- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Τα μεξικανικά καρτέλ ναρκωτικών ρίχνουν στην αγορά θανατηφόρα φάρμακα
«Μαζικές ποσότητες» πλαστών συνταγογραφούμενων δισκίων
Οι αμερικανικές αρχές προειδοποίησαν χθες Δευτέρα ότι τα καρτέλ των ναρκωτικών στο Μεξικό παράγουν «μαζικές ποσότητες» πλαστών συνταγογραφούμενων δισκίων
Οι αμερικανικές αρχές προειδοποίησαν χθες Δευτέρα ότι τα καρτέλ των ναρκωτικών στο Μεξικό παράγουν «μαζικές ποσότητες» πλαστών συνταγογραφούμενων δισκίων με βάση το συνθετικό οπιοειδές αναλγητικό φαιντανύλη, με σκοπό να τα διαθέτουν παράνομα στις αγορές της βόρειας Αμερικής.
Τα καρτέλ για χρόνια διαφοροποιούν τις παράνομες δραστηριότητές τους αξιοποιώντας την αδυναμία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών των ΗΠΑ να τα αντιμετωπίσουν συστηματικά, καθώς και παλιές οδούς παράνομης διακίνησης προς την αμερικανική αγορά.
Οι θάνατοι από υπερβολική δόση οπιοειδών έχουν αυξηθεί εκθετικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οδηγώντας στην ανάληψη κυβερνητικών πρωτοβουλιών για να εμποδιστεί η παράνομη διακίνησή τους και για την απεξάρτηση των χρηστών.
Κατά την αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών (Drug Enforcement Agency, DEA), το 27% των πλαστών χαπιών που ελέγχθηκαν στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2019 περιείχε δυνητικά θανατηφόρες δόσης φαιντανύλης, δραστικής ουσίας 50 φορές ισχυρότερης από την ηρωίνη. Τα σκευάσματα που περιέχουν φαιντανύλη δεν είναι αναγκαστικά παράνομα, καθώς χρησιμοποιούνται συχνά από γιατρούς ως αναισθητικά ή ως παρηγορητικά για καρκινοπαθείς ή άλλους ασθενείς που υποφέρουν από οξείς πόνους.
Η DEA δεν διευκρίνισε ποια σκευάσματα πλαστογραφούνται συγκεκριμένα. Φωτογραφίες που διένειμε πάντως εικονίζουν κυρίως μπλε δισκία με το γράμμα «Μ» στη μία πλευρά και τον αριθμό 30 στην άλλη, χάπια παρόμοια με μια μάρκα του οπιοειδούς οξυκοδόνη.
Στην προσπάθειά τους να «κεφαλαιοποιήσουν την επιδημία της χρήσης οπιοειδών και συνταγογραφούμενων [αναλγητικών] σκευασμάτων στις ΗΠΑ, οργανώσεις που διακινούν ναρκωτικά στέλνουν πλέον μαζικά πλαστά χάπια με φαιντανύλη στην αμερικανική επικράτεια για διανομή», τόνισε ο Ούταμ Ντίλον, υπηρεσιακός διευθυντής της DEA.
Ο Ντίλον πρόσθεσε σε ανακοίνωση που διένειμαν οι υπηρεσίες του ότι τα χάπια με φαιντανύλη καθώς και ηρωίνη αναμεμιγμένη με φαιντανύλη ενοχοποιούνται για χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τη DEA, δύο μιλιγκράμ φαιντανύλης αρκούν για να σκοτώσουν.
Η Κίνα — ο μεγαλύτερος προμηθευτής φαιντανύλης στις ΗΠΑ — έκανε αυστηρότερη τη νομοθεσία της την άνοιξη, εγγράφοντας όλα τα είδη σκευασμάτων που περιέχουν αυτή τη δραστική ουσία στον κατάλογο των ελεγχόμενων φαρμακευτικών ειδών που καταρτίζει. Μολαταύτα, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ τον Αύγουστο ότι δεν έβαλε τέλος στις εξαγωγές σκευασμάτων που περιέχουν αυτή τη δραστική ουσία προς τις ΗΠΑ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι τιμές του μαύρου χρυσού σημείωσαν άνοδο 9% την ώρα που η ναυσιπλοΐα στα Στενά του Χορμούζ έχει διαταραχθεί
Εκκενώνεται και η Βάση Δεκέλειας
Υποχρεωτική εκκένωση της περιοχής
Αποκαλούσε την Γκισλέιν Μάξγουελ «αδελφή ψυχή» του
Το τι συνέβη έγινε αντιληπτό μετά τον τοκετό
«Η αντεπίθεση είναι Ιράν επικίνδυνη», είπε ο Γάλλος υπουργός
Οι κάτοικοι παραμένουν στα σπίτια τους τα τελευταία 24ωρα
Είναι η πρώτη σύζυγος αμερικανού προέδρου που έχει ποτέ προεδρεύσει τέτοιας συνεδρίασης
Η εταιρεία προχώρησε στην αναστολή της λειτουργίας του διυλιστηρίου προληπτικά
Ποια είναι η τρέχουσα εμπλοκή των ΗΠΑ στη βάση;
Τα πρώτα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ για τα πλήγματα στο Ιράν
Εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν - Εγκλωβισμένοι χιλιάδες ταξιδιώτες
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Κύπρου για το drone στη βρετανική βάση
Στο επίκεντρο της διεθνούς ανησυχίας τα Στενά του Ορμούζ
Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κατάρριψη από φίλια πυρά
«Ξύπνησα από έναν πολύ δυνατό κρότο. Σείστηκε ολόκληρο το σπίτι»
Ο στρατός προειδοποίησε ότι οι επιδρομές στο Λίβανο θα ενταθούν σήμερα
Πώς λειτουργεί το σύστημα εξουσίας στην Τεχεράνη και ποιοι διεκδικούν ρόλο στη μεταβατική περίοδο
«Πράττουμε ό,τι πρέπει με πρώτιστο μέλημά μας την Ασφάλεια της χώρας και των πολιτών» τόνισε
Οι μετανάστες είναι η δύναμη της Αγγλίας, όλη αυτή η εργατική δύναμη, όλη αυτή η ανθρώπινη ποικιλομορφία είναι ο πλούτος της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.