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Οι αρχές της Ινδίας διερευνούν νοθεία γάλακτος
Ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα του Τζέφρι Έπσταϊν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.